Tomislav Miletic/PIXSELL
Tomislav Miletic/PIXSELL

HHO predlaže Kolindi Grabar Kitarović da posthumno odlikuje dva crnogorska časnika koji su odbili napasti Hrvatsku u ratu!

Autor: dnevno.hr

HHO u priopćenju podsjeća da su dva crnogorska časnika bivše JNA Barović i Đurović stradala jer su odbili sudjelovati u agresiji na Hrvatsku, pa bi njihovo odlikovanje bilo "snažna poruka kojom bi se istakle vrijednosti drugačijeg razmišljanja na ovim prostorima".

Ovih dana mediji su prenijeli vijest o tome da je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, u povodu Dana državnosti Crne Gore, posthumno dodjelio Orden za hrabrost admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) za ljudska prava pozvao je predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da odlikuje bivše visoke časnike JNA Vladimira Barovića i Krstu Đurovića hrvatskim vojnim odličjima za junački čin u ratu.

HHO u priopćenju podsjeća da su dva crnogorska časnika bivše JNA Barović i Đurović stradala jer su odbili sudjelovati u agresiji na Hrvatsku, pa bi njihovo odlikovanje bilo “snažna poruka kojom bi se istakle vrijednosti drugačijeg razmišljanja na ovim prostorima”.

Admiral Barović početkom Domovinskog rata bio je na visokim komandnim mjestima u Hrvatskoj, u mornarici bivše JNA. Poznat je po tome što je odbio je izdati naredbe o otvaranju vatre na primorske i dalmatinske gradove od Pule do Visa, gdje je bilo njegovo zadnje mjesto službe. Admiral Barović naredio je povlačenje ostataka JNA s otoka Visa. Potom je izvršio samoubojstvo 29. rujna 1991.

U oproštajnom pismu, napisanom na otoku Visu na kojem se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), objasnio je razloge koji su ga naveli na taj čin. Glavni razlog je bio agresija Sr-bije i crnogorskih rezervista na Hrvatsku. Stajalište je pokojnog admirala Barovića da je to djelo suprotno tra-dicionalnom crnogorskom poimanju časti.

Po njemu Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati vlastite građane koji im ništa nisu skrivili. Njegovo mišljenje djelio je i drugi časnik JNA, također Crnogorac, Krsto Đurović. Njega su prema svjedočenju hrvatskoga generala Nojka Marinovića pred splitskim sudom, pripadnici jugoslavenske vojne službe pretukli do smrti. Barović, suočen s vlastitom nemoći u sprečavanju JRM u razaranju hrvatskih gradova, u znak neslaganja s politikom Slobodana Miloševića počinio je samoubojstvo uz želju da bude sahranjen na Visu.

Njegova posljednja želja je poštovana pa je i sahranjen na Visu. Napominjemo da se sve ovo događalo baš u trenutku kada su crnogorski rezervisti u službi JNA razarali Dubrovnik i okolicu, a što je kulu-miniralo stravičnim razaranjem na blagdan sv. Nikole 06. 12. 1991.

Danas u još uvijek turbulentnim političkim vremenima, kada se suočavamo s logikom i razmišljanjima iz nedavnih ratnih vremena, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra da bi i hrvatske vlasti trebala posthumno odlikovati admirala Vladimira Barovića, a također i Krstu Đurovića.

Bila bi to snažna poruka kojom bi se istakle vrijednosti drugačijeg razmišljanja na ovim prostorima kroz hrabro djelovanje dvojice oficira koji us žrtvovali vlastite živote odbivši sudjelovanje u ratu protiv Hrvatske. Jer, bio je to doista čin hrabrosti koji zaslužuje priznanje i koji je svijetli primjer kako se u vrijeme rata može djelovati u skladu s osobnim poimanjem časti, profesionalnim vojnim standardima poštujući međunarodne uzuse o pravilima ratovanja.

HHO stoga poziva predsjednicu Republike, Kolindu Grabar Kitarović, da odlikuje Vladimira Barovića i Krstu Đurovića hrvatskim vojnim odličjima za junački čin u ratu, budući su to oni doista i zaslužili. Osim toga bila bi to snažna poruka o drugačijem poimanju posljednjeg rata koji nam još uvijek pokušavaju nametnuti ostaci velikosrpskog projekta. Uz to, bio bi to i doprinos učvršćivanja dobrosusjedskih odnosa s Republikom Crnom Gorom koja nam se uskoro treba pridružiti u zajedničkoj obitelji NATO pakta.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
Predsjednik

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI