Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HND brani pravo Maje Sever da javnu TV doživotno koristi za svoj privatni politički aktivizam o trošku poreznih obveznika

Autor: Marcel Holjevac

Hrvatsko novinarsko društvo je, službeno, strukovna udruga. Kao takva, ona bi morala biti posve depolitizirana, iz više razloga. Prvo, novinara ima lijevih i desnih, a ako je udruga ispolitizirana, ona diskriminira ljude koji imaju drukčiji svjetonazor od onog kojeg zastupa udruga. Time ne promoviraju različitost nego jednoumlje i guranje kolektivne glave u kolektivnu stražnjicu. Usto, time se pogoduje totalitarnim tendencijama, jer će takva politizirana strukovna udruga svakako biti korištena kao sredstvo pritiska na neistomišljenika. Drugim riječima, HND u stvarnosti nije udruga koja štiti prava novinara, nego udruga koja suzbija osnovna ljudksa prava – slobodu mišljenja i slobodu govora. O tome kakav je mentalni sklop HND-a najviše govori to što su oni skup protiv jedne odluke ravnateljstva HRT-a organizirali pred Saborom! Drugim riječima, oni misle da bi politika ne samo smjela, nego i trebala, izravno uredovati po javnim medijima i javnoj TV! To je stav koji otrkiva da su oni mentalno još u komunizmu! Jasno je valjda da se Vlada i Sabor nemaju što petljati u programsku politiku HRT-a i u to koje će emisije oni ukinuti ako misle da se ne gledaju dovoljno, ili iz bilo kojeg drugog razloga.

Politika HND-a je otkad ga je od Duke, koji bi povremeno digao glavu sa šanka kad bi trebalo poslati kakvo priopćenje o povampirenom ustaštvu na namještenim izborima preuzeo Leković, jasna. Oni nisu tu da brane pravila struke, prava novinara, niti slobodu i pluralizam mišljenja i pisane riječi, upravo suprotno, oni su tu da suzbijaju bilo što u medijskom prostoru što nije u skladu s njihovom agendom. Oni su tu čvrsto na braniku antifašizma i masovnih pokreta oličenih u nekim nevladinim udrugama, a masovni pokreti su oduvijek bili najveći neprijatelj demokracije (koju danas zovu “populizam”). I sad su, zajedno s proračunskim parazitima, ustali navodno protiv ukidanja “Hrvatske u živo”! Ne, nego su ustali protiv ukidanja emisije Maje Sever! Bi li ustali protiv ukidanja te emisije da je vodi Karolina Vidović-Krišto? Pitanje je retoričko. Prvi bi tražili da je se zabrani.

Kad je Milanovićev pulen, stari udbaški proteže Radman, proveo sječu glava na HRT-u i bez suvislog obrazloženja jednim potezom smijenio 40 urednika po političkom ključu, dakle započeo proces pretvaranja javne televizije, one koja bi trebala odražavati stav javnosti, na kojoj bi lijevi i desni, manjinci i većinci, bogati i siromašni Hrvati trebali biti zastupljeni u onoj mjeri u kojoj su zastupljeni u Hrvatskoj, u agitprop partije i servis za medijsko promoviranje lijevih smetala, HND i udruge su šutjeli. U stvari, baš i nisu: podržali su staljinističke čistke. Nikad nisu stali u obranu niti jednog novinara koji ideološki nije bio njihov, ma kakva da mu je nepravda eventualno nanesena. Ali su zato skočili na stražnje noge kad je Elizabeta Gojan popratila inauguraciju Predsjednice cinično i posprdno, zaboravivši da je pravilo struke i da se kod praćenja takvih događaja ne daje svoje mišljenje o ovom i onom, kamoli posprdno i negativno jer se radi o svečanosti mirne smjene vlasti voljom naroda, dakle svečanosti najvećeg dosega demoracije, nego se striktno komentira i tumači protokol i događanja!

Sad su pak ustali u obranu jedne emisije koja je trebala biti uglavnom apolitična, a koju je Maja Sever pretvorila u pamfletistički uradak, u privatnu prćiju Sandre Benčić, Gordana Bosanca i Dragana Zelića. Udrugaši su dobrodošli u HUŽ, ali samo lijevi, sigurno ne Vice Batarelo i Vigilare ili Željka Markić i “Za obitelj”, iako te udruge imaju više potpore u javnosti nego sve one koje se pojavljuju u HUŽ zajedno. Oni kažu kako “organizacijom prosvjednog skupa HND želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji”, međutim ono što Maja Sever radi nema prevelike veze s profesionalnim standardima nego s politčkim aktivizmom kojem tu nije mjesto, kao što uostalom ono što HND radi nema veze s profesijom, samo s ideologijom i nekontroliranim ljevičarenjem. Maji Sever nije nanesena nikakva nepravda – ona nije dobila otkaz, od sutra će raditi nešto drugo na HRT-u. Nikakva njena prava nisu povrijeđena. Poslodavac u pravilu ima pravo premjestiti bilo kojeg zaposlenika na drugo radno mjesto. Maji Sever posve sigurno u ugovoru o radu nigdje ne piše da će voditi “Hrvatsku u živo”. Piše kolika joj je plaća, odnosno koeficijent, i piše, kao i u svakom ugovoru o radu, da joj poslodvac može dodijeliti bilo kakve radne zadatke unutar struke i stručne spreme.

Ali trebala je dobiti otkaz, a ne biti premještena na druge emisije! I to odavno, prije sedam godina, kad je ona (i dobar dio ekipe njene emisije) odbio alkotest! Drugim riječima, bili su pijani na radnom mjestu. Maja se kasnije vadila da po pravilniku alkotestiranje mora provesti četveročlana komisija a došla su samo dva zaštitara testirati ih! Ma hajde, Majo! Osobno, radio sam preko 20 godina u korporativnom okruženju, zaštitar je imao alkotest, i pravo bilo kad alkotestirati bilo koga! Naravno, nije on odlučivao o otkazu, nije on komisija! Ali da je itko od mojih kolega ikad odbio alkotest ne samo da bi mu istog dana (ne sutra ujutro, nego istog dana!) bio uručen otkaz, nego više nikad nigdje vjerojatno ne bi radio! Maja nije otpuštena, ali je kasnije svičala po facebooku o nekakvom maltretiranju! Očito na HRT-u ne važe ista pravila kao svugdje drugdje, kamo li da bi bila ista za sve!

Službeno, emisija je Maji Sever ukinuta zbog sve slabije gledanosti, koja već dugo opada. Je li to stvarni razlog, ne znam, ali činjenica je da ta emisija ide već jako, jako dugo i da je neobično da ista emisija, ako se ne radi o TV dnevniku, ide preko desetljeća. Televizije, ako misle ostati konkurentne, moraju osvježavati sheme. No to ovdje nije niti bitno. Bitno je da je Leković, uz redovne goste emisije HUŽ – SDP, Centar za mirovne studije, Zagreb Pride, VoxFeminae, GONG i još neka lijeva smetala – još jednom stao u obranu novinarske pristranosti i neprofesionalnosti, i prava Maje Sever da doživotno o trošku poreznih obveznika Hrvatske ide istima na jetra. Zato bi, uz ukidanje ispolitizirane i nepotrebne emisije HUŽ, koja treba samo onima koji su se okupili danas pred Saborom – jer valjda misle da smo još u komunizmu pa da vlada i sabor izravno ureduju po HRT-u i da bi to uopće smjeli!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.