Marko Jurinec/PIXSELL

Hoće li Plenković izdržati pod pritiskom? Branitelji najavljuju prosvjed pred HDZ-om zbog Hasanbegovića, stvaraju se novi ogranci i očekuje popis ministara

Autor: I. Delić

O neslaganjima u HDZ-u uvelike se priča među njihovim članstvom, a sve to velik je i ozbiljan pritisak za nedavno izabranog predsjednika te stranke, Andreja Plenkovića.

Nakon što su dugotrajni pregovori između HDZ-a i Mosta napokon privedeni kraju, javnost s nestrpljenjem očekuje popis ministara, a kako saznajemo iz HDZ-a, mandatar Andrej Plenković do konca tjedna obavit će razgovore sa svim kandidatima koje je počeo tijekom proteklog vikenda.

No, dok on mozga oko toga kome će prepustiti koji resor, u stranci očekivano rastu tenzije među nezadovoljnicima koji bi mogli ostati bez funkcija te dio njih tvrdi kako razgovore nije proveo ni s kim, a ako i jest, onda se radi o malom broju kandidata. Po HDZ-ovim hodnicima diskretno se budi nervozno članstvo jer Plenković vladu sastavlja s najužim timom suradnika, a oni pak smatraju kako se priča oko ministara bespotrebno razvlači. S druge strane iz Mosta kojim ravna Božo Petrov imena su već poznata pa su njihovi kandidati za ministre isti oni koji su svoje dužnosti već obnašali.

U Mostu kažu kako je kočnica za sastavljanje Vlade upravo HDZ koji se još uvijek nećka oko nekoliko krucijalnih i javnosti najintrigantnijih resora kao što je primjerice ministarstvo kulture te se još prevaguje hoće li u toj fotelji ostati Zlatko Hasanbegović ili će ga zamijeniti neko drugo ime. Tinja u HDZ-u i među Brkićevim pristašama, a i sami Milijan Brkić nezadovoljan je svojim statusom u stranci s obzirom na to da im je priskrbio solidan broj preferencijalnih glasova. Nadao se da će barem predvoditi Klub zastupnika u Saboru, ali ta fotelja prepuštena je Šeksovom kumu Branku Bačiću. Uopće, zamjera se Plenkoviću što u stranački život dovodi ljude koji su stasali pod palicom Jadranke Kosor i Šeksa, a jak argument za to jest i Šeksov posinak s kojim je Plenković prisan što potvrđuje i njegovo imenovanje Karla Resslera prvim savjetnikom.

Osim toga, HDZ-ove vode ponovno će zamutiti neka nova-stara lica poput Gregorića, Valentića, Ljilje Vokić, Škegre i drugih. Istovremeno dok Plenković sastavlja buduću Vladu, njemu iza leđa Božo Petrov ispija kave s Hasanbegovićem s kojim je u prijateljskim odnosima. Jedan od njihovih susreta na zagrebačkom Britancu pod okriljem noći zaintrigirao je medije, ali poznavatelji ovoga dvojca tvrde da to nije ništa neobično niti novo, već da oni nerijetko ispijaju kave te da Petrov ne bi imao ništa protiv toga da Hasanbegović ostane ministar. No, hoće li doista tako biti pita se i HDZ-ov ogranak blizak Hasanbegoviću koji silno želi ostati na svojoj funkciji, a u tome navodno ima potporu branitelja koje je posebice zasmetala ucjena Milorada Pupovca koji je precizirao da manjine neće dati potporu HDZ-ovoj vladi ako u njoj bude sjedio Hasanbegović, a ne bude li se njihova želja realizirala, braniteljske udruge prijete prosvjedom pred središnjicom HDZ-a, a nagađa se da bi se tim prosvjedima mogao pridružiti i Stožer za obranu Vukovara jer ne žele da Pupovac kadrovira u novoj vladi.

Sve su to problemi koji su se nadvili nad Plenkovićeva leđa, a on pak mora imati na umu i činjenicu da mu za pola godine slijede unutarstranački izbori na kojima će morati potvrditi rukovodeću funkciju. Iako dio HDZ-ovaca vjeruje kako su ti izbori već dobiveni zahvaljujući pobjedi na izborima, nije nemoguće da se po Plenkovića stvore nove neugodnosti i ogranci koji bi mu mogli poljuljati poziciju, stoga će do konca tjedna, ali i tijekom vođenja vlade, šef HDZ-a itekako morati voditi računa s kim se okružuje i tko su oni koji mu rade iza leđa.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.