Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HKS osudila dodjelu sredstava po ideološkom kriteriju: ‘Problem nije ministar Hasanbegović, nego HND i Leković!’

Autor: M. M.

"Uvjereni smo da se zbog Lekovićevog vođenja HND-a danas i Matoš i Zagorka okreću u grobu", navode u svojem priopćenju iz Hrvatske konzervativne stranke.

Hrvatska konzervativna stranka u utorak se oglasila službenim priopćenjem povodom pisma predsjednika HND-a Saše Lekovića hrvatskim europarlamentarcima, međunarodnim novinarskim asocijacijama i organizacijama za ljudska prava.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sa zanimanjem smo pratili reagiranja javnosti na odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da raspusti Povjerenstvo za neprofitne medije. Začudio nas je intenzitet bijesa i mržnje kojom se dio predstavnika nevladinih udruga i neprofitnih medija obrušio na ovu ministrovu odluku. Smatramo da je ministar s pravom odlučio prekinuti s pristranošću koju su članovi Povjerenstva primjenjivali pri dodjeli velikih sredstava iz državnog proračuna neprofitnim medijima. Pismo koje je gospodin Leković u srijedu uputio na adrese hrvatskih europarlamentaraca i međunarodnih novinarskih asocijacija, na žalost ili pak na sreću, baca pravo svjetlo na stanje u hrvatskom novinarstvu, neprofitne medije i Društvo kojem gospodin Leković na čelu.

Umjesto razvoja pluralizma u hrvatskom medijskom prostoru, činjenica je da je ukinuto Povjerenstvo sredstva dodjeljivalo isključivo po svjetonazorskim ili ideološkim kriterijima, i to medijima koji po ničemu osim po prefiksu nisu bili nevladini, što gospodin Leković u svom opširnom pismu ne spominje. Zbog ideološkog sljepila članova spomenutog Povjerenstva u protekle četiri godine bez sredstava su ostali brojni kvalitetni portali koji su njegovali hrvatske posebnoisti, kulturu, turizam a između ostaloga, i konzervativizam. Tek nakon ukidanja Povjerenstva šira javnost u Hrvatskoj upoznata je sa skandaloznom činjenicom da je Povjerenstvo tijekom tri godine 88 posto ukupnih sredstava, odnosno više od 7,7 milijuna kuna, dodijelilo uvijek istih 18 od ukupno 143 prijavljena medija. U nekima od njih honorarno su surađivali članovi Povjerenstva, koji su bez srama dodjeljivali sredstva samima sebi. Ovaj podatak gospodin Leković također ne spominje u svom pismu.

Članovi Povjerenstva to su činili i tako su se ponašali bez straha jer su u tome imali bezrezervnu potporu bivše Vlade, koja je na taj način stvarala lažnu sliku da uživa potporu pluralnog društva, a u stvari dobro organizirane mreže istomišljenika. Dokaz o bliskim vezama HND-a i bivše Vlade je sljedeća poruka bivšeg predsjednika HND-a Zdenka Duke predstavnicima ostalih neprofitnih medija: „Ne bojte se. Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce“. Ni o tome gospodin Leković ne progovara ni slova u svom pismu.

Ne kanimo nasjesti na laži i jadikovke gospodina Lekovića i njegovo skrivanje iza formulacije “borca za poštivanje profesionalnih i etičkih načela”, jer je činjenica da je u nedostatku poštivanja tih načela upravo za njegova mandata zabilježen masovniji odlazak novinara iz HND-a te njihovo osnivanje novog novinarskog udruženja „Hrvatskih novinara i  publicista – HNIP“. Umjesto kritiziranja ministra i slanje patetičnih pisama, gospodin Leković neka pogleda u vlastito dvorište i europskim kolegama odgovori o kakvoj profesionalnosti i objektivnosti se radi kada odbija priznati ogranak članova HND-a okupljenih u Zboru internet novinara, koji su javno izrazili neslaganje s izjavom predsjednika HND-a kako je odluka o raspuštanju Povjerenstva “samo još jedan dokaz da gospodin Hasanbegović ne smije više biti ministar“ ocijenivši to “opasnim pokušajem ideološkog i političkog svrstavanja”. Uvjereni smo da se zbog Lekovićevog vođenja HND-a danas i Matoš i Zagorka okreću u grobu.

Na kraju, ali ne manje važno, treba naglasiti da je u kratkom, ali skandalima bogatom mandatu Saše Lekovića, izostalo bilo kakvo reagiranje HND-a na otpuštanja i javni linč novinara koji se svjetonazorski nisu uklapali u ideološki okvir Lekovića i društva, znajući kako bi se time zamjerio svojim mentorima u bivšoj Vladi i slijepim sljedbenicima zagovornika njihove politike “ili mi ili oni” koja je umjesto pluralizma dovela do opasnih podjela u hrvatskom društvu.




Stoga pismo gospodina Lekovića hrvatskim europarlamentarcima i međunarodnim novinarskim asocijacijama te organizacijama za ljudska prava smatramo običnim drskim pamfletom i još jednim besramnim blaćenjem Hrvatske pred međunarodnom javnošću.”

Autor:M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.