Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

HNiP žestoko po HND-u: Bave se političkim aktivizmom, kadrovirali bi po HRT-u!

Autor: dnevno,hr

''Sve to, kao i monopol na istinu koji su u HND-u htjeli imati, bili su razlozi koji su doveli do osnutka istinski novinarske udruge HNiP-a'', navodi se u priopćenju.

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) u priopćenju su prozvali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) da se bave političkim aktivizmom, a ne novinarstvom. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Priopćenje s kojim je u javnost izišao ogranak HND-a na HTV-u, a koji potpisuje i zaposlenica HTV-a Sanja Mikleušević Pavić zajedno sa Sašom Lekovićem, još je jedna u nizu potvrda da se vodstvo HND-a umjesto profesionalnim i strukovnim temama bavi političkim aktivizmom, pri čemu se ne ustručava klevetati matičnu medijsku kuću HRT u kojoj gospođa Mikleušević  Pavić zarađuje veliku plaću.

Koje će zakonske mjere biti primjenjene u ovom slučaju pravne nedorečenosti glede vođenja HRT-a u razdoblju dok se ne ne provedu parlamentarni izbori i uspostavi Hrvatski sabor, pitanje je za državne ustanove, a ne udruge, pa makar one i nominalno bile novinarske.

Adresa koja je pozvana dati odgovor na pitanje tko će voditi javni servis HRT u tom razdoblju je Ministarstvo kulture u ime Vlade Republike Hrvatske.

HND se već desetljećima tek usputno vodi kao novinarska udruga, pa su ga upravo iz tih razloga napustili mnogobrojni novinari među kojima i veći broj s HRT-a.

Zloupotrebljavajući istinu i stavljajući se u službu najčešće političkih interesa, čelništvo HND-a, a posebice ogranka s HRT-a, pretvorilo ga je u politički poligon s kojeg se udara na sve strane ne ustručavajući se koristiti netočne podatke poput onog u posljednjem Priopćenju o padu gledanosti HRT-a ili smjenama koje podebljavaju netočnim i izmišljenim brojkama.

Naime, nisu se dijelili otkazi, nego smjenjivali neki s dužnosničkih položaja, ali svi i nadalje rade.

No prava istina vodstvo HND-a ne zanima. Njih ne zanima niti profesionalni status novinara u drugim medijskim kućama, što bi profesionalnu udrugu itekako trebalo brinuti. Oni bi samo kadrovirali na Prisavlju i to  s kadrovima po njihovom odabiru, zaboravljajući pri tomu profesionalne kriterije i standarde. A da bi došli u tu poziciju doista ne biraju sredstva.

Deviza im je uvijek ista: oblati, okleveći i odmah sebe ponudi kao jedino ispravno rješenje.

Sve to, kao i monopol na istinu koji su u HND-u htjeli imati, bili su razlozi koji su doveli do osnutka istinski novinarske udruge HNiP-a.

Vratiti novinarskoj profesiji dostojanstvo i neovisnost uz sveto pravilo obraćanja drugoj strani, objaviti istinu ma koliko neugodna bila i s njome uppznati hrvatsku javnost – temelj je djelovanja HNiP-a.

Ako su to bili i standardi  kojima su se rukovodila tijela i institucije koje su izabrale sadašnjeg v.d. Ravnatelja  HRT-a, onda smo na dobrom putu da novinarstvu kao profesiji vratimo nekoć davno izgubljeno dostojanstvo, ugled i moć. Moć koja se nazivala i Sedmom silom”, stoji u priopćenju HNiP-a.

Autor: dnevno,hr

ZADNJE VIJESTI