Patrik Macek/PIXSELL

HUP podržava odluku o ukidanju Jedinstvenog okvirnog kontnog plana

Autor: dnevno.hr

HUP je više od godinu dana apelirao na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava odluku ministra financija Zdravka Marića prema kojoj Ministarstvo financija predlaže Izmjene i dopune zakona o računovodstvu kojima se ukidaju odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) i njegove primjene od 1. siječnja 2017. godine. Na ovaj način prihvaćeni su prijedlozi HUP-a koji su komunicirani prema predlagatelju već dulje vrijeme pisanim putem, ali i zajedničkim sastancima na kojima su dodatno argumentirani naši stavovi.

Podsjećamo, HUP je više od godinu dana apelirao na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga. HUP je prvenstveno isticao da bi implementacija JOKP-a zahtijevala značajna materijalna sredstva poduzetnika, pogotovo srednjih i velikih poduzetnika. Za najveće tvrtke ovaj iznos dosezao bi višemilijunske iznose. Sama implementacija bi uzrokovala dugotrajne višemjesečne pripreme za uvođenje novih softverskih rješenja što bi posljedično iziskivalo od poduzetnika osiguranje dodatnog angažmana vlastitih radnika, ali i vanjskih suradnika. Uvođenje jedinstvenog okvirnog kontnog plana ne doprinosi povećanju konkurentnosti ni transparentnosti u hrvatsko gospodarstvo. Zbog svih navedenih troškova koji su mogli biti prouzročeni implementacijom JOKP-a, neminovno bi došlo do smanjenog opsega investicija u razvoj, a zacijelo bi dovelo i do zastoja projekata značajnih za poslovanje poduzetnika.

“Smatramo da su postojeći kontni planovi prilagođeni potrebama hrvatskog zakonodavstva i internog managementa, ali i da u potpunosti, jednoznačno i na transparentan način osiguravaju izvještavanje u skladu s računovodstvenim standardima (HSFI i MSFI).

S obzirom na to da uvođenje JOKP-a ni na koji način nije doprinosilo uvođenju reda ili unapređenju poslovanja, dok je istodobno nametalo značajne nove troškove ionako preopterećenom gospodarstvu, odustajanje od namjere njegova uvođenja je jedina ispravna odluka”, navode iz HUP-a.

Autor: dnevno.hr