Marko Lukunic/PIXSELL

HDZ sastavlja buduću vlast s HNS-om, manjincima i Bandićem: Most ispada iz igre!?

Autor: Damir Palmeta

Da se nešto iza brda valja dalo se naslutiti već u izbornoj noći u kojoj je, nakon što je DIP proglasio prve neslužbene rezultate izbora, uz HDZ slavio još jedino HNS i to u komornoj atmosferi koju su stvorili članovi gubitničkog SDP-a. Mnogi i u HDZ-u i u HNS-u smatraju da bi se te dvije stranke puno brže i učinkovitije dogovorile o budućoj vlasti nego kada bi za pregovaračkim stolom bio Most, čiji su pregovori prošle godine, kod mnogih građana Hrvatske, izazivale mučninu a kod nekih i perforaciju čira na želucu.

I prije nego li je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u svom obraćanju hrvatskim građanima,(nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo potpune rezultate glasovanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor),poručila da neće dopustiti odugovlačenja i ultimatume prigodom sastvaljanju buduće Vlade, u političkim kuloarima se već počelo špekulirati da uvjerljivi pobjednik izbora HDZ razmatra mogućnost sastavljanja parlamerntarne većine bez Mosta. I u pobjedničkom HDZ-u baš kao i u Uredu predsjednice RH svjesni su činjenice da bi se pregovori s Mostom mogli opet otegnuti u nedogled kao i prošle godine, posebno nakon uvjeta koje je pred HDZ i SDP, već u izbornoj noći, postavio čelnik Mosta Božo Petrov. No, da se to neće dogoditi u svom obraćanju hrvatskim građanima jasno je poručila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je odlučno i decidirano rekla da ‘Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja. Treba nam sposobno vodstvo okrenuto prema budućnosti. Hrvatska nema vremena za gubljenje’, poruka je predsjednice RH isključivo namijenjena čelnicima Mosta, kao jasno upozorenje da se prošlogodišnji scenarij oko sastavljanja parlamantarne većine neće ponoviti.

Plenković: ‘Razgovarat ćemo s Mostom ali i drugima’!

I najveći dobitnik ovih izbora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je jasan po pitanju pregovora s Mostom:’Spremni smo s Mostom ispisati novu stranicu suradnje, ali za to su potrebne dvije strane – rekao je Plenković i jasno podcrtao:’ Što se tiče HDZ-a, mislim da je prirodno da stranka koja je pobjednik izbora ima pravo računati na to da njezin predsjednik bude predsjednik Vlade’, kazao je Plenković koji će biti na čelu tima za pregovore. No, tu se Plenković nije zaustavio nego je još napomenuo da će se osim s Mostom razgovarati i s drugim strankama koje su prešle prag, osim naravno sa SDP-om. Planković je također istaknuo da je otvoren za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina. Iz izvora bliski pregovaračkim krugovima u HDZ-u se danas moglo čuti da ta stranka ne bježi niti od pregovora s HNS-om, članicom Narodne koalicije koja je na izborima osvojila devet mandata. I u HNS-u prevladava većinsko mišljenje da bi stranka trebala participirati u budućoj vladi, što je u svom priopćenju za medije povodom jučerašnjih izbornih rezultata, poručio i župan – Varaždinska županija HNS-ovac Predrag Štromar. “Iako nas na nacionalnoj razini ponovno čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo, kako bismo građanima osigurali jednake šanse i što bolji životni standard”, naveo je Štromar u priopćenju, istaknuvši da HNS neće odustati od svojih projekata. Iako se poslije Štromar pravdao da je tu izjavu dao u izbornoj noći negdje malo poslije 21 sat kad se, kako je napomenuo, još vjerovalo da Narodna koalicija sa Živim zidom i manjinama može oformiti Vladu, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom, i nikako se nisu mogli oteti dojmu da je on tu poruku upravo poslao HDZ-u. Pogotovo što se o tome spekuliralo i ranije, prilikom boravka tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Karamarka u Varaždinu. Već se tad nagađalo da je Karamarkov posjet potaknut približavanjem HNS-u, a pogotovo nakon što je uputio pohvale HNS-ovom županu Štromaru. Kad se svemu ovome pridodaju najnovija događanja samo noć nakon izvanrednih izbora te najava povlačenja šefa SDP-a Zorana Milanovića, kao i katastrofalno loš rezultat socijaldemokrata, kojima slijede i unutarstranačka previranja, špekulacije o mogućoj postizbornoj koaliciji HDZ-a i HNS-a sve više poprimaju realne konture.

HNS umjesto Mosta?

A da se nešto iza brda valja dalo se, osim ‘Štromarova lapsusa’, naslutiti već u izbornoj noći u kojoj je, nakon što je DIP proglasio prve neslužbene rezultate izbora, uz HDZ slavio još jedino HNS i to u komornoj atmosferi koju su stvorili članovi gubitničkog SDP-a. Mnogi i u HDZ-u i u HNS-u smatraju da bi se te dvije stranke puno brže i učinkovitije dogovorile o budućoj vlasti nego kada bi za pregovaračkim stolom bio Most, čiji su pregovori prošle godine kod mnogih građana Hrvatske izazivale mučninu a kod nekih i perforaciju čira na želucu. U ovom trenutku otegotna okolnost za Most jeste i činjenica da oni sada ne mogu ucjenjivati HDZ kao prošle godine, sa SDP-om, jer turbulentna događanja u toj stranci jasan su pokazatelj da SDP odlazi u oprbu te da ovako rastrojen i rasturen u srazu s Plenkovićevim HDZ-om nema ni volju ni snagu sudjelovati u sastavljanju parlamentarne većine. No, dobri poznavatelji lika i djela psihijatra Bože Petrova tvrde da on i njegovi najbliži suradnici neće popustiti u evetulanim pregovorima s HDZ-om, što još više otvara mogućnost da HDZ uz potporu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, formira stabilnu vladu s HNS-om, predstavnicima nacionalnih manjina i dvojicom Bnadićevih zastupnika, naravno bez Mosta.

Autor: Damir Palmeta
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.