Screenshot / HRT

Hrvatski liječnici sedmogodišnjem dječaku presadili kožu iz španjolske banke kože

Autor: dnevno.hr

Za ovog dječaka se organizira i humanitarni koncert "Srcem i glazbom za djecu". Prikupljeni novac iskoristit će se za kupnju antidekutabilnog kreveta koji stoji 140.000 kuna

Hrvatski liječnici u zagrebačkom KBC-u sestre Milosrdnice transplantirali su kožu sedmogodišnjem dječaku iz Slavonije koji je prije dva i pol tjedna s mlađim bratom i majkom stradao u požaru u njihovoj kući u Petrijevcima. Opečeno mu je 93 posto tijela.

Prvi put u Hrvatskoj djetetu je presađena koža preminulih osoba naručena iz banke kože u Barceloni.

Dok se ne uzgoji dječakova vlastita koža, doktori će mu tijelo zaštititi i prekriti kožom preminulih osoba iz Barcelone. Ta koža se obrađuje, mikrobiološki testira, testira na zarazne bolesti, pregledava se medicinska dokumentacija donora i nakon toga se obrađuje, postupak obrade traje čak i do godinu dana, objasnila je voditeljica Banke tkiva Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice za HRT. 

“Uzgoj vlastite kože traje 3-4 tjedna, a u međuvremenu ako je ekstenzivna opeklina kao što je ova, nemate ga s čim pokriti. On gubi tekućinu, sklon je infekcijama, znači sad se brinemo za ovaj dio da preživi do trenutka dok će njegova koža biti uzgojena”, dodala je.

Za ovog dječaka se organizira  i humanitarni koncert “Srcem i glazbom za djecu”. Prikupljeni novac iskoristit će se za kupnju antidekutabilnog kreveta koji stoji 140.000 kuna, a održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 10. prosinca.

Autor: dnevno.hr