HRVATICE SVE MANJE RAĐAJU: Zabilježen rekordan prirodni pad stanovništva

Autor: Dnevno.hr

Danas je više umrlih nego rođenih u svim hrvatskim županijama, a rekorder je Osječko-baranjska.

Prirodni pad stanovništva, odnosno više umrlih nego rođenih, u Hrvatskoj je prošle godine bio rekordan.  Posljednje brojke kažu da je ta razlika 16.702 stanovnika, koliko ih je više umrlo nego što se rodilo u hrvatskim bolnicama u 2015. godini, piše Večernji list. Živorođenih je lani najmanje otkad je države, 37.252, što je čak 2314 manje rođenih beba nego godinu prije! U 2014. godini, naime, bilo je 39.566 živorođenih. Podaci su to o porođajima iz hrvatskih bolnica koje objedinjuje i analizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Danas je više umrlih nego rođenih u svim hrvatskim županijama, a rekorder je Osječko-baranjska.

Usporedba s prosjekom Europske unije za 2015. – deset rođenih na 1000 stanovnika – pokazuje da Hrvatska s još tri mediteranske članice pripada zemljama s najnižom stopom – devet rođenih na tisuću stanovnika. Najniži natalitet u Uniji imaju Italija, Portugal i Grčka, objašnjava se u izvještaju HZJZ-a.

Nadalje, nastavlja se i trend odgađanja trudnoće pa su i lani većinu rodilja činile žene u dobnoj skupini između 30 i 34 godine te se povećao, u odnosu na prethodnu godinu, i broj rodilja u dobi od 35 do 39 godina.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.