Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Zucko/PIXSELL

‘HSP više neće služiti HDZ-u za njegovo pomicanje prema sredini’

Autor: razgovarao: Tvrtko DOLIĆ / 7Dnevno / 8. srpnja 2016.

Imamo novi providan pokušaj HDZ-a da se pomjeri prema političkoj sredini na račun HSP-a. Ovaj put pravaši neće nasjesti na politički inženjering dvije trenutno najjače stranke u RH, ističe predsjednika HSP-a

Nakon sloma ovakve „Domoljubne koalicije“, pažnja hrvatske Javnosti okrenuta je strankama koje nisu postale prirepci HDZ-a ili SDP-a. Prirodno novom preslagivanju političke scene, razgovarali smo s Danielom Srbom, predsjednikom Hrvatske stranke prava. „Prije svega, HSP je referenca na našu državnopravnu povijest, a u našu sveukupnu povijest uzidana je i povijest HSP-a kao pokreta i stranke. Usprkos providnim pokušajima HDZ-a da se na račun HSP-a pomakne prema političkoj sredini, naglašavam da HSP ostaje političkim predstavnikom hrvatske nacionalne politike, uključujući cijeli nacionalni kozmos koji je nestao 1945. kroz genocid i sociocid komunista nad Hrvatima“ – izjavio je Daniel Srb za 7dnevno.

Gospodine Srb, ideološki rat vratio se u HDZ!

Ideološko je privid, obmana, dok se otraga provodi bespoštedna pljačka. Još za prve vladavine HDZ-a privatizirane su naše banke, nakon sanacije koja je koštala desetorostruko više nego što smo za iste banke dobili. I onda su te banke usisale sav naš život. Ne samo sve poslovne transakcije u zemlji i izvan zemlje, sva naša primanja prolaze kroz banke. Dobijete samo polovicu svoje bruto plaće, a onda vam u onome što kupite zaračunaju PDV i još zagrabe ostale namete. Komunisti su nas plašili da su nam u srednjem vijeku uzimali crkvenu desetinu, a danas vam samo toliko ostane. Čim su se 2000. vratili na vlast, komunisti su pet posto iz bruto plaće preusmjerili u fondove u vlasništvu banaka kao nekakv II. mirovinski stup, sve u okvirima reketa za dolazak na vlast. Uskoro je prodana Ina, tako da je MOL s četvrtinom udjela preuzeo financije Ine. Svaka nova garnitura plaća novu ulaznicu.

Sve stranke presvlače se za izbore 18. rujna 2016. Što je s izvornim pravašima?

Nećemo mijenjati svoj stranački profil, nego raskrinkavati nametnute predrasude o nama pravašima. Posijane su različite laži o HSP-u od strane trenutno najvećih stranaka, za potrebe njihovog repozicioniranja prema političkoj sredini, odnosno za održavanje ovakvog sporazumnog „dvostranačja“. A početni HSP bio je lijeva stranka. Podsjetit ću vas da je Eugen Kvaternik pokrenuo Rakovičku bunu protiv Austrougarske monarhije. Orjunaši su proglasili desničarskim sve stranke koje su bile protiv Jugoslavije i jugoslavenske monarhije, kao i one protiv druge Jugoslavije, krajnje totalitarističke i zločinačke države. Danas se sluge i simpatizeri jugoslavenskih totalitarizama predstavljaju kao ljevica.

Promijenimo Hrvatsku

U subotu je osnovana stranka Promijenimo Hrvatsku. Zalaže se za znanost, monetarnu reformu, porezni sustav stimuliranja poduzetništva, i za demografsku obnovu. Poznati stručnjaci iz te stranke marginalizirani su u Mostu na intervenciju krupnog kapitala, kao i za potrebe usitnjavanja alternative za HDZ i SDP. Profesor Ivan Lovrinović gurnut je u stranu jer traži obnovu naše monetarne suverenosti i zamrzavanje II. mirovinskog stupa, a bio je i ključ konverzije kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Zašto je marginaliziran i izvrstan pravnik i odvjetnik Juro Martinović? Ti ljudi uvijek su dobrodošli na izbornim listama HSP-a.

Je li takva kampanja već počela?

U Večernjaku od 28. lipnja osvanula je moja fotografija pored fotografije Ivana Tepeša. Naglašena je moja rezerva prema EU i Tepešova podrška EU, da bi tako HSP AS postao prihvatljiv kreiranom „europarlamentarcu i liberalu Andreju Plenkoviću“ i nekakvoj reformiranoj Domoljubnoj koaliciji. Nakon reformirane Partije dobili smo reformiranu Udbu. HDZ i SDP opstruiraju i institut izravne demokracije. Ova zemlja više od zaštite manjina treba zaštitu manjih stranaka. Živi zid tek je ušao u Sabor s jednim zastupnikom, a već ga raskopavaju. Naravno, uz moju fotografiju i fotografiju Tepeša pojavila se i fotografija Ivana Sinčića, uz njegovu najavu referenduma za izlazak RH iz EU-a. A ono je EU praktično suspendiran. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble najavljuje novo efikasnije funkcioniranje EU-a kroz dogovore vlada članica. U tom smislu su Tihomir Orešković i Miro Kovač postigli dogovor s Angelom Merkel, da Hrvatska skoro bezuvjetno pristane na ulazak Srbije u EU, odnosno da se otvore pregovori sa Srbijom oko poglavlja 23. Kao, problemi su nestali. Problemi nisu nestali, nestali su ljudi! Istovremeno je stranka Aleksandra Vučića pristupila europskim pučanima, gdje planira djelovati zajedno s HDZ-om.

Kako je razbijen veliki HSP?

Najprije je razbijena njegova vojna komponenta, veličanstveni HOS, koji je obranio zemlju. Vladajući HDZ pripremao je privatizacijsku pljačku, pa nije dopustio postojanje formacije koja je stajala uz narod i koja bi pokrenula pobunu protiv pljačke. Podsjetit ću vas da su zarobljeni pripadnici obrane Vukovara dijelom strijeljani, dijelom mučeni u srbijanskim logorima, a one koji su se domogli “slobode” maltretirala je HDZ-ova vrhuška u Zagrebu. Blago Zadro poginuo je u Vukovaru, a njegov sin Robert poslan je na Kupres, da tamo položi život u vojnoj operaciji koja je zapravo bila tragično hodočašće u ništa. Orjunaši u HDZ-ovim strukturama dali su ubiti zapovjednike HOS-a Antu Paradžika i Blaža Kraljevića. Raspadi HSP-a na svoj način pripadaju velikoj povijesti pravaša. HSP ima otvorne izborne liste za sve one koji su svatko u svome vremenu simbolizirali HSP, od Dobroslava Parage do Tončija Tadića i Miroslava Rožića, kao i za sve one stručnjake koji se snalaze na makro razini, od ekonomije do prava i politike.

Prvi raspad dogodio se prije Ruže

Istina, ali to nije grijeh Ante Đapića. „Naše“ tajne službe odlučile su ukloniti Dobroslava Paragu, pa da nije podržan Ante Đapić došao bi netko drugi. Đapić je kasnije bio odsječen na isti način kao i Paraga. HSP je životario kao „desna ekstremna opcija“ za klizanje HDZ-a na političkoj skali, što je aktualno i danas, ali HSP više ne želi nestajati samo zato da se SDP ne vrati na vlast. Podsjetit ću vas da je HDZ izgradio protuhrvatsku diktaturu pod izgovorom svehrvatskog pomirenja. Pravaši su ubijani, a Partija se vratila na vlast.

Tko je Ante Đapić?

To bih ja trebao pitati vas i druge pripadnike medija. Ante Đapić bio je među osnivačima HDZ-a, pa bi bilo politički korektno da ga HDZ zaštiti. HDZ-ovim listama donio bi koji glas više, zar ne? Eto prilike da HDZ-ov kišobran izmiri Antu Đapića, Ivana Tepeša, Peru Ćorića i Ružu Tomašić. Zašto „reformirani HDZ“ ne pozove Đapića da se vrati kao barakaš? Na javnoj sceni ne postoji samo jedan Ante Đapić, nego više njih, ovisno kakva se potreba ukazivala HDZ-u i ostalim ponudama na našem tržištu okupacije. Podsjetit ću vas na jednu političku manipulaciju u prvoj Jugoslaviji. Naime, kada bi HSS ojačao, beogradska klika puštala je komuniste na slobodu. Kada je HDZ trebao jakog partnera, HSP je dobijao puni prostor. Kada je HDZ-u zatrebalo da HSP ostane ispod izbornog praga, kreiran je „novi Đapić koji je prepisao tuđi znanstveni rad“, a znamo da je kod nas prepisano barem 90 posto „znanstvenih“ radova.

Kako komentirate moralni pad HSP-a AS?

HDZ je sustavno uništavao pravaše. I cijelo se vrijeme uredno pozivao na Antu Starčevića. Nakon što je HSP AS potrošen od HDZ-a, „HDZ političkog centra“ glatko mu okreće leđa. HDZ degutatno daje vritnjak Tepešu, i još mu daje partijsku zadaću da okupi desnicu, i onda je servira HDZ-u. Takav je HDZ i takvom se HDZ-u priklonio HSP AS, još kao frakcija Ruže Tomašić. Koliko pamtim, HDZ se iskazao ekstremnim u privatizacijskoj pljački i glede toga nitko ne može provesti njegovo pomjeranje prema sredini i umjerenosti. Mnogi su pravaši otišli pod zemlju, a narod je pokraden. Možemo reći da se HDZ privremeno sklonio s vlasti samo zato da nas SDP i HNS dodatno zaduže za stotinjak milijardi kuna. Končar je prodala praktično tehnička vlada. Već skoro godinu dana dvije tehničke vlade provode predizborne kampanje u korist SDP-a i HDZ-a, a u posljednje vrijeme i u korist Mosta.

Milanović i Plenković su blizanci

HDZ želi snažnu opciju desno od sebe, ali tako da birači skloni takvoj opciji ne glasuju za HSP, nego za „okupirani“ HSP AS, koji je obuhvaćen koalicijom HDZ-a, prije ili poslije izbora. Takva obmana odgovara i SDP-u, jer se onda komunisti prikazuju kao spasonosna opcija, koja uspostavlja političku ravnotežu. U protivnom bi HDZ i SDP bili dvije srodne ekstremne opcije, što one jesu, posebno u pogledu njihovog ekstremnog kriminala, pa i otvorene veleizdaje zemlje. Glede šefova HDZ-a i SDP-a ipak postoji jedna bitna razlika – Milanović je spreman na tuču, a Plenković baš i ne. Jasno je tko će pobrati batine.

e.

HSP je i referenca na NDH?

Ne! Ne dopuštam više takvu simplifikaciju, za potrebe neprijatelja ove zemlje i ove nacije. HSP je značajno participirao u Ustaškom pokretu i Velebitskom ustanku, koji su pokrenuti kao reakcije na ubojstvo Stjepana Radića u beogradskom jugoslavenskom parlamentu. Novo je vrijeme, novi su izazovi, pa se HSP želi odrediti prema aktualnim problemima, umjesto da se stalno zatvara u te četiri godine nacističke okupacije. HDZ i SDP žele da HSP ostane prikovan za nesreću Drugog svjetskog rata, da dnevno oplakuje genocid koji je proveden nad Hrvatima, ali tako da te dvije totalitarne stranke mogu pravaše prokazivati kao opasnu ekstremnu opciju, i na toj sintagmi sakriti vlastite civilizacijske defekte. U Hrvatskoj imamo nevjerojatan fenomen da se dvije komunističke opcije, udbaška i komunjarska, prikazuju kao civilizacijski prihvatljive.

Kakav je vaš osobni stav prema pozdravu “Za dom spremni”?

Ne želim nikakav prirodan aspekt života odbaciti samo zato što se dogodio i u NDH. Kao što reče Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara, za NDH se jeo kruh, pila se voda, pa ne vidim kako se toga odreći. Da odbacimo crni kruh jer ga je jeo Adolf Hitler? Sami naglašavate da su dom i Domovina naša civilizacijska odrednica i da to nitko ne može proglasiti nazadnim. Cijela ta psihologija navijača i navijačkog prosvjeda iskorištena je protiv našeg nacionalnog interesa. Časni pravaški HOS odigrao je presudnu ulogu u obrambenom Domovinskom ratu, i ne vidim nikakvog razloga da se proziva za nekakva preklapanja u hrvatskom znakovlju. HOS je ostao potpuno čist. HSP i HOS nikada nisu išli protiv srpske nacije, nego su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji.

Ante Starčević, Ante Pavelić?

Davna izjava Ante Starčevića o “sclavoservima”, odnosno dvostrukim robovima, bila je odgovor na otrovnu tvrdnju Vuka Karadžića “Srbi svi i svuda”, koja je zapravo besmislena. Srbima za utjehu, možemo reći da su Hrvati danas pali u dvostruko dužničko ropstvo. Nisu Ante Starčević i Eugen Kvaternik formirali HSP kao pohvalu sebi, nego kao izraz hrvatske državotvorne povijesti koja se već dogodila, prije nego što su se oni rodili. Zasmetalo me dodavanje “AS” u nazivu pravaške frakcije. HSP je prije svega državnopravna snaga Hrvatskog kraljevstva. To je temeljna vodilja Ante Starčevića, koji bi dopustio “frakciju” HSP Branimir ili HSP Tomislav, ali ne i HSP AS. To je potcjenjivanje Ante Starčevića i njegovog životnog djela.

 

HSS odlazi pod okrilje Partije

To je u redu. SDP planira namiriti HSS iz kvote precijenjenog HNS-a. Uostalom, i HSS i HSP počeli su kao lijeve opcije. Stjepan Radić bio je pravaš! Dolazak komunizma promijenio je političke odnose, pa su istinske lijeve opcije postale prividno desne. Komunizam je otišao gdje mu je mjesto, na otpad svjetske povijesti, ali su tu „reformirana“ Partija i „reformirana“ Udba. Zoran Milanović i Krešo Beljak žele autonomnu Marijanu Petir na distanci, pa joj jamče novi mandat u Europskom parlamentu. Nadam se da će Petir proniknuti njihovu igru, i da na takvu manipulaciju neće pristati.

Čemu toliko tvrd stav prema EU?

Naravno da HSP neće odrediti budućnost EU, ali sam mišljenja da se ta savezna država mora vratiti koncepciji zajednice država. Hrvati, kao i ostale europske nacije, imaju pravo s vremena na vrijeme na referendumu potvrditi ili dokinuti svoj ostanak u ovakvoj Uniji. Posebno nakon što smo u EU ušli na prijevaru. Nakon što je Vesna Pusić prijetila umirovljenicima da će ostati bez mirovine ako ne uđemo u EU. Po mome mišljenju, EU će se značajno promijeniti. Ili će ponovno postati labava zajednica europskih država, ili čvršća savezna EU s jedinstvenom valutom. Hrvatska treba kvalitetan odgovor na oba raspleta. Kako to naglašava profesor Tihomir Janjiček, brz ulazak RH u eurozonu riješio bi valutnu klauzulu i pojeftinio kredite, ali bi tako RH izgubila mogućnost da kroz monetarnu samostalnost izgradi svoju ekonomsku konkurentnost. Ova zemlja nije bila suverena još od pada Hrvatskog kraljevstva.

Autor: razgovarao: Tvrtko DOLIĆ / 7Dnevno / 8. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI