Facebook

Hrvati, izdala vas je i predsjednica: Evo kako

Autor: Iva Međugorac

Iako je ratifikacija Istanbulske konvencije, koju je prije nekoliko dana najavio premijer Andrej Plenković, a potom i usvojilo Predsjedništvo HDZ-a, izazvala lavinu nezadovoljstva među biračima te stranke, potrebno se vratiti u prošlost i konstatirati da su birajući ovu stranku, birali Konvenciju, o kojoj u to vrijeme vjerojatno nisu niti znali previše.

Prije svega tri godine upravo su se saborski zastupnici HDZ-a žustro zalagali za ratifikaciju Konvencije prozivajući bivšu ministricu socijalne skrbi SDP-ovu Milanku Opačić. Argument kojega su u to doba koristili za ratifikaciju, ne odudara previše od onoga kojeg Plenković danas koristi. Naime, zalagali su se za zaštitu žena od nasilja.

”Svakih 15 minuta jedna je žena zlostavljanja, u zadnjih deset godina u Hrvatskoj su nasilnici ubili preko 300 žena”, nizali su HDZ-ovci crnu hrvatsku statistiku pzivajući vladajuće iz toga vremena da vide lica i čuju glas zlostavljanih žena. Ondašnju ministricu Opačić pozivali su da hitno pripremi Konvenciju za saborsku ratifikaciju.

I na HDZ-ovim društvenim mrežama bilo je govora o ratifikaciji Konvencije. ‘‘Većina europskih država već je ratificirala punim nazivom Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji, zašto to Hrvatska još nije učinila”, govorila je HDZ-ova Josipa Rimac uz potporu stranačke kolegice Margarete Mađerić te Mire Kovača koji se ovih dana svrstao uz bok onima koji ne podupiru ratifikaciju.

Tko će ga znati, možda je u međuvremenu poslušao Plenkovića i pročitao Konvenciju pa se predomislio. ”Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno-istanbulske konvencije”, govorila je svojedobno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se propitkivala i zašto Hrvatska već nije među državama koje su Konvenciju ratificirale.

Teško je na ovu ne previše novu politiku vladajuće elite bilo što reći, osim da svjedočimo još jednom licemjerju, s tim da se ne zna tko je u ovoj priči gori- SDP-ovci koji se sada zalažu za ratifikaciju Konvencije koju su imali prilike ratificirati, ili HDZ-ovci koji glume da se bore protiv iste? Kako god, sve se izgleda svodi na onu daj narodu igara, kada već nema kruha.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.