Zeljko Hladika/PIXSELL

HEBRANG POTVRĐUJE: Karamarko je morao pasti jer je najavio lustraciju te iskapanje grobišta

Autor: Damir Kramarić

Naš tekst: ‘Je li ovo ključan razlog zašto je srušen Karamarko?‘, u kojem se navodi da su dobro upućeni pojedinci puno prije parlametnarnih izbora 2015. predviđali rušenje Tomislava Karamarka i to zato jer je najavljivao zakon o lustraciji, izazvao je veliko zanimanje čitatelja, ali i brojne polemike oko teza objavljenih u tekstu.

Autor teksta Ivan Kolar naveo je, između ostaloga, da je Tomislav Karamarko, prema navodima izvora K. F-a., postao opasan jer zna mnoge povjerljive podatke o ljudima koji su bili ključni u stvaranju hrvatske države te prije i poslije toga, a koji su imali čvrste poveznice s jugoslovenskom UDBA-om, ali i s novim ”gazdama” – svjetskim moćnicima, koji su prodali puno oružja svim stranama ratno sukobljenih republika i naroda bivše države.

Na upit, zašto bi Tomislav Karamarko bio opasan za njih, K. F., je odgovorio (još u rujnu 2015.) da on ima pristup svim dosjeima te da postoje indicije da je spreman sudjelovati u provedbi lustracije, a da to nikome nije u interesu, jer bi to moglo biti opasno za ljude koji su vodeći ‘biznismeni’ u Hrvatskoj. Navedeno je da ih ima u svim strankama Hrvatske te da je to posebice opasno za neke od prvih predsjednika Hrvatske vlade, odnosno za bivše premijere koji su Vladu RH vodili dok je Hrvatska bila vrlo mlada država….

U tekstu je također navedeno da će Most nezavisnih lista odigrati ključnu ulogu u rušenju Karamarka…

Budući da brojne iznesene tvrdnje nije lako osporiti te da ih nitko, koliko nam je poznato, nije demantirao, pokušali smo pronaći sugovornika koji bi nastavio i produbio započetu analizu, ali bez skrivanja iza pseudonima, odnosno iza fraza poput ‘dobro obaviješteni izvori’.

Dr. Andrija Hebrang, bivši ratni ministar i dugogodišnji visoki dužnosnik HDZ-a, nije se uplašio škakljive teme.

”Pročitao sam taj tekst i vidio da su glavne teze u njemu točne. Svoj komentar o pozadini rušenje Tomislava Karamarka dao sam odmah nakon što je Karamarko dao ostavku, u emisiji Otvoreno. Tada sam izjavio da je Karamarko srušen u montiranom procesu, jer nije bio u sukobu interesa. U trenutku kada je ušao u Vladu, tvrtka njegove tadašnje djevojke više nije bila u poslovnom odnosu s MOL-om. MOL, osim toga, u svom poslovniku ima stavku da tvrtka s kojom surađuje ne može biti u odnosu s državom u kojoj oni posluju. Voditelj HTV-ove emisije na to me upitao: ‘Zašto je onda srušen Karamarko?’ Odgovorio sam da sam najavio da će se to dogoditi, i to nakon što je Karamarko najavio izradu Zakona o lustraciji te nastavak otkopavanja grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Karamarku sam tada poslao SMS sljedećeg sadržaja: ‘Dragi Tomica, tvoji politički dani su odbrojani’. Tri do četiri tjedna kasnije, Karamarko je srušen. Bilo je to lako predvidjeti”, ističe u uvodu dr. Andrija Hebnrang.




Dodaje potom da mu Karamarko nije odgovorio na SMS, ali da su se kasnije sreli te da mu je bivši čelnik HDZ-a tada potvrdio da je bio u pravu.

”Karamarkovu sudbinu lako mi je bilo predvidjeti i to na osnovu vlastitog političkog iskustva, ali i na osnovu iskustava drugih ljudi u sličnim pozicijama. Čitav sustav čuvanja pozitivnih uspomena na jugoslovenski komunistički režim temelji se na zatajenju komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. A glavni temelj zaštite jugo komunističkog sustava je zabrana otkopavanja skrivenih grobišta žrtava komunizma. To je zabranjeno jer bi ta iskapanja brzo otkrila istinu o tim zločinima.

Dva su događaja na osnovu kojih sam znao što čeka Tomislava. Prvi je eutanazija Saborske komisije za otkrivanja žrtava komunističkog režima osnovane 1991. godine. Čim su iskopali  1163 posmrtna ostatka kod Macelja, Komisija je odmah ugašena! Drugi ključni događaj datira iz 2010. godine, kada sam izradio i Saboru predložio Zakon o istraživanju grobova žrtava komunističkih zločina. Sabor je prihvatio zakon. Osnovan je i Ured za istraživanja tih grobišta. Mene je, na prijedlog Vlade, Sabor imenovao predsjednikom Upravnog vijeća tog ureda. Otkopali smo tri jame u Gračanima i pronašli 40 posmrtnih ostataka, od kojih su polovina bile malodobna djeca! Ured je odmah zabranjen. Ukinula ga je Vlada Zorana Milanovića. Do danas taj ured nije obnovljen. U međuvremenu sam otišao u mirovinu. U HDZ-u više nisam ni u jednom tijelu, tek sam običan član. Dogodilo mi se, dakle, nešto slično kao i Karamarku, s tim što ja nisam morao otići u punoj snazi… Zbog svega navedenog, bilo je lako predvidjeti što će se Karamarku dogoditi”, podvlači ratni ministar zdravstva.




Hebrang potom navodi da se istraživanja danas obavljaju tek pojedinačno te da će tom dinamikom trebati 800 godina da se istraži više od 800 lokaliteta grobišta žrtava komunističkog režima.

”Samo Macelj ima 30 neotkopanih grobnica, a ured Ministarstva branitelja ih može iskopati maksimalno 5 do 10 godišnje. Karamarko je htio intenzivirati ta iskapanja, no zato je i stradao. Mjesecima nakon što je natjeran da da ostavku, pokazalo da je bio u pravu kada je predlagao da Hrvatska prekine sudski spor s MOL-om, jer bi mogla izgubiti u tom sporu. No, tu činjenicu hrvatski mediji kasnije i nisu baš isticali. Jasno je također i da je takozvana ‘Afera Crnoja‘ bila umjetno napuhana, da to uopće nije bila afera, da i danas u Plenkovićevoj vladi, kao i ranije u Milanovićevoj , postoje i postojale su puno veće afere i skandali, no mediji tome uopće ne pridaju pažnju! Sve je, dakle, jasno. Sve ide dalje jednako kao i prije, sve dok narod ne izabere vlast koja će se držati rezolucije 1481 Vijeća Europe, a koja kaže: ‘Bez istine nema pomirbe!’ Žalosno je da mi ni danas ne znamo pravo istinu o Jasenovcu, ne znamo je li tamo bilo likvidacija i nakon 1945. godine, ne znamo koliko je žrtava bilo do kraja Drugog svjetskog rata. Dobio sam nedavno podatke da je u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata sveukupno bilo 27.000 zatvorenika te da je svaki četvrti ubijen, što je prestrašno. No, u Maclju je ubijeno 15.000 ljudi, a Mecelj nema ni približno težinu kao Jasenovac”, podvlači Hebrang.

A na pitanje smatra li da je Most Bože Petrova doista bio tek ‘trojanski konj’ koji je trebao poslužiti najprije za slabljenje, a potom i za rušenje Karamarka, bivši ministar, predsjednički kandidat i saborski zastupnik, tvrdi da ne vjeruje u to.

”Mislim da su oni, prije svega, vrlo neiskusni političari koji nisu uspjeli napraviti ništa od onoga što su najavljivali. Politika se uči godinama, pa i desetljećima, a oni su u to ušli bez ikakva iskustva. Najavljivali su silne reforme, a nisu znali da reforma znači prije svega odricanje od privilegija te da se zbog pokretanja reformi bez studiozne pripreme u pravilu gube izbori. Kada su to shvatili, odustali su od svega. Nisu na kraju napravili niti jednu reformu”, podsjeća Hebrang.

Činjenicu, pak, da su mainstream mediji pred izbore 2015. vrlo snažno pogurali Most, objašnjava riječima da su lijevo liberalni mediji – kakvih je više od 90 posto u Hrvatskoj – podupirali Most samo zato da bi HDZ što slabije prošao na izborima, u trenutku kada je bilo jasno da je Milanović u silaznoj putanji i da ne može dobiti izbore.

”Hrvatski mediji u tome su i uspjeli. Slično se dogodilo i meni na predsjedničkim izborima 2009. godine. Mediji su tada umjetno napuhivali Nadana Vidoševića, za kojega vidimo kako je završtio, te Dragana Primorca, jer su oni bili bivši HDZ-ovi ministri i jer su kao takvi mogli meni, kandidatu HDZ-a, oteti presudne glasove. Josipović inače ne bi pobijedio. U sličnoj situaciji se 2015. našao i Most, s tim da ne vjerujem da su Petrov i suradnici imali zle namjere. Oni su jednostavno totalni neznalice i zato nisu uspjeli napraviti ništa značajno, dok su bili u vladajućoj koaliciji”, tvrdi Hebrang.

Na kraju razgovora poznati je liječnik i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu kazao da nije u kontaktu s premijerom Plenkovićem, iako mu je u zadnjih nekoliko mjeseci poslao tri pisma. Ni na jedno, kaže, premijer nije odgovorio.

”Napisao sam prijedlog kako nastaviti istraživanje grobova komunističkih žrtava, istraživanja arhiva i razgovore s preživjelim svjedocima, da bi se napokon doznala istina. Drugi prijedlog je sličan, no odnosi se na istraživanje žrtava Domovinskog rata. Malo je poznato da je u tom ratu ubijeno 7263 civila, a od tog broja polovica su žene i djeca. Budući da sam u ratu bio šef saniteta i da sam imao podatke, napisao sam knjigu o tome. Knjiga je nedavno izašla i u drugom izdanju, prevedena je i na engleski, služila je kao dokazni materijal na sudu u Haagu, objavljene informacije nikada nitko nije demantirao, no podaci iz knjige nikako se ne mogu probiti u hrvatske medije! Sve je, dakle, isto kao i ’45. No, oni koji ne dozvoljavaju istraživanja i priječe objavljivanje istine, trebali bi znati da pomirba bez istine nije moguća”, zaključuje dr. Andrija Hebrang.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.