Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatski birači moraju steći svijest o tome da je politička moć u rukama onih koji glasuju na izborima

Autor: Razgovarao: prof. dr. sc.Josip Jurčević

Nediljko Matić, jedan od osnivača HDZ-a, osnovao je Udrugu čije bi djelovanje prvenstveno trebalo biti okrenuto interesima biračkog tijela HDZ-a.

Pitanje: koji su razlozi osnivanja Udruge Hrvatsko zajedništvo?

Osnovali smo Udrugu Hrvatsko zajedništvo kako bismo putem nje vršili građanski pritisak na političke stranke i tijela vlasti u Republici Hrvatskoj da se u svom radu što kvalitetnije i odgovornije odnose prema svojim biračima. Okupljamo birače i članove svih političkih stranaka. Sama inicijativa je potekla od nekolicine članova ili birača HDZ-a. Potpuno smo otvoreni i prema osobama koje ne podržavaju ni jednu stranku. Nama nije glavni interes predstavljati članstvo političkih stranaka, nego interese birača. Nekolicina nas bila je godinama aktivna u strankama pa možemo tvrditi da funkcioniranje stranaka u Hrvatskoj jako dobro poznajemo.

Nekoliko naših članova i presjednik Udruge je bio među tzv. barakašima u HDZ-u. Uglavnom je radio na poslovima organizacije rada u stranci. Do 1998. bio je član svih središnjih tijela stranke. Bolji poznavatelji stranke iz tog vremena znali su tvrditi da je bio jedan od najboljih poznavatelja unutarnjeg ustroja HDZ-a. Osnivao je brojne ogranke stranke, ali i sudjelovao u pripremanju organizacije i osnivanja HDZ-a BiH te ogranaka stranke u brojnim drugim zemljama u inozemstvu, a aktivno je radio u pripremama i organizaciji općih saboraHDZ-a. Brojni članovi stranke jako dobro znaju što je i kako je radio u to vrijeme. Od 1998. politički nije toliko aktivan, ali i danas je itekako zainteresiran za funkcioniranje političkih stranaka u Hrvatskoj.

Koji su još razlozi za osnivanje Udruge?

Naše je mišljenje da se hrvatske političke elite moraju u svojem radu što kvalitetnije okrenuti problemima biračkog tijela, a tu prije svega mladima i njihovim problemima u našem društvu. U fokusu nam prije svega mora biti sva problematika vezano za probleme mladih u hrvatskom društvu (obrazovanje, zapošljavanje, nezaposlenost, odlazak iz Hrvatske, troškovi školovanja i sl.). Cilj nam je na bilo koji način mlade uključiti u politička zbivanja, ali pri tome ne mislimo da se oni trebaju učlanjivati u pojedine političke stranke. U toj populaciji nije baš popularno biti članom bilo koje političke stranke. Mi kao udruga želimo da se oni svojim aktivnim biračkim pravom uključe u rješavanje problema koji se njih tiču. Jako je teško njima pristupati tvrdim stranačkim metodama.

U RH živi nešto manje od 800.000 mladih koji imaju od 15–29 godina. Njih oko 600.000 tisuća ima pravo glasa. Ako tome dodamo i njihove roditelje kojih ima isto toliko, radi se o jednom velikom biračkom potencijalu od 1.200.000 punoljetnih građana.

Mi predlažemo da se u Hrvatskoj kvalitetnije organizira izvršna vlast u realizaciji njihovih problema. Ovo što se radi u Ministarstvu socijalne politike i mladih je jedno obično birokratiziranje a ne rješavanje problema najvažnijeg dijela hrvatskog društva.

Osoba koja će se u Vladi operativno baviti tom problematikom morat će biti ona koju predlože mladi, a ne neki isluženi politički kadrovi. Oni moraju tu osobu predložiti i oni žele preuzeti odgovornost za rješavanje svojih problema.

To je biračko tijelo koje najviše apstinira na izlasku na izbore. Mislim da će onaj tko bude rješavao njihovu problematiku i tko animira njih da izađu na birališta, biti pobjednik na ovim izborima.

Obzirom na iskustvo nas nekoliko u Udruzi Hrvatsko zajedništvo iz prošlih kampanja uvjereni smo da će podrška mladih i njihovih roditelja bitno odrediti pobjednika ovih izbora. Mi smo svi roditelji mladih koji imaju ove probleme i dobro znamo što govorimo.

Tko ovdje dobije glasove taj je pobjednik izbora. Politička stranka koja podrži naše zahtjeve iz ovog svega mogla bi dobiti i više od 150.000 novih glasova što bi iznosilo 12-15 novih mandata, ako bi se kvalitetno ovome pristupilo u svim Izbornim jedinicama.

Koji su zahtjevi mladih u Hrvatskoj prema strankama i Vladi?

Programski zahtjevi mladih Hrvatske, odnosno njihovih legitimnih predstavnika, su slijedeći:

Poseban Vladin ured ili Ministarstvo za Mlade (bilo bi bolje ministarstvo jer bi to zvučnije odjeknulo u javnosti),

Sustavno i kvalitetno provođenje reforme obrazovanja,

Kroz reformu obrazovanja dodati dio nastavnog programa koji bi bio praktična priprema za radno mjesto,

Ratificirati Europsku socijalnu povelju koju je RH potpisala 2009.,

Pomoć za nezaposlene do 4 mjeseca (naknada).

Glavna odrednica našeg programa udruge je briga o mladima. Svi koji smo aktivni članovi Udruge, istovremeno smo roditelji čija djeca imaju od 15 – 29 godina.

Udruga posebno naglašava važnost izlaska na izbore. Zašto?

U demokraciji je presudna važnost izlaska na izbore. Stoljećima smo se borili za opće pravo glasa. Kroz našu prošlost ljudi su gubili živote zbog borbe za opće pravo glasa. Na izborima birači uglavnom nasjedaju političarima i njihovom lažnom moći. Prava moć je u rukama birača. Kada dođe do izbora, birači su oni koji imaju pravu moć. Ako birači tako odluče, stranke i političari koje ne izaberu nestaju sa političke scene. Zato nam se stranke i političari obraćaju sa toliko poniznosti i sa strahom za vrijeme predizbornih kampanja. Lažu nam u beskraj. Obećavaju svašta. To čine samo zbog toga da ih se izabere. Ako ih Vi ne zaokružite na glasačkom listiću, nakon toga njih više nema. Dragi hrvatski građani sva politička moć u doba izbora je u vašim rukama. Političari nestaju sa scene ako vi tako odlučite. Njihovo dodvoravanje Vama znači jedino da su oni slabi. Pokažite svoju moć i zakružite samo one koji će vam prije izbora garantirati da će ispuniti Vaše zahtjeve. Ne vjerujte onima koji će vam govoriti samo ono da će nešto napraviti pa vas nakon izbora naprosto prevare.

Možete li još nešto kazati o načinima provedbe predizbornih kampanja?

Predizborna kampanja nam ne omogućava da dobijemo cjelovitu sliku što nam se nudi. Kampanja i medijski prostor u doba izbora, toliko su zagađeni da do birača ne dolaze objektivne činjenice o sudionicima koji se natječu na izborima. Kod nas se sve svodi na sukob između dviju najvećih stranaka. Kao primjer, javna televizija (HRT) uopće nema potrebu da javnost, a javnost su hrvatski birači, upozna sa svim sudionicima predizborne trke (sućeljavanje Plenkovića i Milanovića). Jeftino se pravdaju da oni javnost upoznaju sa relevantnim sudionicima u kampanji. Zatim tvrde da to što rade i nije formalno u službenoj kampanji. Ako MOST nije bio relevantan u zadnjoj godini a tko je onda bio. Naravno da pretplatu naplačuju bez obzira kad je službeno predizborna kampanja.

Naravno da ovakav stav HRT nanosi štetu i HDZ-u i SDP-u.

Ne znamo zašto aktualni sudionici u predizbornoj trci skrivaju tko su im kandidati za izvršna tijela vlasti. Oni to rade namjerno. Kada bi stranke prije izbora priopćile javnosti tko su im kandidati za ministre u Vladi, siguran sam da bi doživjeli katastrofu na izborima. Dobar dio problema bi se rješio da nam kandidati na izborima imaju obvezu obaviti cjeloviti zdravstveni pregled.

Prije zadnjih parlamentarnih izbora Mreža mladih Hrvatske je održala okrugli stol vezano za njihove prijedloge budućem sazivu Sabora i novoj Vladi u Republici Hrvatskoj. Političke stranke ili nisu došle na to ili su poslale treču garnituru predstavnika na taj okrugli stol. Osobno sam se uvjerio da je izborni stožer HDZ pod vodstvom Josipe Rimac dobi poziv i nisu se odazvali.

O ovim problemima smo pokušali razgovarali sa političkim strankama i političarima u Hrvatskoj koji se natjeću na ovim izborima. Jedini koji su pokazali interes su Vlaho Orepić iz MOST-a i Davor Ivo Stier iz HDZ-a. Iz Mosta nam je signalizirano da bi se možda potpisao sporazum.

Hoćete li potpisati sporazum sa MOST-om?

Ukoliko MOST pristane, tada će skupština Udruge Hrvatsko zajedništvo donijeti odluku o potpisivanju sporazuma.

Koliko nam je poznato, dobar dio vaših članova su članovi ili birači HDZ. Ukoliko potpišete sporazum sa MOST-om hoće li biti problema?

Udruga Hrvatsko zajedništvo u svom programu zalaže se, prije svega, za prava mladih i interese cjelokupnog biračkog tijela. Mi zastupamo interese biračkog tijela a ne interese političkih stranaka. Mi smo se osnovali zbog toga jer mislimo da političke stranke u Hrvatskoj ne štite interese birača i ostalih građana, nego štite samo uske stranačke interese. Nas ne zanimaju političke stranke. Naš glavni interes je djelovati u interesu biračkog tijela. Osim što pokušavamo djelovati u interesu cjelokupnog biračkog tijela, mi se u svom djelovanju posebno fokusiramo na problem mladih u razdoblju od 15 -29 godina. Članovi udruge se ne natječu na izborima. Mi nismo osobno zainteresirani za rezultate izbora.

Što još ineresantno predlažete strankama pred ove izbore?

Osim problema mladih u fokusu djelovanja je i to da hrvatsko društvo poćne što kvalitetnije funkcionirati u svim svojim segmentima. Tu udruga prije svega misli na pravosudni sustav. Po mišljenju udruge tu smo kao država najtanji. Funkcioniranje Hrvatske kao pravne države je još uvijek glavni problem našeg društva.

Naš cilj je da se stranka ili zastupnici te stranke, koju će udruga podržati na ovim izborima, obećaju da će Daliju Orešković u Hrvatskom Saboru predložiti za Državnu odvjetnicu Republike Hrvatske.

Riječ je o osobi, koja je jedna od rijetkih koja je pošteno obavljala svoju dužnost u proteklom razdoblju. Svi znamo pod kojim je pritiskom obavljala svoju dužnost. Hrvatsku iz ove situacije mogu izvući samo osobe poput nje. Osim stručnosti obnašatelji izvrše vlasti u Hrvatskoj morali bi biti moralni. I samo pozivanje na moralnost u hrvatskom društvu izaziva gađenje. U ovih 26 godina sve smo ofucali. Stranački programi su obićne floskule ako ih ne provode osobe kao Dalia Orešković. U svom radu nije nikoga štedila. Po repu su dobili svi, od lijevih do desnih. Očešala je i predsjednicu Hrvatske.

Ovakav način predlaganja Glavnog državnog odvjetnika ili odvjetnice strankama (SDP i HDZ) nikako ne odgovara. Poznato je da Glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor Republike Hrvatske, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, uz predhodno mišljenje Odbora za pravosuđe Hrvatskog Sabora. Možemo samo nagađati u kojoj je mjeri Glavni državni odvjetnik neovisan u svom obnašanju dužnosti u odnosu na vladajuću strukturu. Potpuno je jasno zašto se u nekim državama državni odvjetnici li tužioci biraju na neposrednim izborima.

Ova nedavna zbivanja oko presude u Njemačkoj i ova lakrdija oko člana DIP-a i suca Ustavnog suda sve nam govore. Tu je evidentno da DORH osluškuje tko će dobiti izbore.

Nama kao Udruzi Hrvatsko zajedništvo nije ugodno kada ovo predlažemo. Mnogi će ovo napasti kao miješanje u izbornu proceduru. Naš odgovor je taj da političke stranke ne snose nikakve posljedice za laganje hrvatskim biraćima tijekom predizbornih kampanja i da je ovo jedini način da se predizborna obečanja ispune jednim dijelom prije izbora za svaki slučaj jer u politici nikad nije sigurno.

Molimo hrvatske birače i hrvatske političke stranke da uvaže naše argumente i da nam se pridruže u ovoj akciji hrvatskog biračkog tijela.

Kakve rezultate izbora očekujete?

Ukratko bi se osvrnuli samo na nekoliko stranaka ili koalicija. Narodna koalicija je po nama učinila nekoliko grešaka. SDP bi na ovim izborima puno bolje prošao bez HNS-e u koaliciji. Birači ih doživljavaju kao “političke lešinare” u politici. Rad ministarstava koje su vodili njihovi ljudi sve nam govori. Ovo što se događa u zadnje vrijeme (honorari svojim suradnicima, “masni” ugovori o djelu, razni kozultanti, financiranje “svojih” tijela lokalne vlasti) je prava slika HNS-e. Pod svaku cijenu izbjegavaju direktan izlazak na izbore. Pokrivaju se utjecajem SDP.

Nikako SDP nije smio staviti na listu Stipu Gabrića Jambu. Da je MOST nezavisnih lista učinio samo to da je eliminirao iz političkog života Stipu Gabrića Jambu u Metkoviću i Ivana Škaričića u Omišu, učinio je puno. Njih dvojica su ono najgore što se događalo u političkom životu Hrvatske. Oni su oličenje onog najgoreg u obnašanju vlasti u Hrvatskoj. Da su Dr. Božo Petrov i Dr. Ivan Kovačić učinili samo to zaslužuju zlatnu medalju iz demokracije.

Po nama, ugledna imena na hrvatskoj ljevici nisu se našla na listama. Tonino Picula je trenutno najjače ime na ljevici u Hrvatskoj. Zoran Milanović cijeni samo poslušnike. Druga vrlo ugledna osoba je Zvonimir Mršić iz Podravke. Nije nam poznato interesira li ga još politika. On bi sigurno bio najbolji “lijevi premijer” u Hrvatskoj.

Kod HDZ je nešto druga slika. Nakon krize rukovodstva u HDZ, odlično su iz svega isplivali. Što se tiče stranačkog lidera oni dobro stoje. Andrej Plenković je odličan stranački predsjednik. Njihova jedina mana je da imaju neusaglašeno rukovodstvo stranke. Veliki im je dobitak što su u vrh stranke doveli Davora Ivu Stiera. Tu su još imena kao Zdravko Marić, Ivana Maletić, Branka Juričev Martinčev, Andro Krstulović Opara, Tomislav Tolušić i Tomo Medved.

Još je velik utjecaj “starih”. To je posebno vidljivo na razini Grada Zagreba. Vodstvo HDZ Grada Zagreba je u koaliciji sa Milanom Bandićem na razini Zagreba. Vodeći ljudi iz Gradskog odbora HDZ Zagreba ušli u Holding. Članovi HDZ preuzimaju podružnice Holding-a. Bandić na državnoj razini napada HDZ. Članovi HDZ Grada Zagreba su zbunjeni. Vodstvo Gradskog odbora HDZ provodi Bandićevu politiku. Čelnici HDZ Grada Zagreba se nalaze na listama za izbore. O ugledu tih imena u biračkom tijelu u Zagrebu ne treba trošiti vrijeme. Imena kao što su (Mikulić, Čelić, Mađerić, da dalje ne nabrajam) nisu utjecajna u članstvu HDZ a kamoli u biračkom tijelu.

Politička stranka koja želi biti največa i najutjecajnija u Hrvatskoj ne smije iči pod skute takvoj osobi kao što je Bandić i njegovom poimanju politike. Da HDZ raspusti Gradski odbor HDZ imao bi bolji rezultat na izborima.

Zbog ovakvog SDP i zbog ove situacije sa HDZ u Zagrebu, naša je prognoza da će MOST odlućiti o novoj Vladi. HDZ će biti relativni pobjednik na ovim izborima. Još ima gotovo 2 tjedna do izbora. Još se može svašta dogoditi.

Kako mislite organizirati svoj rad prema hrvatskim biračima?

Naši članovi Udruge Hrvatsko zajedništvo pridružit će se političkoj stranci u kampanji sa kojom potpišemo predizborni sporazum. Molit ćemo mlade da ovo naše prijedloge proslijedite svojim prijateljima, rođacima, susjedima, poznanicima, kolegama i sugrađanima. Koristite sva dostupna sredstva komunikacije (Internet, telefone, susrete, razgovore, ispijanje kave, odlazak na piće i sl.) kako bi se sve više nas uključilo u ovu akciju.

Mladi koriste društvene mreže koje su u današnje vrijeme vrlo utjecajne. Tu posebno mislimo na grupu mladih, od onih 800.000 mladih, koji imaju pravo glasa. Morate uzeti stvar u svoje ruke. Mladi u svojim rukama imaju najveću moć u doba izbora a to je njihov glas. Ako izađete na izbore, ako se prije toga dogovorite kome će te dati svoj glas, vi odlučujete tko dobiva na izborima. Ne nasjedajte onima koji samo obečavaju. Dajte svoj glas onima koji se prije izbora sa Vama dogovore da će ućiniti ono što je u Vašem interesu.

Hrvatski birači moraju steći svijest o tome da je politička moć u rukama onih koji glasuju na izborima. Glasačko pravo je jedino pravo oružje u demokraciji.

Na dan izbora budite ti koji će pokazati svoju političku moć svojim glasom i time osigurati da demokracija u Hrvatskoj ipak ima smisla.

Autor: Razgovarao: prof. dr. sc.Josip Jurčević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.