Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog žice uz Čabranku!

Autor: Dnevno.hr/HRT

Nisu dobili odgovor Slovenaca

Hrvatska je uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog podizanja žičane ograde uz rijeku Čabranku na teritoriju koji je katastarski hrvatski kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se priprema postavljanje panelne metalne ograde uz rijeku Čabranku, ali tvrdi da to ne prejudicira granično pitanje koje u konačnici očekuju od arbitražnog suda.

“Pošto nismo dobili odgovor na diplomatsku notu, podići ćemo na ministarsku razinu”, rekao je Stier koji u petak treba doći u ranije najavljeni posjet Ljubljani.

U jeku lanjske izbjegličke krize više se puta dogodilo da su protumigrantske prepreke “ušle” na teritorij u hrvatskom katastru, na primjer uz rijeku Sutlu.
Zbog toga je tadašnja vlada Sloveniji upućivala diplomatske note na koje se odgovaralo na isti način – da žica ne prejudicira definitvno granično rješenje koje treba odrediti arbitraža.

Unatoč tvrdnjama hrvatske strane da je arbitraža nepovratno kompromitiran proces, Ljubljana smatra da arbitri moraju nastaviti svoj rad i donijeti konačno rješenje što bi ga obje zemlje morale priznati.

Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.