Igor Kralj/PIXSELL

Hoće li zbog Mamića novi Nacrt prijedloga Zakona o sportu sličiti kaznenom zakonu?!

Autor: Ivica KOVAČIĆ / 7Dnevno / 7. travnja 2017.

Nakon što je državna tajnica za sport, Janica Kostelić, prije nekoliko dana imenovala Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o športu, koji bi trebao biti izrađen do kraja ove godine, brojni sportaši i sportski djelatnici se opravdano pribojavaju da se i novi Nacrt radi pod teretom osvetničkih pobuda pojedinaca prema HNS-u i najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa, Zdravku Mamiću.

 

Kada je sredinom srpnja 2015. godine Sabor usvojio hitne izmjene Zakona o sportu koje su u proceduru uvrštene na inicijativu udruga Naš Hajduk i Torcida, mediji su bili jedinstveni u komentarima kako je to konačna pobjeda navijača Hajduka. Naime, samo dva mjeseca prije usvajanja hitnih izmjena Zakona o sportu, mediji su također pisali da je  oko 300.000 sportaša bilo nezadovoljno Nacrtom tog prijedloga, koji su ocijenili lošim i neprovedivim, jer predlagači nisu uvažili sugestije s terena.

Tako su neki od istaknutih sportskih djelatnika tvrdili da prijedlog zakona izgleda kao “lex nogomet“, dok su drugi slikovito komentirali kako je tim zakonom bačena kost među sportaše, te  da su sportaši u neravnopravnom položaju u odnosu na kulturnjake. No, unatoč svim tim otporima, u veljači 2016. godine, novi Zakon o sportu stupio je na snagu nakon što je protekao šestomjesečni period prilagodbe za klubove i saveze.

Činilo da će taj Zakon o sportu ostati na snazi i nakon promjene vlasti u rujnu prošle godine, tim prije što je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, netom uoči izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je osvojio vlast, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju izjavio da je novi Zakon o sportu  na snazi, te da će buduća HDZ-ova Vlada osigurati njegovu provedbu. No, ovih je dana, ponajviše u sportskoj javnosti, odjeknula vijest da je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport, Janica Kostelić,  imenovala Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o sportu, koja će u suradnji sa Središnjim državnim uredom  do kraja godine izraditi Nacrt Zakona o sportu.

Zakon se ne smije pisati iz osvetničkih pobuda

Tako je premijerovo obećanje iz rujna prošle godine ostalo samo mrtvo slovo na novinskom papiru, jer Vlada RH, između ostalog, kako su isticali mediji, nije uspjela natjerati Hrvatski nogometni savez (HNS) da se pridržava važećeg Zakona o sportu, ali zato je pokrenula proces donošenja sasvim novog zakona. Naime, Središnji državni ured za sport, kojem je na čelu Janica Kostelić –  „smatra kako je potrebno donošenje novog Zakona koji će jasnije i kvalitetnije urediti sustav sporta“.

No, nakon što je državna tajnica za sport, Janica Kostelić,  imenovala Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o športu, što je Vlada RH iskazala i u Godišnjem planu normativnih aktivnosti za 2017. godinu, brojni sportaši i sportski djelatnici se opravdano pribojavaju  da se  i novi Nacrt radi pod teretom osvetničkih pobuda pojedinaca prema HNS-u i najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa, Zdravku Mamiću.




To se, između ostaloga,  moglo iščitati i iz nedavne prepiske Janice Kostelić i predsjednika HNS-a, Davora Šukera, u kojoj se državna tajnica za sport referira na svojedobnu Šukerovu izjavu, kako HNS primjenjuje zakon po svakoj točki, te da ga, možda, oni najviše i primjenjuju. Janica je, podsjetimo, tada službeno HNS-u poručila da se sporne odredbe Zakona o sportu na njih evidentno odnose i da se stoga moraju početi pridržavati zakona.

Mamića prepustiti nadležnim tijelima

A nakon što su se prije utakmice Hrvatske s Ukrajinom u Zagrebu, u Banskim dvorima susreli predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković i čelnik HNS-a, Davor Šuker, mnogi su se zapitali, kako će se HDZ u mjesecima koji dolaze postaviti prema HNS-u i svom višegodišnjem sponzoru i simpatizeru, Zdravku Mamiću? Takva pitanja postala su sve učestalija i sve glasnija nakon što je ovih dana  državna tajnica za sport, Janica Kostelić, imenovala Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o sportu.




Pitanja su se najviše odnosila na to, hoće li tekst novog Zakona nedvosmisleno pokazati je li HDZ napokon spreman da se ozbiljnije pozabavi tzv. “nogometnom močvarom”, odnosno Zdravkom Mamićem. U tom kontekstu, brojni sportaši i sportski klubovi, profesionalni i amaterski, upozoravaju da je zadnji čas da  hrvatska politika napokon shvati, da Zdravko Mamić mora prestati biti personifikacija hrvatskog sporta. Neka se njim bave nadležne institucije, a novi Nacrt prijedloga Zakona o sportu ne smije zbog njega  sličiti  na neki represivni, odnosno kazneni zakon.

Ne može se zbog Mamića uništavati cijeli sport i ne smije cilj ovakvog Zakona u konačnici biti uništavanje vrhunskog sporta – pojedinačnog i kolektivnog. Insajderi tvrde da bi se u novom Nacrtu prijedloga Zakona o sportu ponajviše mogle naći drakonske kaznene odredbe prema sportu.

Ugledati se na Mađarsku i zemlje u okruženju 

U tom kontekstu mnogi sportaši strahuju da će se državna tajnica za sport, Janica Kostelić, ponašati kao Zoro osvetnik. Pogotovo što je  u sportskim krugovima nedavno procurila informacija, da se gazda Dinama, Zdravko Mamić, u jednom društvu okomio na Janicu Kostelić, nakon što je ona službeno reagirala na spomenute izjave Davora Šukera. „Sve takve pozivam  neka kažu koliko su platili poreza u Hrvatskoj, a koliko je platila obitelj Mamić i GNK Dinamo“, bio je rezolutan Mamić.

Dakle, otvoreno neslaganje na relaciji Janice Kostelić s jedne, te Zdravka Mamića i Davora Šukera s druge strane, ne bi trebalo  utjecati na izradu novog Nacrta prijedloga Zakona o sportu. Janica bi se, ali i autori za izradu novog Nacrta, po njihovom mišljenju,  više trebali ugledati na zemlje u okruženju. Primjerice, jedna Mađarska izdvaja ogromna sredstva za amaterski i profesionalni sport. Također, povlači i ogromna sredstva iz programa EU fondova za sport. Pojedine zemlje u okruženju su tvrtkama  koje plaćaju porez na dobit dale pravo  usmjeriti 40 posto tog poreza u sport, kulturu… Tako bi se Zakon o sportu trebao  usko usuglašavati s Ministarstvom financija.

U cijelom svijetu se vrhunski sport  financira uz pomoć sponzora, gradova i država. I u svemu tome je bitno da se uredno plaća porez, a  manje je važna namjena tih sredstava. Čini se da jedino kod nas postoje činovnici koji izmišljaju odredbe kako sportskim klubovima i pojedincima ne odobriti sredstva, kažu pojedini ogorčeni sportski djelatnici. Zbog toga među brojnim sportašima ključa nezadovoljstvo.

Oni se pitaju, ima li Janica Kostelić dovoljno znanja i stručnosti uhvatiti se sa svim tim problemima u koštac? Može li osoba koja ima završenu „Pervanovu Večernju školu“, biti na čelu tako važnih promjena, te kompetentno koordinirati rad Radne skupine zadužene za izradu novog Nacrta prijedloga Zakona o sportu, pomalo sarkastično pitaju sportaši.

Autor:Ivica KOVAČIĆ / 7Dnevno / 7. travnja 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.