Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska prva poslušala EU i nastao kaos: Krave ugibaju, daju manje mlijeka i pobacuju

Autor: Dnevno.hr

Dosad je cijepljeno 86 posto populacije - 365.999 goveda

Uginuća, smanjenje mliječnosti i do 25 posto, pobačaji, oticanje nogu, tj. papaka, znatno lošije opće stanje… danak je to koji su goveda platila preventivnom cijepljenju protiv bolesti kvrgave kože (BKK), a koje je Hrvatska, kao prva zemlja u EU-u, započela krajem kolovoza, piše Glas Slavonije.

Prevenirali smo tako, isticalo je tada Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo, da BKK, što za sobom vuče goleme ekonomske štete i udar na stočni fond, iz Srbije i Crne Gore ne dođe u Hrvatsku.

Sve je više stočara koji ovih dana alarmiraju o posljedicama cijepljenja živim virusom, mljekari osim na uginuća upozoravaju i na smanjenje mliječnosti nakon cijepljenja te se pitaju kako će ih se obeštetiti u tom dijelu. Država je u ovu mjeru uložila 17 milijuna kuna, BKK u Hrvatsku nije ušao, a posljedice su tu, prozivaju stočari. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede upozorava da je od travnja BKK pregazio čak šest zemalja Europe gdje je zabilježeno od nekoliko stotina do nekoliko tisuća slučajeva bolesti.

“Dosad je cijepljeno 86 posto populacije – 365.999 goveda, a preostala će biti ovih dana. U cijeloj Hrvatskoj zabilježeno je 71 uginuće cijepljenih goveda – 0,019 %. Nuspojave su prijavljene kod 268 goveda, što je 0,068 %. Te reakcije nisu neočekivane, rizik je predviđen i opisan kako kod bolesti, tako i u uputama proizvođača cjepiva”, poručili su iz Ministarstva za taj list o posljedicama cijepljenja.

Autor: Dnevno.hr