Boris Scitar/Vecernji list

HRGA O SRPSKOJ ČOKOLADICI: ‘Čovječe, tko ti uopće daje prolaz? Debelo smo poremećeni kao društvo!’

Autor: T. P.

Novinarka Mirjana Hrga također je među javnim osobama koje su odlučile prokomentirati srpsku čokoladicu u paketu slatkiša koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dijelila djeci u Dubrovniku na Dan dubrovačkih branitelja. Njezin status prenosimo u cijelosti:

“Ovaj tjedan, kao novinar, urednik, covjek, najveci stres dozivjela sam s brojanjem krvnih zrnaca cokoladi. Na simbolicnoj razini izuzetno vazna prica koja govori o eroziji hrvatskog drustva.

Krenut cu od roditelja koji je napisao taj FB status. Covjece, sto ti je u glavi? Kakve su ti namjere? Kako odgajas svoje dijete? Koja je to vrsta “slatkog sovinizma” koju njegujes? Tko ti uopce daje prolaz u drustvu?

I onda dolazimo do medija. “Slatkom sovinisti” vjetar u ledja daju mediji poznati po osudi svega desnog i konzertvativnog, a ovdje imamo cistu sovinisticku situaciju. Objavljuju njegov sramotni status i krece medijska pomama za pricom sjajnog senzacionalistickog predznaka. Medijska roba.

Ured Predsjednika u prvom priopcenju ispravno odgovara, pomalo se podsmjehujuci problemu sto se iscitava iz stavljanja sporne cokoladice pod navodnike da je vaznija namjera darivanja od utvrdjivanja porijekla proizvodjaca. Objasnjavaju politicki nabrusenoj javnosti da su postivali javnu nabavu (sto bi da nisu?) i da problem ne postoji.

Ali mediji nastavljaju, na dogadjaju u Rijeci koriste priliku da Predsjednici u nekoliko navrata pritisnu uza zid kao da se radi o nuklearnom oruzju. Popusta, krece se braniti od napada i nastaje greska. Nepopravljiva.

Nakon ovoga sve postaje neobranjivo, ali poruka je jasna. Greska drzavnog vrha dolazi nakon greske drustva u kojoj jedan neispravni pojedinac dobiva prostor veci od investiranja 25 milijuna eura u Vukovar. Kako bi se status tog lika uopce primio da nismo debelo poremeceni kao drustvo u cjelosti?

Nacionalni ponos ne brani se strahujuci od cokolade. Nacionalni ponos brani se velicinom da nakon 2 desetljeca imas pameti suradjivati i pri tom cuvati svoje nacionalne interese.
To vrijedi i za Hrvatse i za Srbe i za Bosnjake.
Kamo srece da je vise cokolada i manje manijaka”, napisala je Mirjana Hrga.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.