Davor Puklavec/PIXSELL

HRVATSKI ŽIDOVI PROTIV HOS-SPOMENIKA: ‘Crvena petokraka i ustaško U nisu isto!’

Autor: T. Budak

Koordinacija svih židovskih općina u Hrvatskoj bojkotira obilježavanje Međunarodnog dana holokausta zbog službenih organa koji nisu reagirali na spomen ploče poginulim HOS-ovcima

Koordinacija svih židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja.

Razlog ove odluke hrvatskih Židova gotovo je identičan onom koji je naveo Milorad Pupovac u ime SNV-a prilikom bojkota komemoracije u Jasenovcu – revitalizacija ustaštva.

Ipak, koordinacija židovskih općina stavlja naglasak na HOS čiji su pripadnici digli spomenike svojim poginulima, a koji na sebi nose pozdrav Za dom spremni.

“Bojkotiramo zbog nespremnosti službenih organa RH da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom ‘Za dom spremni’ na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini, a postoji namjera da se sličan spomenik postavi i u Zagrebu te drugdje u Hrvatskoj”, vrlo jasno navodi židovska koordinacija motive nedolaska na skup sjećanja na holokaust.

Pripadnici HOS-a, s druge strane, najavljuju dizanje spomenika svojim poginulim pripadnicima diljem Hrvatske i čini se kako ih u toj namjeri ništa ne može zaustaviti.

“Najavljujem takve spomen-ploče i u drugim gradovima i mjestima, da se nikad ne zaboravi. Pozivam sve da mi se jave koji žele u svom mjestu postaviti spomen ploču za hosovca koji je dao život za Hrvatsku, a iz tog mjesta je.”, objavio je Damir Markuš nakon čega je odlučeno da osim u Jasenovcu i Kutini, spomen ploče dobiju Zagreb i Velika Gorica.

Hoće li službeni organi RH ići na ruku pripadnicima HOS – a ili Židovima iz Hrvatske, ostaje nam vidjeti.




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.