Igor Soban/PIXSELL

Hebrang otkrio što misli o Plenkovićevoj eri i koliko je ovaj HDZ ‘Tuđmanov’!

Autor: dnevno.hr

Bivši HDZ-ov ministar zdravstva i obrane, Andrija Hebrang, komentirao je za Novi List stanje u toj stranci.

“Bio sam 20 godina u vodstvu HDZ-a, posljednjih šest to više nisam. Stoga o HDZ-u mogu govoriti na osnovu razdoblja u kojem sam bio u stranačkom vodstvu i današnjih rasprava s ljudima. HDZ-u se dogodila velika, velika transformacija. HDZ je bio utemeljen kao domoljubna organizacija s glavnim ciljem zaštite nacionalnih interesa, koja se dokazala osnivanjem i obranom države. Te dvije funkcije HDZ je savršeno odradio. Kasnije su stizale krize, ali je HDZ i u doba Sanadera okupljao ljude kojima je država bila ispred svega. Nažalost, ovaj sadašnji HDZ okreće se prema lijevo-liberalnim vjetrovima koji pušu zapadnom civilizacijom i državu potiskuju u drugi plan, a u prvom su međunarodne organizacije, transgranične suradnje i slične floskule. Pokazat će se da je to kratkog vijeka jer ne predstavlja rješenje, ali HDZ je, kažem, skrenuo u te lijevo-liberalne vode. Lijevo-liberalni HDZ nije stranka onih koji su u njoj od početka i zato neki odlaze”, rekao je Hebrang.

Posebno je istaknuo da današnji HDZ nije stranka Franje Tuđmana. “Definitivno to nije. Kad bih danas odlučivao hoću li krenuti u politiku, ne bih to učinio. A s Tuđmanom sam krenuo”, rekao je Hebrang. HDZ Andreja Plenkovića, kaže, ne bi ga motivirao da se bavi politikom.

“To nije stranka zbog koje sam 1990. ušao u politiku. Nema dovoljno poteza s ciljem zaštite nacionalnih interesa, a što je za mene jedino važno u politici i što vrijedi za politike u većini država u svijetu. No, to što se zbiva u HDZ-u nije nametnuta politika, ona je posljedica unutarstranačkih izbora. Ja sam sa svojim stavovima u izborima u HDZ-u izgubio, drugi su dobili. Ali, nisam za napuštanje HDZ-a, to bi značilo dignuti ruke od vlastitog djeteta. Nikad to ne bih napravio, nisam kapitulant. Iako se, reći ću to možda prvi put javno, odanost stranci uopće se ne cijeni u današnjem HDZ-u. Imate primjere dosta političara koji su otišli iz HDZ-a, osnovali stranke, kandidirali se protiv HDZ-a, a sada su ponovno u HDZ-u i postavljeni su na visoke položaje u vlasti. Ne mogu oni voditi politiku kakva je nekad krasila HDZ. Onaj tko je izašao iz neke stranke nikad joj više neće biti odan. Biračko tijelo HDZ-a je, istina, stabilno, ali s velikim zakrpama, HNS-om, SDSS-om… To je cijena mira u državi i ja to prihvaćam. Ali, pitanje je koliko to dugoročno može donijeti koristi Hrvatskoj i HDZ-u”, rekao je Hebrang, piše Novi List.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.