wikipedia.org

HZJZ potvrdio: U Hrvatskoj zabilježen slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila!

Autor: dnevno.hr

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

HZJZ je u ponedjeljak priopćio da se u oboljele osobe iz Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika.

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju VZN-om, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaražavanja.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca.

Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20% slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi. Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

U smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako je važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca:

uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke, i sl.).

Preporučene preventivne mjere su zaštitita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima, nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca te korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.