‘I HDZ i SDP su skočili u provaliju samo zato da ne bi rekli – naš veliki vođa je pogriješio’

Autor: Dnevno.hr

"I HDZ i SDP funkcioniraju po principu velikih vođa. Ono što kaže veliki vođa, apsolutno svi podržavaju, bez obzira na to koliko je to realno ili normalno. I oni su na kraju svi skupa skočili u provaliju, nažalost, gurnuli državu u nove izbore, samo zato da ne bi rekli - naš veliki vođa je pogriješio", kazao je Božo Petrov

Čelnika Mosta, opcije koja bi opet mogla presuditi pobjednika izbora, intervjuirala je urednica RTL-a Danas Mirjana Hrga. Petrov je prokomentirao rezultate predizborne ankete, objasnio i kako se sastavljala i ‘rastavljala’ Oreškovićeva vlada, ali i o budućim planovima Mosta.

Vidjeli smo ankete po kojim se možemo ravnati, predviđaju vam 12 zastupnika, no na prošlim izborima smo ih imali 19. Je li za vas to kazna ili čudesan rezultat?

Mogu reći da s obzirom na broj zastupnika koji je izvorno iz Mosta, njih 12, to nije niti promjena. Mi očekujemo da će biti i više od 12 mandata, tako da će to biti i veći uspjeh. Ali možda do sada najveći uspjeh koji nisu komentirali niti analitičari jest da je Most u šest mjeseci napravio jedno malo čudo. Mi imamo stabilno biračko tijelo, to se vidi po svim anketama, bez obzira koliko se rezultati mijenjali. Most ima stabilno podržavanje od strane birača i po prvi put je jedna druga opcija u odnosu na SDP i HDZ, imamo potporu veću od 10 posto. To je pravo malo čudo.

Neki su tvrdili da ste, tijekom ove vlasti, toliko i strpljivi prema političarima i prema javnosti, da ćete izgubiti sve. Govorili su da opet onaj Božo Petrov inzistira, da li išta drugo zna nego inzistirati. Na kraju ste uspjeli te ljude sačuvati.

Mislim da su ljudi prepoznali da se mi borimo za interese prosječnog građana RH, ne za elite. Ja znam da to zvuči kao floskula, ali zaista. Mi smo u politiku ušli čistih ruku i čistog obraza i samo sa željom, ne zaraditi neki politički kruh već se izboriti za reforme i promjene. Mislim da su to građani prepoznali.

Meni se čini vaša uloga puno većom, odigrali ste paklenu igru. Jednom ste rekli da Karamarko neće biti premijer i na kraju nije bio premijer, prisilili ste ga da napusti politiku, slomili ste kičmu takvom HDZ-u. Ima li javnost informaciju što se tu uistinu događalo?

Mislim da smo mi pokušali apsolutno svima u RH koji su razlozi i zbog čega smo mi to napravili. Opet ću ponoviti, u politiku smo ušli da bi promijenili stvari, a ne zato da bi sklapali neke kompromise. Za nas ne postoji cijena za koju ćemo mi dopustiti da se netko igra s Hrvatskom, njezinim nacionalnim interesima i od toga nikada nećemo odstupiti.
Naviknuli smo na političke okoštale strukture, na vrlo žestoke momke koji drže obavještajne službe, igraju se legalno i ilegalno, svašta se događa i onda se skupi neka druga dečkiju iz Metkovića, dođu i kažu ‘dosta, mi preuzimamo ovo, a tebi dajemo rok od 48 sati’. Zna li javnost što ste to točno napravili?

Ja se nadam da će ljudima jednom postati jasno da bez obzira na strahovite pritiske koje smo imali, da se nikada nije otvorila tolika medijska hajka na neku političku stranku kao što je to bilo na nas. U svim medijima već posljednjih mjesec dana Most pada, a nitko ne prenosi informaciju da Most prolazi u svim izbornim jedinicama. Mi smo pokušali gospodinu Karamarku reći da ima 48 sati za jedno lijepo povlačenje i mogućnost da se obrani na neki drugi način, a ne možemo sklapati kompromise na nepošteni način. Ja ću uvijek reći – neka oni naprave kompromis, neka oni budu oni koje će igrati pošteno pa neka od nas za tu cijenu traže nešto drugo. Ali mi nećemo dopustiti nepoštenu igru.

Pretpostavljam da mi nećete reći, ali je li bilo nešto konkretno što ste vi rekli Karamarku da se on povukao?

Ne, to je bilo ono što smo mi pokazali i u medijima. Što ćete konkretnije od toga kada znate da je osoba u latentnom sukobu interesa, koliko smo mi imali informacije i objasnili gospodinu da se treba povući. Uostalom,  to je kasnije potvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, dakle bili smo u potpunosti u pravu. Nažalost, gospodin Karamarko nije iskoristio tu mogućnost, nije se povukao, ali što je još žalosnije od svega  – i HDZ i SDP funkcioniraju po principu velikih vođa. Ono što kaže veliki vođa, apsolutno svi podržavaju, bez obzira na to koliko je to realno ili normalno. I oni su na kraju svi skupa skočili u provaliju, nažalost, gurnuli državu u nove izbore, samo zato da ne bi rekli – naš veliki vođa je pogriješio.

A vi u Mostu ne volite velike vođe, pogotovo ne velike vođe HDZ-a, ali ni SDP-a. Jeste li Milanoviću namijenili istu sudbinu?

Ne, gospodin Milanović sam odabire svoj put. On je imao priliku četiri godine voditi državu, imao je jednu lijepu podršku u Saboru, četiri godine da pokaže što može odraditi. Nažalost, ta vlada je proglašena najkatastrofalnijom vladom, ne samo od njegovih političkih oponenata već i od ekonomista. To je razlog zašto ne podržavamo Milanovića i to smo rekli tada u izborima – niti Karamarko niti Milanović. To vrijedi i dalje.

Onda su se SDP-ovci u startu diskreditirali u mogućnoj koaliciji?

Što se Mosta  tiče, SDP može birati svog predsjednika, koga god hoće, ali smo postavili jasne političke standarde tko su one osobe koje se imaju razloga baviti politikom i biti u izvršnoj vlasti. Za nas je potpuno nedopustivo što postoje različita mjerila za političare i za obične osobe. Obične osobe, u trenutku kada trebaju zatražiti posao, moraju donijeti potvrdu o nekažnjavanju, a političarima se dopušta da budu optuženi, osuđeni na sudu, ali bez problema mogu voditi državu.

Gospodin Vrdoljak iz HNS-a kaže da i vi imate jednog takvog na listi, štoviše da ste ga ciljano zaštitili od kaznenog progona i dali mu saborski mandat. Pričaju o Maru Kristiću, što kažete na to?

Mislim da Vrdoljak zna što mu se sprema pa prema tome u posljednje vrijeme, koliko vidi, zagovara i veliku koaliciju, ne bi li se nekako sačuvao. Što se tiče Mare Kristića, taj čovjek je jedan od onih koji su se usudili uopće u Dubrovniku napraviti da se ne napravi golf resort na Srđu, jedan projekt koji je za cijeli Dubrovnik bio katastrofalan. To vam je bio famozni dubrovački ugovor. U trenutku kada su vidjeli da su njihovi interesi ugroženi, i SDP i HDZ su zajedno sklopili koaliciju na razini grada Dubrovnika, formirali gradsku vlast, pokušali progurati golf na Srđu, bez obzira što su svi dokumenti pokazivali da to neće ići.

Je li Kristićev slučaj vraćen na ponovno suđenje?

Ja ću iskreno reći da nisam upoznat s tim slučajem. Poznavajuću gospodina Mara, ja apsolutno nemam nikakvih dilema o kakvoj se osobi radi. Mogu reći da se radi o izuzetno čestitoj osobi. Kamo sreće da su takvi i u HNS-u.

Cijeli intervju pogledajte ovdje. 

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.