Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

HSP AS: ‘Ustupci Srbiji ruše povjerenje u hrvatske i EU institucije!’

Autor: T. P.

"HSP AS uvijek će beskompromisno zauzimati stav kako je nedopustivo da građanima Republike Hrvatske, Srbija svojim najavljenim i javnosti unaprijed nepoznatim optužnicama ograničava i ugrožava slobodu kretanja stavljajući ih na liste ratnih zločinaca, iako se rat vodio kao obrambeni, pravedni i oslobodilački na teritoriju međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.", navode iz stranke.

Stanovnici hrvatskog Vukovara s gorkim razočarenjem dočekali su informaciju o otvaranju pregovaračkih poglavlja 23. i 24. između EU i Srbije unatoč tome što Srbija i dalje najavljuje suđenja hrvatskim braniteljima za navodno počinjenje ratne zločine na području Republike Hrvatske. Takav rasplet događaja predstavlja bolno igranje s još uvijek otvorenim ranama desetaka tisuća hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te svakako narušavaju vjeru u institucije Europske unije. Iz HSP AS-a oglasili su se priopćenjem o toj tematici, a njihova razmišljanja koja potpisuje predsjednik Podružnice Vukovar, Želimir Guzovski, prenosimo u cijelosti:

“Prilikom pregovora oko ulaska u Europsku uniju, Hrvatska je bez izuzetaka morala ispuniti sve uvjete koji su postavljeni od strane europskih institucija, ali i samih zemalja članica. Mukotrpni pregovori oko pregovaračkog poglavlja 23. dali su nam dovoljno znanja i spoznaja o značaju Pravosuđa i temeljnih ljudskih prava za samo funkcioniranje EU. Pristajanjem na bilo kakve ustupke Srbiji, EU i Hrvatska odstupit će od temeljnih načela funkcioniranja ujedinjene europske obitelji što će u konačnici dovesti do nepovjerenja hrvatskog naroda u institucije Europske unije.

HSP AS uvijek će beskompromisno zauzimati stav kako je nedopustivo da građanima Republike Hrvatske, Srbija svojim najavljenim i javnosti unaprijed nepoznatim optužnicama ograničava i ugrožava slobodu kretanja stavljajući ih na liste ratnih zločinaca, iako se rat vodio kao obrambeni, pravedni i oslobodilački na teritoriju međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske. Smatramo kako su bilo kakvi ustupci Srbiji koji prolaze ispod dosadašnjih pregovaračkih standarda i normi EU nedopustivi pogotovo iz razloga što je nedvojbena činjenica kako je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku provodeći politiku ubijanja i raseljavanja te zatvaranja stanovnika Hrvatske diljem Srbije.

U trenutku kada stotine hrvatskih obitelji traga za svojim nestalima, kada tisuće hrvatskih zatočenika srpskih koncentracijskih logora nije dobilo odštetu od Srbije za njihovo zatočenje i maltretiranje po srpskim koncentracijskim logorima, kada se iz arhiva prijekih sudova tzv. JNA izvlače montirane optužnice protiv stotina hrvatskih branitelja, zauzimamo stav kako svi ustupci Srbiji oko pregovaračkih poglavlja 23. i 24. predstavljaju tešku uvredu za branitelje i stanovnike Vukovara i čitave Hrvatske!

Iz svega navedenog, Podružnica HSP AS Vukovar u potpunosti podržava zahtjev Ministarstva branitelja RH za blokadom pregovaračkih poglavlja 23. i 24. između EU i Srbije sve dok Srbija ne ispuni postavljene zahtjeve od strane udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ukine jurisdikciju Beograda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, a uvažavajući vremensku ograničenost suradnje ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Mire Kovača i sukreatorice vanjske politike predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović što nisu uspjeli uvesti potrebite strukturne i kvalitativne promjene u navedenom ministarstvu. I pored toga očekujemo od njih da povuku efikasne i brze političke poteze kako bi se zaštitili interesi svih građana Hrvatske, a posebice braniteljske populacije te kako se ne bi dopustilo da nam vanjsku politiku kreiraju interesi drugih država nego da istu kreiraju interesi naše unutarnje politike!”, poručuju iz HSP AS-a.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI