Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski milijunaš: Direktor s 22 godine, danas bogataš

Autor: Iva Međugorac

Serijal priča o hrvatskim tajkunima nastavljamo biografijom jednoga od najbogatijih Hrvata – Emila Tedeschija. Koliko je moćno carstvo njegove obitelji pa i njega samoga ponajbolje govori podatak kako je njegova sestra Lada Fiorio Tedeschi najbogatija Hrvatica, a njezin vlasnički udio u Atlantic grupi iznosi 7,7 posto te prema posljednjim procjenama vrijedi 132,1 milijun kuna.

Inače, sam Tedeschi rođen je u Splitu, a njegova obitelj korijene vuče iz Venecije. Pradjed je kao trgovac došao na Korčulu. Emilov otac Svetozar završio je pravo u Splitu, a bavio se i hotelijerstvom upravo na Korčuli. Bio je član Partije iz koje je izbačen 1974. godine, nakon čega ostaje i bez radne pozicije, a nakon toga odlazi u Zagreb gdje postaje Direktor sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira.

Zatim je radio i kao delegat u tvrtki Zagreb-Mainz i to u Frankfurtu. Riječ je o tvrtki koja je bila u suvlasništvu Privredne banke Zagreb. Koncem osamdesetih odlazi u Trst. Tamo pak s talijanskim partnerom otvara tvrtku za malograničnu trgovinu da bi krajem 90-tih postao suvlasnik tjednika Novi danas, no doduše ta avantura bila je kratkog vijeka. Svijet biznisa napušta 1996. godine te odlazi u mirovinu, a spomenimo i kako je Tedeschijeva majka Đurđa bila sutkinja u Korčuli.

Sin Emil 1989. godine zapošljava se u očevoj tvrtki u Trstu, gdje se ne zadržava dugo već prelazi u Meteor holding London. Tvrtku koja se bavila celulozom i papirom, a sa svega 22 godine postao je direktor milanske podružnice. Tvrtku Atlantic podiže sam 1991. godine sa šest zaposlenika. Njih je preuzeo iz zagrebačke podružnice Meteor holdinga, a tvrtka je tada rasla zahvaljujući prodaji guma za žvakanje Wrigley te čokoladica Ferrero.

Kasnije je ponudu proširivao, a koncem devedesetih preuzima suvlasništvo nad tvrtkom Ataco d.o.o. u Mostaru i Sarajevu. Ataco se bavio distribucijom robe široke potrošnje multinacionalnih kompanija u susjednoj BiH. Njegova Atlantic grupa 2003. godine imala je tisuću zaposlenih te godišnji promet od 140 milijuna eura, dok je godinu ranije bio proglašen menadžerom godine.

Već 2009. godine spominje se brojka od 1800 zaposlenih, ali i 300 milijuna eura prometa. Prosječan godišnji rast iznosi deset posto. Kako je rastao, tako je biznis i proširivao pa 2010. godine Tedeschi preuzima slovensku Drogu Kolinsku – radilo se o transakciji vrijednoj najmanje 200 milijuna eura. Kupio ju je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Njegovo poslovno carstvo bilježi potom 640 milijuna eura prometa, što ne čudi s obzirom na 4300 zaposlenih.

Dio javnosti zamjerio mu je zalaganje za uspostavljanje Jugosfere, no on sam kasnije je objašnjavao da se to nije odnosilo na politiku već isključivo na biznis. Zanimljivo je kako je Tedeschi diplomirao tek 2012.godine i to na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. On i supruga Maja roditelji su dvoje djece te žive na skoro tisuću četvornih metara u vili smještenoj na Gornjem gradu u Zagrebu, koja je ujedno kulturno dobro.




Ljeti dane provode u vili na Hvaru, a poznato je kako je Tedeschi prijatelj s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem te vlasnik Košarkaškog kluba Cedevita.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.