Nikola Cutuk/PIXSELL

HOĆE LI I OVA PLOČA SMETATI? Biskup Košić blagoslovio ploču za ubijene vojnike NDH!

Autor: T. P.

Biskup Košić je nakon blagoslova križa i ploče u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve poraća

U krugu sisačke Opće bolnice dr. Ive Pedišića u subotu su postavljeni križ i spomen-ploča u sjećanje na 114 ranjenih pripadnika vojske tadašnje NDH, koje su u svibnju 1945. partizani odveli iz sisačke bolnice, ubili ih i njihova tijela bacili u rijeku Savu nizvodno od Crnca, javlja tportal.

Križ su podigli članovi sisačkog ogranka udruge Hrvatski domobran u suradnji sa Sisačkom biskupijom. Tom je prigodom podignutu spomen-ploču i križ blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, poručivši da su dosad takvi “križevi istine”, posvećeni poratnim žrtvama, postavljen i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici i u Crncu.

Biskup Košić je dodao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. svibnja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, te ih s četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gdje su ih pogubili i bacili u rijeku.

Dvojica su, međutim, uspjela pobjeći i kasnije svjedočiti o tom zločinu. Ubojstvom su partizani prijetili i ravnatelju bolnice, uglednom sisačkom humanistu dr. Ivi Pedišiću, po kojemu je kasnije sisačka bolnica dobila ime.

Biskup Košić je nakon blagoslova križa i ploče u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve poraća.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.