Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HOĆE LI NAKON IZBORA BANDIĆ DATI OSTAVKU?

Autor: I. Babić

Narcisoidni lažov koji u vlastitom gradu ne prelazi izborni prag.

Milan Bandić govorio je u kampanji svašta: od položaja Hrvatske u međunarodnoj politici, do rješavanja problema na Kozari boku. Zaražen opasnim sindromom sebeljublja, koji već poprima vrlo zabrinjavajuće razmjere, nije štedio druge. Tako je on, oko kojega nema ničeg drugog osim interesa, za HDZ i SDP ustvrdio da su interesne zajednice. Dobro, neki njihovi dijelovi jesu. Recimo onaj dio HDZ-a koji s njime tikve sadi po Zagrebačkom Holdingu i gradskoj skupštini, dila s pozicijama i prestižnim radnim mjestima, dok mu istovremeno prepušta da vodi HDZ-ovu gradsku podružnicu. Ili SDP-ovci koji s njim već desetljećima imaju kvalitetan kohabitacijski interesni odnos. Ti interesni dijelovi najvećih hrvatskih stranaka snažno su povezani upravo s Bandićem i on ih održava na životu. No čini se, barem sudeći po anketama, da se i tome bliži kraj. Baš kao i lažnoj Bandićevoj velikodušnosti. Najbogatiji kandidat za premijera i višekratno pritvaran muljator koji ne preže od toga da umjetničke slike, koje je za svojih pet mandata protuzakonito prisvojio, lažno prikazuje kao vlasništvo zaklade za djecu oboljelu od cerebralne paralize, taj bešćutni vlasnik svih ideologija i ideolog svih ništarija, ne preže od ničega. Tako će samo tjedan dana uoči izbora u Zagrebu uvesti institut „MAJKE ODGAJATELJICE“, dok je u stvarnosti preko Grada i Holdinga kreditno opteretio još nerođenu zagrebačku djecu i unuke. Zato je svima koji s njime imaju posla najbolje poslušati njegov savjet i sačuvati sve račune koje im je Bandić odlučio platiti. Bit će to lijepa uspomena na njegova neispunjena obećanja.

NARCISOIDNI LUĐAK KOJI JE POSTROJIO 70 TRAMVAJA I NAJAVIO OBARANJE GUINESSA

Na Tijelovo 2007. Bandić je obavio smotru tramvaja i poremetio tramvajski promet u gradu sve do podneva. Napravio je to, naravno, uoči izbora, tobože da bi sebi dao «malo oduška». To je i rekao: «Ispričavam se građanima zbog gužvi, ali morali smo sebi dati malo oduška». Okretište na Mihaljevcu, koje je bilo odredište parade bilo je oblijepljeno Bandićevim stranačkim plakatima u koje je ucrtan i novi tramvaj. NISKOPODNI TRAMVAJI financirani kreditom od 118 300 000 EURA. Svih 70 tramvaja Holding je kasnije «prodao» Unicredit leasingu, i za to dobio 129 milijuna eura za kupnju 70 novih. Ove koje je prodao. Od tada mu ih Unicredito daje na leasing, na čemu zarađuje oko 20 milijuna eura. «Na leasing ćemo ubuduće nabavljati sve što budemo mogli» izjavio je tada još jedan njegov ortak u ovakvim operacijama, Slobodan Ljubičić. Novac za majke odgajateljice? Sitnica. Pa Zagrepčani bi samo od kamata koje plaćaju Zagrebačkoj banci mogli imati i majke i očeve odgajatelje. I pet tisuća eura po svakom rođenom djetetu…

NOVA ŽIČARA BITI ĆE GOTOVA DO KRAJA 2008

Prilikom «parade tramvaja» direktor ZET-a Ivan Tolić, još jedan Bandićev „partner u zločinu“, najavio je da će nova žičara za Sljeme biti gotova do kraja 2008. Prvog srpnja 2007. žičara je, nakon 44 godine prestala sa radom. Nakon toga je glasnogovornik ZET-a, još jedan Bandićev kadar, izjavio kako će završetak izgradnje nove biti početkom 2009-te. Koja je danas godina? Ništa nije napravljeno. No to Bandiću ne smeta sa kaže kako je on jedini koji svoja obećanja ispunjava. Kome? Hanžekoviću?

SVETICE 2008. DOBIVAJU NOVI BAZENSKI KOMPLEKS OD 60 MILIJUNA KUNA;

Dvadeset i devetog lipnja 2007 iz Bandićeva gradskog ureda za prostorno uređenje potvrdili su da 2008. kreće početak rekonstrukcije bazenskog kompleksa na Sveticama. Najavljeno je da će se oko 60 milijuna kuna izdvojit za kompleks koji uključuje bazensku dvoranu, tribine za 300 gledatelja, višenamjenske sportske prostore, restoran, welness, fitnes centar, saune, sunčalište i «bikini bar». Bazenska dvorana imat će tri bazena, olimpijski, školski i dječji … obećavao je Bandić. Punih osam godina nije se dogodilo ništa. A koliko se od obećanog nakon toga ostvarilo znaju oni koji su na Sveticama bili.

GRADI SE AUTOKAMP VRIJEDAN 50 MILIJUNA KUNA: 01.08.2008.

Prvog kolovoza 2007. gradonačelnik koji se nikad ne odmara, kako bi mogao trošiti novce zagrebačkih platiša prireza i poreza 365 dana godišnje, najavio je novi projekt. Autokamp na Jarunu. Autokamp se trebao graditi 2008. godine kao zajednički projekt grada i HAK-a na 110 tisuća kvadrata na jugozapadu Jarunskog centra. Bandić je naredio da se projekt uvrsti u GUP, a u HAK-u su isticali ističu da će sama gradnja trajala manje od 6 mjeseci. Kamp je trebao imati „moderna dječja igrališta, teniske i nogometne terene, te bazen“. Postojao je prijedlog (23.07.07.) da se na tom prostoru održi i Europa Ralli 2009., sedmodnevna utrka za auto-kampere iz cijele Europe. Iz grada su poručivali da rješavaju imovinsko-pravne odnose i novac iz predpristupnih fondova EU. Najuspješniji i najradišniji čovjek u Hrvatskoj pokazao se još jednom kao najveći lažov. Ništa od rečenog nije se dogodilo. Nema ni auto-kampa, ni modernih dječjih igrališta, teniskih i nogometnih terena, ni bazena. Trka za kampere iz cijele Europe nikada nije održana, dokumentacija za financiranje iz predpristupnih fondova nikad napisana.

NA KVATRIĆU SPOMENIK EUGENU KVATERNIKU

Dvadeset trećeg srpnja 2007. Bandićeva skupština prihvatila je Rožićev (sjeća li ga se tko?) prijedlog o izgradnji i financiranju spomenika Eugenu Kvaterniku na istoimenom trgu. Osim Vincekove slastičarnice tamo ništa nije niklo. Gdje je spomenik? Vjerojatno će na red doći prije spomenika Tuđmanu, za kojega je Bandić prije nešto više od godinu dana raspisao sramotni natječaj tobože birajući najbolje rješenje. A on se zapravo s Tuđmanom izrugivao, baš kao što se izrugivao sa svima nama kada nam je prije deset godina obećao da će Trg Franje Tuđmana na zapadnom dijelu grada pretvoriti u najljepši trg u Zagrebu.

2007. NA LONDONSKOJ BURZI PRODANO 300 MILIJUNA EURA OBVEZNICA HOLDINGA; OBVEZNICE NA NAPLATU STIŽU 2017

I dok nas je zabavljao svojim suludim intervencijama po zagrebačkim ulicama, prolazima i vežama, Bandić nas je, ne trepnuvši, uz godišnju kamatu od 5,5,% zadužio na „svjetskom tržištu“. Bandić je najavio da će novac ići na obnovu zastarjele gradske infrastrukture, služiti sporijem rastu cijena komunalnih usluga i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta. U međuvremenu su zagrebačka komunalna poduzeća postala prvaci u po visinu cijena svojih usluga ali i u zaduživanju lokalnih jedinica: samo tijekom 2005. udvostručena je vrijednost izdanih jamstava komunalnim poduzećima, sa 471 na 806 milijuna kuna, dok su sve ostale lokalne jedinice zadržale istu razinu zaduženosti. Zagreb se zaduživao putem komunalnih poduzeća, čime su se zaobilazili propisi i ograničenja zaduživanja lokalnih jedinica. Radi povećanih financijskih obveza gradskog holdinga dolazilo je do povećanja komunalnih naknada i doprinosa. Ni danas ne postoje javno dostupne informacije o uvjetima zaduživanja komunalnih poduzeća, malo je informacija o njihovu poslovanju, veličini i strukturi njihove imovine i obveza.

NOVI MODEL STANOGRADNJE – SUBVENCIONIRANJE GRADNJE OBITELJSKIH KUĆA OD SREDINE 2008.,

Kad se srede svi imovinsko-pravni odnosi u Blatu, govori je Bandić u lipnju 2007., grad će pronaći zemljište i napraviti tipske projekte obiteljskih kuća, a građani će po bitno nižim cijenama od tržišnih moći otkupiti parcele i početi graditi. Projekt za novo naselje, lagao je u oči čitavoj naciji, već je napravljen. Prof. Dr. Gojko Bežovan, Bandićev savjetnik za stanogradnju i još jedan suradnik u masovnoj prevari njegovih birača, najavio je i lako-tračnu željeznicu kojom će stanovnici budućeg naselja biti u centru za 10 minuta. Danas, osam godina kasnije, možemo samo pozvati građane da čuvaju račune od putovanja tom i sličnim Bandićevim lako-tračnim željeznicama, kako bi im on, baš kao i onima koje poziva da čuvaju račune od školskih knjiga, mogao jednog dana kada postane premije refundirati troškove. Zašto ga Zagrepčani sada ne žele izabrati za premijera? Objašnjenje koje će Milan Bandić dati za nekoliko dana je i više nego jasno: toliko ga vole da ga ne daju. Ne žele da ode s gradonačelničke dužnosti. Zato Milan Bandić u Zagrebu danas dobiva jednak broj glasova kao bračni par Puljak iz Splita. A ne zato što je prevarant bez premca. Ne, to ne. Bože sačuvaj!

Autor: I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.