Boris Scitar/PIXSELL

HNiP ogorčen presudom Hloverki Novak Srzić: ‘Ona ozakonjuje verbalni delikt!’

Autor: T. P.

"Vidljivo je da u ovom slučaju hrvatsko pravosuđe nema ujednačen kriterij, da se nije poštovala ujednačenost pravne prakse, a to izravno ukazuje na nejednakosti u primjeni pravnih normi", ističu iz HNiP-a.

Hrvatski novinari i publicisti neugodno su iznenađeni pvostupanjskom presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu u predmetu otkaza Hloverke Novak Srzić. U skladu s tim, medijima su se obratili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Ta presuda je za HNiP neprihvatljiva. Ona ozakonjuje verbalni delikt, kojega je u nastojanju da zatre svako kritičko razmišljanje, protuustavno, krajnje nedemokratski i neprofesionalno promovirala uprava HRT-a na čelu s Goranom Radmanom.

Ova presuda protivi se svim načelima i dobrim praksama vođenja posebnih radnih sporova zaposlenika u medijima, budući da je zadaća suda razgraničavanje područja Ustavom zajamčenog prava na slobodu iznošenja osobnog mišljenja i područja zaštite podataka i vrijednosti povezanih s poslovanjem medijske kuće.
Također, ne manje bitno, ova presuda je u suprotnosti i u odnosu na presude drugim djelatnicima HTV-a koji su također bili nezakonito sankcionirani zbog javnog istupanja.

Vidljivo je da u ovom slučaju hrvatsko pravosuđe nema ujednačen kriterij, da se nije poštovala ujednačenost pravne prakse, a to izravno ukazuje na nejednakosti u primjeni pravnih normi.

Ova je presuda utoliko izuzetno opasan presedan s nesagledivim pravnim i društvenim posljedicama, ne samo u pravnim procesima, nego i sa stajališta afirmacije poželjnih društvenih vrednota. Uz to izravno stimulira nasrtaje na slobodu govora, nejednakost u ostvarivanju ljudskih prava i slobode govora, te umjesto slobode i odgovornosti nameće princip cenzure i gušenja slobode javne riječi, što je bila praksa bivše uprave HRT na čelu s Goranom Radmanom.

Podsjećamo da je iznošenje mišljenja Hloverke Novak Srzić bilo sukladno mišljenju Programskog vijeća HRT-a kao autentičnog korektiva programa, te da i ta činjenicapotvrđuje da njezin istup nije i ne može biti povreda radne discipline za koju se izriče otkazs obzirom na skandalozno prenošenje inauguracije hrvatske  predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koje je bilo medijsko pitanje od prvorazrednog društvenog i političkog značaja.

Uvažavajući u potpunosti neovisnost i ne želeći vršiti pritisak na sudsku vlast, Hrvatski novinari i publicisti nadaju se da će više pravosudne instance pokazati bolje shvaćanje posebnosti sporova u medijima. Također se nadamo da će se ujednačiti prakse prema kojima su nekim dopušteni svi prekršaji bez ikakvih posljedica, a drugima se presuđuju kazne i verbalni delikti za iznošenje društveno važnih i dokazanih istina.




Očekujemo od srodnih profesionalnih, civilnih i društvenih institucija jasnu i javnu potporu u vezi ovog slučaja, jer se ne radi o zaštiti jedne osobe, u ovome slučaju Hloverke Novak Srzić, nego o zaštiti temeljnih društvenih principa i standarda funkcioniranja državnoga poretka u demokratskoj državi”, ističu iz HNiP-a.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.