Ivo Cagalj/PIXSELL

HZMO upozorava građane: ‘Ne nasjedajte na prevarante koji se predstavljaju kao naši djelatnici’

Autor: dnevno.hr

HZMO napominje da obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno mirovinsko osiguranje isključivo na lokacijama područnih službi/ureda i ispostava, a ne na kućnim adresama

Hrvatski zavod  za mirovinsko osiguranje ponovno upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare anketara ili posjetitelja koji se lažno predstavljaju kao djelatnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), nudeći pritom razne usluge u rješavanju  o pravima iz mirovinskog osiguranja ili prikupljanju osobnih podataka telefonski ili dolaskom na kućne adrese osiguranika.

HZMO je u proteklih nekoliko godina više puta zaprimio  dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZMO-a, nudeći pritom različite usluge (rješavanje inozemnih mirovina, povrat duga umirovljenicima i dr.), tražeći novčani polog i sl.

HZMO napominje da obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno mirovinsko osiguranje isključivo na lokacijama područnih službi/ureda i ispostava, a ne na kućnim adresama. HZMO nikada nije provodio ankete telefonski ili izravno (dolaskom na kućne adrese) radi prikupljanja ikakvih podataka o osiguranicima ili korisnicima usluga Zavoda. Rješavanje o pravima iz mirovinskog osiguranja ili pravu na doplatak za djecu, pružanje stručne pomoći osiguranim osobama pri ostvarivanju prava, vođenje evidencije o osiguranicima i druge poslove HZMO obavlja u skladu sa zakonom, a svi osobni podaci osiguranika i korisnika su tajni, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka i drugim pravnim aktima Zavoda.

Građane koji se nađu u spomenutoj situaciji pozivamo da pokušaj prijevare prijave policiji, stoji u priopćenju HZMO-a.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.