Hoće li drug Milanović uopće predati vlast mirnim putem?

Autor: Marcel Holjevac

Izjave i ponašanje Zorana Milanovića u posljednje vrijeme ostavljaju dojam ozbiljno poremećene osobe. U stopu ga prate Ostojić i Grčić. Ovakvu količinu gole agresije, bezobraštine, i drskog laganja svima u lice dugo nismo vidjeli.

Retorika Zorana Milanovića je sve više uznemiravajuća, njegovo ponašanje sve više izlazi iz okvira normalnog. Milanović je stranački skup u Slavonskom brodu započeo s “drugovi i drugarice”, što je pojasnio ovako: “U mladosti sam izbjegavao ovaj pozdrav, mama me je učila da koristim gospodo i gospođe, ali danas, kada nam upotrebu ove hrvatske riječi priječe bivši udbaši… E, nećeš majke ti ga!”. Je li ga mama učila i da ne psuje i ne spominje drugim ljudima mamu, naročito na javnim skupovima? Dobar kućni odgoj je dobra stvar. Mama ga je dobro učila, i trebao bi je poslušati! No što bi ovo da mu “bivši udbaši” ne daju pozdravljati s drugarice i drugovi trebalo značiti? Da je šef oporbe bivši udbaš? I to kaže čovjek koji je htio i ustav mijenjati da bi udbaše zaštitio? U normalnim državama, takve optužbe ukoliko su izgovorene javno i od strane visokih dužnosnika, povlače ili sudsku tužbu ili bar poveći skandal ako ih nije moguće dokazati. U civiliziranim državama je normalno da, kad nekog za nešto optužite, primjerice da je lopov, ili morate moći dokazati to što tvrdite, pa on mora snositi sankcije, ili ne možete dokazati svoje tvrdnje, pa vi morate snositi sankcije. U Hrvatskoj međutim može lupati tko što hoće, i nikom ništa. A i tko je Milanoviću kad branio pozdravljati svoje birače kako ga volja? Karamarko? Pa nije HDZ dizao tužbe zbog pozdrava, znamo tko jest! Što se mene tiče on može na stranačkim skupovima pozdravljati s “Drugarice i drugovi”, “Yo, bitches”, “Gde ste bre”, “Selam alejkum” ili “Za dom spremni”. To je njegova stvar. Iako ni “Za dom spremni” ni “Drugarice i drugovi” nisu baš pozdravi na kojima se mogu dobiti izbori. A Zoran u zadnje vrijeme naginje istovremeno i jednom i drugom. “Drugarice i drugovi, za Milanovića i dom spremni!” mogao bi biti novi pozdrav na stranačkim skupovima SDP-a.

Milanović sve više pada u ekstrem sjevernokorejskog tipa, toksični spoj zbrda-zdola nabacanog ljevičarenja i radikalne nacionalističke retorike što sve češće rezultira kolutanjem očiju i zgražanjem susjeda, i prijeti sve većom međunarodnom izolacijom. A i laži kojima se vlast služi sve više vuku na one sjevernokorejske. Od Grčićevih nebuloza o rastu i svekolikom napretku i laganja Ranka Ostojića o tome kako je on dogovorio s Mađarima vraćanje vlakića kojeg je negdje izgubio čisto zato jer on i njegov gazda nemaju pojma o međunarodno-pravnim normama koje važe u EU drskije su samo Milanovićeve laži da je iseljavanje mladih prestalo i da se mladi sad vraćaju!! Gdje se vraćaju, tko se vraća? U Slavoniju? Vjerojatno će Grčić izaći s nekim podacima, samo tko još vjeruje podacima čovjeka koji nije u stanju izračunati, ni nakon ponovljenih pokušaja drugih da ga prosvijetle, za koliko će se smanjiti prihodi od PDV-a ako se stopa PDV-a umanji za osam posto u odnosu na sadašnju, s 25 na 23%. Pitanje za milijun kuna s klauzulom u Švicarcima, koliko je osam posto od 43 milijarde? I ako se stopa PDV-a smanji s 25% na 23%, za koliko posto je stopa umanjena?

A pohvalio se i time da su otvorili sveučilište u Slavonskom Brodu – kao da su sveučilišta srednje škole pa da ih treba otvarati u svakom gradu! Ali i to pokazuje da Milanovićeva vlada nema pojma što sveučilište uopće jest i čemu služi.  A što tek reći na izjavu da je Hrvatska uređenija zemlja od Mađarske i da u njoj politika nema utjecaja na pravosuđe! To je valjda i Bajiću osobno izmamilo ciničan osmjeh, pa i Perkoviću u minhenskom zatvoru! Dosta je samo pogledati kako se pred izbore dižu optužnice protiv oporbe, kako se politički podobni kažnjavaju guljenjem krumpira za multimilijunske pljačke, kako svjedoci protiv UDBA-e završavaju pred sudom pod smiješnim optužbama, dovoljno je samo pogledati uostalom što je sam Zoran Milanović uradio kako bi zaštitio udbaše od izručenja! Mandat je lažima započeo, lagavši kako to radi “da ne bi po EUN-u dolazilo do izručenja naših branitelja”. Kome? Srbiji? Srbija nije EU, niti će to po svoj prilici ikad biti.

Milanović je ponovio teške optužbe na račun Mađara, višegradske skupine, Karamarka, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Mađare je ponovo izvrijeđao, nakon što su uputili diplomatsku prosvjednu notu zbog njegove izjave da je Mađarska slijepo crijevo Europe. U tom “slijepom crijevu” je nezaposlenost 7%, rast BDP je već godinama tri do četiri posto godišnje, strane investicije se mjere u desecima milijardi eura. Milanovićeva izjava kako je Hrvatska danas uređenija nego ikada u ovih 25 godina, s vladavinom prava, za razliku od Mađarske, je i više od gluposti – njegova vlada je i i službeno, od strane Svjetskog ekonomskog foruma, vrlo ozbiljnog i utjecajnog međunarodnog think tanka, proglašena šestom najneučinkovitijom vladom na planeti. Po sasvim konkretnim mjerilima učinkovitosti vlade, kao što je pametno trošenje proračunskog novca. Najviše nezaposlenih, najviše mladih ljudi koji su otišli iz naše države, najveći javni dug i najviše blokiranih građana, ali Milanoviću je to – bolje nego ikad. Valjda po savjetu Browna, “hvalite me usta moja”.

Ali on se ponovo obrušio i na Mađare i na druge: “Mađarska sama od sebe radi slijepo crijevo time što se ograđuje”, kaže on. I ponovo se obrušava na Mađare: odnosi s Mađarima po njemu jesu zatrovani, ali on tu ne vidi krivnju sebe i svoje vlade, nego – kriminal koji se događa oko Ine, korupciju, i odbijanje vlasti u Budimpešti da surađuju s hrvatskim pravosuđem! Stvarno, tko je ono potpisao prodaju INA-e i to da će Hrvatska do ulaska u EU smanjiti svoj udio u njoj na manje od 25% dionica? Slavko Linić, davne 2003. godine! Tko ne vjeruje, zakon o privatizaciji je ovdje, kako je objavljen u Narodnim novinama.

A da ova nova svađa s Mađarima nikakve veze s inom nema – uostalom što je ova vlast uopće u četiri godine uradila u vezi INA-e i MOL-a, i što uopće može kad su Mađari većinski vlasnici i to posve legalno i neovisno o Sanaderu? – ali da ima s izbjegličkom krizom i time što se Hrvatska ne drži ugovora i što ne uspijeva čuvati svoje granice, što joj Mađari s pravom zamjeraju, kao što joj Srbija s pravom zamjera zatvaranje legalnih graničnih prijelaza, umjesto spriječavanja ulaska ilegalnih imigranata.

I tvrdi da on spada u društvo – Angele Merkel! Čime? Je li ga kad zvala u posjet? Nije, Kolindu Grabar-Kitarović jest. Obrušio se i na nju. I ne samo na nju nego i na cijelu Višegradsku skupinu zemalja. To su one koje nisu “region” nego mitteleuropa. Za njega je njeno sudjelovanje na tom skupu zemalja, što je valjda najvažnija hrvatska vanjskopolitička inicijativa još od Franje Tuđnama, rekao kako je to njezina privatna stvar te kako njezin nastup nije u skladu s Vladinom politikom! Koja je to vladina politika – puštanje stotina tisuća imigranata u zemlju i onda moljakanje da ih netko uzme dalje, po sistemu male djece, “šalji dalje bez povratka!?” Po njemu zaključci tog skupa u suprotnosti su ne samo s hrvatskom politikom, već i s duhom, praksom i politikom najjačih i najvažnijih država u Europi i zasnivaju se na filozofiji žice! Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska su po Milanoviću neke tamo neprijateljske zemlje? U zemljama “filozofije žice” su svi ekonomski i društveni pokazatelji kudikamo bolji nego u Hrvatskoj. Kolinda Grabar Kitarović, za razliku od njega, nije posvađana sa susjedima već surađuje sa svima, pa i Srbijom koliko je to nužno. A što ostaje iza premijera šeste najneučinkovitije vlade na svijetu? Ništa, samo narušeni odnosi sa svima! Njegova prepotencija, primitivan uličarski riječnik i uličarsko necivilizirano i nekulturno ponašanje, bahatost, bezobrazluk. To nisu osobine nekog s kim bi se Merkel družila, eventualno Vučić i ta ekipa! A i Vučić se pokazao kudikamo kulturniji od Milanovića!

Tuđman je zaratio sa Srbijom, imao je za to dobrog razloga – mogao je to izbjeći samo tako da preda pola teritorija. Jelačić s Mađarima, i on je za to imao razloga. Milanović je, ničim izazvan, zaratio sa svim susjedima, i svima u zemlji koji nisu članovi njegove stranke. Koja će ga po gubitku predstojećih izbora smijeniti sa stranačkog vrha u roku od tri dana. No šteta koju radi je ogromna. Što je on umislio? Je li mu Amerikanac savjetovao da se služi uvredama, lažima, nacionalističkom retorikom? Da će gadeći najpopularniju političarku u zemlji, on, kao najnepopularniji, išta dobiti? Milanovićeva politika sijanja razdora opterećuje i iscrpljuje Hrvatsku. V0đa države treba biti staložen, treba se znati izražavati diplomatski, smireno, civilizirano i odmjereno. Nakon svega što smo od Milanovića vidjeli zadnjih dana, za nadati se je samo da u ovih par tjedana do gubitka izbora neće uspjeti izazvati kakav rat sa susjedima, da će svi oni prihvatiti isprike predsjednice kako to nije službeni stav RH nego predizborno blebetanje lošeg gubitnika, i, na kraju, da će mirno predati vlast kad dođe vrijeme. A ovo potonje nije sigurno: sjetite se 2007., kad je Milanović izgubio izbore od Sanadera. Tada nije htio prihvatiti izborni poraz, lažući kako su prevagnuli glasovi dijaspore – što nije istina, jer je po službenim podacima HDZ u prvih X izbornih jedinica dobio oko 60.000 glasova više – i govorio je kako je on taj koji će sastaviti vladu, iako je izborni poraz bio i više nego uvjerljiv! Nije čestitao niti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, nego je preko supruge svog ministra Jakovine i medija koje kontrolira probao podvaliti narodu da izbori nisu regularni jer se nevažeći listići, po partiji, pribrajaju izbornom gubitniku. Milanović se ne ponaša demokratski, ne vlada demokratski, pa se treba zapitati hoće li uopće htjeti i otići – demokratski.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.