Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hebrang: ‘U doba Jadranke Kosor HDZ je prolazio kroz najveću krizu’

Autor: dnevno.hr

"Trebali smo se dići na noge i reći da je optužnica protiv nekih osoba bila politička, ustati protiv toga", kazao je Hebrang.

U Pressingu N1 televizije u četvrtak je gostovao veteran’ hrvatske politike i bivši potpredsjednik HDZ-a Andriju Hebranga. Razgovaralo se o “starom” i “novom” HDZ-u, ključnim osobama stranke, prošlosti i sadašnjosti. Spomenuti su mnogi – od Jadranke Kosor i Ive Sanadera, do osuđenih ratnih zločinaca.

Pričajući o “novom”, današnjem HDZ-u, Hebrang kaže da je suočen s vrlo izazovnim situacijama.

“Najveća nam je kriza bila u doba Jadranke Kosor, tada je dignuta optužnica protiv stranke. To je očito bio politički potez, to sam uvijek govorio, i nismo odgovorili na njega kako treba. Greška je bila u tome što smo optužnicu prihvatili bez kritike. Trebali smo se dići na noge i reći da je optužnica protiv nekih osoba bila politička, ustati protiv toga. Ja sam tad to tražio, ali je Kosor odlučila da ne, i da svi moraju polagati račune. Ja sam rekao – da pravne, ali ne političke izbore. Mi smo tada katastrofalno izgubili izbore”, kaže Hebrang.

O Zoranu Milanoviću smtra da je veliki domoljub pred izbore. “To je loša gluma lošeg glumca. Kad je trebao braniti Hrvatsku podvio je rep. A Ivo Sanader je bio u Ministarstvu. To je već dovoljno”, odgovorio je na pitanje Štefanića.

“Sanader je bio pripadnik jedne vojne organizacije, on je u Registru branitelja. Tko je radio za Hrvatsku je bio za mene i ratu. Recimo, netko je bio pravnik pa je po svijetu pisao istinu o Hrvatskoj.”

Tri stvari zamjera Jadranki Kosor.

Kaže da je Milanović nesretna epizoda hrvatske politike, da je pobijedio samo jer je tada na čelu HDZ-a bila Jadranka Kosor. Zamjera joj što nije izabrana za predsjednicu, nego je izabrana jer su se bojali da je Vlada pred slomom.

“Drugo, ona HDZ nikad nije osjetila. Ušla je u njega kad je rat prošao. Nije doživjela transformaciju. Treće, dozvolila je da se stranka osudi bez ikakvog otpora.”

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.