Robert Anic/PIXSELL

HRT ODBRUSIO GRMOJI: ‘Odbacujemo Vaše tvrdnje i ne pokušavajte utjecati na našu uređivačku politiku!’

Autor: T. P.

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode stranke Most nezavisnih lista koja je u svojemu današnjem priopćenju optužila javni medijski servis za pristranost zbog odluke o održavanju televizijske debate predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića i predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zorana Milanovića koja će biti održana u petak 12. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20 sati.

“Hrvatska radiotelevizija uvjerena je da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka te da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji. Hrvatska radiotelevizija postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka u Republici Hrvatskoj nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne Hrvatska radiotelevizija nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje, koja počinje 16. kolovoza. Dakle, nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost”, stoji u priopćenju HRT-a.

>>> GRMOJA ŽESTOKO OPLEO PO HRT-U: Oni su glasilo HDZ-a i SDP-a, neka ih financiraju politički sponzori!

Hrvatska radiotelevizija nadalje ističe kako ne stoje navodi iz priopćenja stranke Most nezavisnih lista, koje potpisuje njihov glasnogovornik Nikola Grmoja, o tome da je javni medijski servis prekršio „sve demokratske norme“ jer će se tijekom predizborne kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača. To je jedan posto manje od izbornoga praga, a to je utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP).

Prema daljnjim navodima, “Hrvatska radiotelevizija ne „forsira duopol“, kako to navodi gospodin Grmoja, koji je u mnogim prigodama gostovao na javnome medijskom servisu, nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama. Na kraju, Hrvatska radiotelevizija smatra kako je današnje priopćenje stranke Most nezavisnih lista neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku. Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa”, zaključuju s HRT-a.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.