screenshot/HRT

Hrvatski sabor obilježava 25 godina hrvatske neovisnosti

Autor: HRT/dnevno.hr

Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Hrvatski sabor će svečanim prijmom obilježiti četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada. Predviđeno je obraćanje predsjednika Sabora, akademika Željka Reinera. Na prijmu će biti državni dužnosnici, predstavnici političkoga, društvenoga, kulturnoga i akademskog života te vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

U dramatičnim danima Domovinskog rata Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatio Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom na temelju volje građana na referendumu i svoje lipanjske odluke o suverenosti i samostalnosti.

Taj povijesni događaj danas se obilježava kao državni praznik. S obzirom na to da je napadnut Zagreb, pri čemu su prethodnog dana, 7. listopada 1991., bombardirani Banski dvori i saborska zgrada, sjednica je održana na ”tajnom mjestu”, a danas se zna je to bila zgrada Ine.

>>> GORKO SJEĆANJE: Zrakoplovi JNA na današnji dan raketirali Banske dvore u Zagrebu

Predsjednik Sabora Žarko Domljan rekao je tada da je Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija ”dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka”. Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Hrvatski je sabor u Rezoluciji zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće:

Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ima bivše federacije SFRJ. Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i takozvane JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se od agresije svim raspoloživim sredstvima. Takozvana JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.




Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda, na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. Na povijesnoj saborskoj sjednici 8. listopada izglasovano je i petnaest zakona nužnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Autor:HRT/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.