Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ-ovci najavili izmjenu Ovršnog zakona: ‘Neće biti moguće provesti ovrhu na jedinoj nekretnini’

Autor: M.M.

"Sastavili smo program koji će donijeti nova radna mjesta, gospodarski rast i demografsku obnovu", kazao je Plenković.

Hrvatska demokratska zajednica u srijedu je predstavilasvoj program “Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost“ u 12 sati u zagrebačkoj Mimari.

Kampanja će biti, kako navode u stranci, fokusirana na nova radna mjesta, gospodarski rast i demografsku obnovu.

Tijek događaja pratite u nastavku:

12.14 Okupljenima se na početku obratio Plenković i čestitao dobitnicima medalja na Olimpijskim igrama te pozdravio goste iz drugih stranaka i kandidate na listama.

“U složenim tranzicijskim uvjetima, bilo je puno uspjeha, ali i propusta, koje moramo popraviti”, kazao je i dodao da je HDZ najjača stranka. “Sastavili smo program koji će donijeti nova radna mjesta, gospodarski rast i demografsku obnovu. On je vjerodostojan, ambiciozan i razvojan te društveno solidaran”,  rekao je Plenković  dodajući da će privatni sektor biti nositelj gospodarskih aktivnosti, pojedincima će osigurati rad, a mladima obrazovanje i perspektivu.

“Program se sastoji od 12 poglavlja, razrađenih u 3 cjeline, gospodarski rast i demografsku obnovu i izgradnja institucija te društvo pravednosti”, kazao je i obećao rast od 5 posto i povećanje stope zaposlenosti na 68 posto s aktualnih 60 posto. Reforme su stalne promjene koje su preduvjet razvoja i konkurentnosti, dodao je.

12.20 Plenković je naglasio da je cilj programa povećanje zaposlenosti na 68 posto. Obećali su 180 tisuća radnih mjesta do 2020. godine.

“Potrebna je reforma javne uprave i brže rješavanje sporova. Rasteretit ćemo sudove i smanjiti trajanje sudskih poslova”, kazao je Plenković te dodao da im je cilj spojiti zemljišne knjige i katastar i ubrzati rješavanje imovinsko pravnih poslova.

“Rasteretit će rad, smanjiti PDV i porez na dobiti. Nastavit ćemo s cjelovitom kurikularnom reformom.  HDZ želi da ona ima pluralistički input”,navodi Plenković. “Cilj nam je da se naša djeca školuju za poslove budućnosti i da ostanu u Hrvatskoj”, naglasio je.

Povećat će, ističe, izdvajanja u znanost. “Povećat ćemo broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, obećao je.

“Trenutnih 0,8 povećat ćemo na europski prosjek od 2 posto BDP-a, što je 7 milijardi kuna, a iz fondova za to imamo alocirano 2 milijarde kuna”, kazao je i dodao da je  Hrvatska prošle godine  imala 16.702 manje rođenih od umrlih, što je neslavni rekord od hrvatske neovisnosti-

12.30 U planu im je i regulacija statusa roditelja-odgojitelja te kreiranje kvalitetnog socijalnog okvira.

“Izgradit ćemo društvo pravednosti, a reformom sustava socijalne skrbi iskorijenit ćemo siromaštvo. Novi zakon vodit će računa o “našim braniteljima iz Bosne i Hercegovine”, a Vukovar će biti grad posebnog pijeteta”, kazao je.

12.35 Od vanjskopolitičkih ciljeva istaknuo je članstvo BiH u Europskoj uniji.

“Kada je riječ o Srbiji, želim da kroz dijalog zatvorimo sva  pitanja iz vremena Miloševićeve agresije, da proces pristupnih pregovora Srbije iskoristimo za rješavanje pitanja koja ugrožavaju hrvatske branitelje. Radi se o hibridnom zakonu o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina.”

12.38 Okupljenima se obratila Ivana Maletić.

Jedna od mjera za poboljšanje poduzetničke klime je “karta investicija” – onaj tko želi pokrenuti investiciji, moći će na toj karti vidjeti što je sve u Hrvatskoj moguće, kazala je i pojasnila da će klikom na bilo koji grad, općinu i naselje, poduzetnici i investitori će vidjeti koliko to košta, koje su dozvole potrebne i koji su poticaji mogući.

“Nećemo biti vlada koja kruži po svijetu u potrazi za šeicima.Naši mali poduzetnici i poljoprivrednici najbolja su pozivnica za investirore”, kazala je Maletić.

“Želimo da mladi ovdje mogu realizirati svoje ideje, već na fakultetu”, kazala je i rekla da je najveći problem veliko siromaštvo – 30 posto ljudi živi na rubu siromaštva, a posebno treba voditi računa o blokiranima.

“Oprostit ćemo dug prema državi, komunalnim poduzećima, do visine jedne prosječne plaće”, kazala je Maleti i najavila je i izmjene Ovršnog zakona.

“Neće biti moguće provesti ovrhu na jedinoj nekretnini”, rekla je.

12.55 Zdravko Marić je kazao da izborni program nastavlja na rezultate od proteklih par mjeseci, kao što je smanjenje deficita i obećao investicijski rejting i manje kamate ne samo za državu već i za poduzeća i građane.

Porezna reforma bit će sveobuhvatna i učiniti porezni sustav jednostavnim, stabilnim i konkurentnim. “Stopa poreza na dohodak mora se spustiti na 36, a ona mora biti prilagođena profesijama kao što su IT stručnjaci i liječnici, koji su nositelji razvoja”, kazao je Marić.

Cijeli HDZ-ov program pogledajte u nastavku

[pdf-embedder url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2016/08/hdz_program_gospodarski_rast_nova_radna_mjesta_i_drustvena_pravednost-1.pdf”]

Podsjećamo, HDZ je izbornu kampanju započeo u utorak na Hvaru pod sloganom “Vjerodostojno.”

Predsjednik stranke Andrej Plenković najavio je borbu protiv korupcije, oporavak hrvatskog gospodarstva te kazao da ga ne zanima velika koalicija.

Autor: M.M.

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.