Igor Kralj/PIXSELL

I SDP na čelo stranke želi svog Plenkovića – Tonina Piculu!

Autor: Damir Palmeta

Milanovićeva Narodna koalicija je doživjela izborni debakl, a najveće zasluge za to snosi upravo Zoran Mianović. Stoga i nije čudno što se odmah u izbornoj noći, čak i od njegovih najbližih suradnika moglo čuti da Milanović broji zadnje dane na čelu SDP-a. Navodno je i on svjestan te činjenice te je prilično mirno održao razgovore s najužim vodstvom stranke, shvaćajući da mu je njegov pješčani sat na čelu SDP-a već iscurio. Jesu li Toninu Piculi sada širom otvorena vrata?

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon izborne noći, u kojoj je doživio najveći poraz u svojoj političkoj karijeri, napokon je shvatio da je njegovo vrijeme isteklo. Andrej Plenković čelnik HDZ-a uspio je Milanovića pobijediti gotovo bez ispaljenog metka. Naime, dok je Plenković reformirao stranku i vukao strateške poteze poput onoga da raskida sve sveze sa Domoljubnom koalicijom i pravaškim strankama koje nikada i ne bi prešle izborni prag da im nije bilo Tomislava Karamarka, dotle se Milanović bavio Plenkovićevom obitelji, ‘vojnim lekarima’ i na sastanku s braniteljima koji je tajno snimljen, obračunavao s malim od Šešelja, Tomom Grobarom, otkrivao svoje novo obiteljsko stablo na kojem su se odjednom pojavili i njegovi djedovi ustaše, te mu se živo fućkalo za pozdrav ‘Za dom spremni’.

Istodobno je te pokušavao istom svađalačkom retorikom kao na prošlim izborima, namamiti svog najjačeg rivala da uđe u ring političkih besmislica i niš’ korisnih rasprava. No, Plenković nije Karamarko, on je smireno i staloženo puštao Milanovića da se verbalno kompromitira, a ovaj to nije shvaćao pa je svakim danom sve više i sve dublje gazio iz zla na gore. A na posljednjem sučeljavanju Milanovića i Plenkovića, istini za volju, Milanović je ostavio bolji dojam što se tiče poznavanja gospodarskih i ekonomskih prilika u zemlji, ali se već tada iz njegovih grimasa koje je pravio pred TV kamerama, dalo naslutiti da je šef SDP-a u silnoj panici, svjestan činjenice da je nesuvislim obračunima sa svima a ne samo s njima te vrijeđajući i majke svojih političkih rivala dotakao dno političke karijere.

Izborni rezultati su to i potvrdili. Milanovićeva Narodna koalicija je doživjela izborni debakl, a najveće zasluge za to snosi upravo Zoran Milanović. Stoga i nije čudno što se odmah u izbornoj noći, čak i od njegovih najbližih suradnika moglo čuti da Milanović broji zadnje dane na čelu SDP-a. Navodno je i on svjestan te činjenice te je prilično mirno održao razgovore s najužim vodstvom stranke shvaćajući da mu je njegov pješčani sat na čelu SDP-a već iscurio. U stranci su svjesni da s Milanovićem ne mogu više naprijed, mogu samo još više tonuti i srljati u bespućima njegova političkog obračuna sa svim i svakim, pa i oni traže nekoga svoga Andreja Plenkovića. I ne trebaju puno tragati, jer se u njihovim redovima već dugo nalazi jedan takav čovjek. Njegovo ime je Tonino Picula SDP-ov europarlametarac, koji bi nakon Milanovića, toj stranci bio pravi melem na ranu, vjeruje većina u SDP-u. U svakom slučaju dani koji slijede u SDP-u biti će iznimno uzbudljivi i zanimljivi, ali i veoma teški, po još uvijek aktualnog predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića.

Autor:Damir Palmeta
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.