Matija Habljak/PIXSELL

I predsjednica na Danu mimoza: ‘Djecu treba educirati o spolnim odnosima!’

Autor: Hina

U Hrvatskoj svakoga dana od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre od te bolesti, pa je Dan mimoza, koji se obilježava svake treće subote u siječnju, prilika da se upozori na tu bolest i pozove žene da redovito odlaze na ginekološke preglede i kontroliraju svoje intimno zdravlje koje je krhko poput cvijeta

Jedanaestom Danu mimoza na Cvjetnom trgu, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prisustvovala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ujedno i pokroviteljica, te je pozvala žene da idu na redovite ginekološke preglede jer je rano otkrivanje karcinoma najbolji način kako izliječiti bolest.

Roditelje je pozvala da cijepe svoje dijete protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je jedan od glavnih uzročnika te bolesti.

Svoje sam dijete cijepila protiv HPV-a, a pozivam i ostale roditelje da to učine. Kod HPV-a je stanje takvo da se prenosi vrlo lako, vrlo je raširen i doista se treba pobrinuti da se, ukoliko postoji prevencija, uzme na vrijeme, rekla je predsjednica.

Također je dodala da prevencija ne utječe na spolne navike djece.

“S njima treba razgovarati otvoreno o tome što nose seksualni odnosi, pogotovo u mladoj dobi, treba ih educirati, a ne ih štititi izoliranjem od stvarnosti”, rekla je Grabar Kitarović.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.




Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki. Hrvatska je po incidenciji tog karcinoma na sredini, odnosno na 21. mjestu među 40 zemalja.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepe djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je kako od raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 360 žena, a umre 120 te dodao kako je važno educirati žene da je tu bolest mogu prevenirati cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.