Tomislav Miletic/PIXSELL

HDZ-ovci bjesne: Plenković je popustio Pupovčevim pritiscima na vrlo važnom pitanju!

Autor: Iva Međugorac

Premijer je najavom o Istanbulskoj konvenciji uzdrmao javnost, ali i političku scenu.

”Vjerujem da će Konvencija biti na Vladi već idući tjedan ili za dva tjedna”, rekao je premijer Andrej Plenković na posljednjoj sjednici Vlade, komentirajući zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja je sve učestalija tema kako hrvatske političke scene, tako i društva u cijelosti. No, sama najava prvog čovjeka hrvatske Vlade uznemirila je duhove u Saboru, jer ovo je tema u koju je uvelike involvirana ideologija i svjetonazorsko opredjeljenje pa je tako na noge ustao Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, tvrdeći da pokreće referendum o Istanbulskoj konvenciji te da istu u Saboru nema namjeru poduprijeti.

Ono što bi premijera trebalo zabrinuti više od Zekanovićeve najave da Konvenciju neće poduprijeti, jest najava da će se referendumu pridružiti i neki članovi HDZ-a. Dobro upućeni u zbivanja unutar stranke kažu kako ovo doista jest pitanje oko kojega se u vladajućoj stranci koplja ozbiljno lome te da je baš iz tog razloga Plenković odugovlačio s iznošenjem bilo kakvih stajališta u javnosti. Naime, već prema riječima ministrice Nade Murganić koja je najavila nadogradnju Konvencije može se iščitati kako će konzervativna struja unutar stranke na ovoj temi ‘naoštriti zube’, a riječ je uglavnom o članovima bliskim drugom najmoćnijem HDZ-ovcu Milijanu Brkiću. Članovi koji su njemu bliski u Saboru bi se mogli oteti Plenkovićevoj kontroli što sasvim sigurno ne jamči stabilnost Vlade. Već sada u sabornici se mogu razaznati oni koji ne dijele premijerov stav.

Ljudi su to poput primjerice Josipa Đakića, Steve Culeja, ali i Mire Kovača te Davora Ive Stiera, a oni čine tek glasnu manjinu, jer unutar vladajuće stranke stav o ovoj temi nije jedinstven, niti je jasno artikuliran. Da bi doista po ovome pitanju Plenković mogao imati poteškoća, može se vidjeti i iz stava koalicijskog partnera HNS-a koji ga je znajući za premijerove stranačke poteškoće ozbiljno pritisnuo prijeteći otkazivanjem suradnje ukoliko ova tema ne dođe na dnevni red.

Otkazivanje suradnje moglo bi se reflektirati na skorašnjem izglasavanju povjerenja ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić, na kojem inzistira ujedinjena oporba, a koja također ima poteškoća oko usuglašavanja po ovome pitanju, jer s jedne strane Mostov Božo Petrov dijelove Istanbulske konvencije dovodi u pitanje, dok s druge strane na njezinu donošenju inzistiraju Glasovci, osobito njihova šefica Anka Mrak Taritaš.

No, svi oni i nisu toliko opasni, koliko je opasan predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je prije nekoliko dana predsjedniku vladajuće stranke dao jasan ultimatum – ili Istanbulska ili Dalić. I baš to, uz opaske Europske komisije, stvara dodatno usijanje unutar HDZ-a, jer smatraju kako je Plenković spašavajući Dalić još jednom, po tko zna koji put, popustio zahtjevima i ucjenama zastupnika srpske nacionalne manjine. Kompleksno pitanje i uistinu kompleksna tema poprimit će, kako za sada stvari stoje, kompleksan politički zaplet.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.