Dusko Jaramaz/PIXSELL

HSP: Žrtve zločina i dalje bez grobova

Autor: M.B.

''Žalosna je i obeshrabrujuća činjenica da se nitko od dosadašnjih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj nije potrudio osigurati stalna sredstva kako bi se izgradila kosturnicu u Hrvatskoj te tako omogućilo da žrtve posljednje počivalište pronađu u svojoj domovini Hrvatskoj, a ne u Sloveniji'', stoji u priopćenju.

Hrvatska stranka prava oglasila se priopćenjem u kojem navode kako su zgroženi činjenicom da se nitko iz hrvatske Vlade nije oglasio po pitanju prijenosa posmrtnih ostataka žrtava masovnoga poratnog grobišta.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Zgroženi smo činjenicom da se nitko iz hrvatske Vlade nije oglasio po pitanju prijenosa posmrtnih ostataka žrtava masovnoga poratnog grobišta koji je započeo u ponedjeljak, 3. listopada 2016., iz rudnika Barbara rov u Hudoj jami na groblje Dobrava u Mariboru.

Iako se zna tko je kriv za taj zločin u kojem su ubijeni pripadnici hrvatske vojske i civila, među kojima i žene, a to neoborivo svjedoče pletenice nađene među posmrtnim ostacima, niti jedna hrvatska Vlada do današnjega dana nije pokrenula pitanje odgovornosti.
Hoće li proći nekažnjeno imenom znani pripadnici partizanskih postrojbi koji su nevine žrtve žive zatvarali u rov, gdje su se gušile u nezamislivim mukama?
Želimo znati hoće li se pokrenuti sudski procesi kako bi konačno zlikovci odgovarali za nezapamćen zločin počinjen odmah poslije Drugoga svjetskog rata dok je svijet slavio toliko željeni mir. Ili će šutnjom slati poruku kako komunističke vlasti ništa loše tada nisu počinile i kako ih njihovi ideološki nasljednici u slobodnoj Hrvatskoj i dalje mogu veličati, što čine bez imalo srama.

Žalosna je i obeshrabrujuća činjenica da se nitko od dosadašnjih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj nije potrudio osigurati stalna sredstva kako bi se izgradila kosturnicu u Hrvatskoj te tako omogućilo da žrtve posljednje počivalište pronađu u svojoj domovini Hrvatskoj, a ne u Sloveniji.
Hoće li Andrej Plenković kao budući predsjednik hrvatske Vlade išta učiniti po pitanju istine o masovnim stratištima diljem Slovenije i Hrvatske jer je Barbara rov nažalost tek jedan u nizu. Podsjećamo da njegova stranka Hrvatska demokratska zajednica, unatoč mnogim mandatima koje je dobila od hrvatskoga naroda, to činila tek sporadično i nedovoljno.

U konačnici, neće li nositelje hrvatskih vlasti koji dođu 27. listopada na posljednji ispraćaj u Maribor biti sram jer se rijetko ili nikako pojavljuju na komemoracijama. Kao što je uostalom bio slučaj u ponedjeljak kada su slovenske, a ne hrvatske vlasti, uz nazočnost samo slovenskoga predsjednika Boruta Pahora, a ne hrvatske predsjednice ispratile prvi dio žrtava masovnoga pokolja?
Što će predstavnici hrvatskih vlasti poručiti hrvatskomu narodu, obiteljima žrtava i mnogim udrugama i pojedincima koje se desetljećima trude kako bi izišla na vidjelo istina o strahotama što su ih počinile komunističke vlasti na čijemu je čelu bio neupitni zločinac Josip Broz Tito?

Hoće li i dalje jedini način njihova komuniciranja biti šutnja u ime tobožnje hrvatske budućnosti koja se gradi na lažima o prošlosti?
Takva budućnost Hrvati i Hrvatska nisu zaslužili”, stoji u priopćenju.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.