Grgur Zucko/PIXSELL

I TO JE MOGUĆE U HRVATSKOJ: 300 budućih liječnika čeka pripravnički staž bez kojeg ne mogu dobiti posao

Autor: M.B.

Svjesni problema koji su ih zatekli, iz HZZO-a poručuju kako će u roku od mjesec dana sve riješiti.

Tek što su završili studij medicine, 300 budućih liječnika već ima problem – ne mogu dobiti pripravnički staž bez kojeg se kasnije ne mogu ni zaposliti. HZZO je ovo ljeto odlučio da natječaje više neće oni raspisivati, već svaka zdravstvena ustanova pojedinačno. No, to se pokazalo velikim promašajem, jer većina to nije učinila.

Petra Radić je u srpnju završila studij medicine. Od tada čeka na pripravnički staž bez kojeg ne može dobiti posao liječnice.

“Nestao je jedinstveni natječaj pa su sve bolnice i ustanove koje su odgovorne za raspisivanje staža krenule to raditi svaka na svoju ruku”, ispričala je Petra, za Dnevnik.hr

Što je, kaže, vrlo frustrirajuće. “Mi svi dalje, bez obzira što smo liječnici živimo od svojih roditelja i njihove dobre volje, jer nama su nedavno ukinuta i studentska prava, pa ni s te strane ne možete ništa raditi”, rekla je.

Ne čudi što razmišlja o odlasku u inozemstvo. Još 300-tinjak Petrinih kolega trenutačno čeka stažiranje, a svega nekoliko ustanova raspisalo je natječaj.

“Informacija od prije 10 dana koju imamo od naših kolega s terena je da je 14 ustanova na razini RH raspisalo natječaj što ne znači da su ti natječaji provedeni do kraja i da su kolege počeli stažirati”, rekao je Danko Relić,Hrvatsko društvo mladih liječnika.

“Nedopustivo je da 300 mladih liječnika kod kuće sjedi i čeka raspisivanje staža! Mi te ljude moramo privući u naš sustav i dati im priliku da se razvijaju”, kaže Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.




Svjesni problema koji su ih zatekli, iz HZZO-a poručuju kako će u roku od mjesec dana sve riješiti. “Ako utvrdimo zaista da zdravstvene ustanove to ne provode promptno, brzo i efikasno kao što je planirano, onda ćemo biti prisiljeni ponovno preuzeti tu obvezu na sebe”, rekao je Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Jer trenutačno je stanje, poručuju liječnici – demotivirajuće za rad. “I apsolutno šalje jednu krivu poruku u trenutku kad bismo se svi trebali zalagati da zadržimo što veći broj liječnika”, rekao je Danko Relić iz Hrvatskog društva mladih liječnika.

“Svaki dan čekanja mladog liječnika kod kuće zapravo potiče njegovu motivaciju za odlazak iz Hrvatske”, kaže Luetić.




A motivaciju za odlazak iz Hrvatske do sada je dobilo gotovo 1200 liječnika, što je vrlo zabrinjavajuće.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.