screenshot

HRVATSKA POD CRVENIM ALARMOM: Novi pljuskovi, velika opasnost prijeti jednom gradu

Autor: dnevno.hr/HRT

Ogulin će se ponovno naći na udaru nevremena

Donedavno vrućina i suša, a sada obilna kiša, poplave, tuča. Hoće li se, i kada, vrijeme smiriti te na što sve trebamo biti spremni, u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je glavni meteorolog Zoran Vakula:

Na žalost, ekstremi ne posustaju. I dok o onim ljetnim sada nema smisla trošiti riječi, valja upozoriti na ove trenutačne. Rekordne rujanske količine oborine već su ponegdje zabilježene, a u ovome tjednu, mjestimice već do sutra ujutro, te posebice do srijede, imat ćemo ih još. Slijedi nam još jedna kišna epizoda, objasnio je Vakula.

Teško je pouzdano prognozirati u kojem će mjestu pasti koliko kiše. Kompjutorski izračuni i procjene nisu jedinstvene. Ovo je samo jedan od mogućih scenarija. No, svakako se valja pripremiti – već do sutra ujutro u 8 sati u mnogim mjestima zapadne Hrvatske na više od 30 litara kiše po četvornome metru, posebice u Istri i na sjevernom Jadranu, a tijekom sutrašnjega dana na dodatnih mjestimice i više od 50 litara, uključujući i već poplavljeno ogulinsko područje. Na sjevernom dijelu Jadrana i u gorju ponegdje će do srijede navečer, vjerojatno i prije, gotovo sigurno pasti i više od 100 litara, najavio je.

screenshot/DHMZ

Karlovac se priprema za novi vodni val jer jaka kiša pada od 18 sati. Biljana Železnjak iz Hrvatskih voda izjavila je za HRT da se tijekom noći i prvom dijelu sutrašnjeg dana očekuje opadanje vodostaja svih karlovačkih rijeka. Nakon toga se u slivnom području Kupe i Dobre očekuje novi vodni val koji će prouzročiti porast vodostaja, pa tako i u Karlovcu. Prema prognoziranim oborinama, očekujemo da će vodni val biti sličan koji je već bio u Karlovcu, rekla je Železnjak.

Iz Kriznog stožera se doznaje da su sve raspoložive snage već na terenu, u u pripremi. Za sada se Karlovčani ne bi trebali bojati, ali što će donijeti kiša, znat će se tek sutra i preksutra.

I u Ogulinu, koji je već bio poplavljen, očekuju kišu. Zbog izlijevanja rijeke Dobre u Ogulinu je poplavljeno više od tisuću objekata te ugroženo 400-tinjak kućanstava. Tijekom dana voda se povukla s ulica i normalizirana je opskrba strujom. Ipak, vojska ostaje na ispomoći zbog najavljenih novih obilnih oborina.

Od novih oborina strepe i na zadarskom području. Prema prvim procjenama, šteta od poplava je oko milijardu kuna.




DHMZ

Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.