Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

HND osudio Vučićevo omalovažavanje novinara te uputio kritiku na račun zahtjeva iz Ureda predsjednice

Autor: hina

Zahtjeve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo, nego i obavezu ignorirati.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u srijedu postupak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tijekom službenog posjeta Hrvatskoj drsko i s omalovažavanjem odbio odgovarati na novinarska pitanja o govoru u okupiranoj Glini 1995., što ocjenjuju pritiskom na novinare kakav je nedopustiv u svakom civiliziranom društvu.

Prigodom odgovaranja na novinarska pitanja u Dvoru na Uni predsjednik Srbije optužio je novinara N1 za izmišljanje, a novinarska pitanja nazvao uvredama i harangama, navodi se u priopćenju.

Prema medijskim izvještajima, Vučić je optužio novinara Elvira Mešanovića da je izmislio Vučićevo spominjanje “Velike Srbije” u govoru u Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsjetio na govor za koji postoje dokazi.

“Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj”, kaže se u priopćenju.

HND osuđuje takav Vučićev postupak, te ga podsjeća da je njegova obaveza kao predsjednika države odgovarati na pitanja novinara, pri čemu nema pravo novinarska pitanja proglašavati “uvredama, harangama i izmišljotinama”, i još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civiliziranom društvu.

HND osuđuje i neslužbeni zahtjev iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Vučiću ne postavljaju pitanja u vezi njegova govora u Glini. Podsjećaju da su postojanje takvog zahtjeva potvrdila dva medija – RTL i N1.

Zahtjeve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo, nego i obavezu ignorirati. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegova suočavanja s njegovom političkom prošlošću.




Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unaprjeđenja odnosa među dvjema državama, poručuju iz HND-a.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.