28.01.2016., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je prva sjednica Vlade Tihomira Oreskovica. Na pocetku su ministri ponijeli izvjesca o preuzimanju ministarstva, a nakon toga je donesen niz uredbi o ogranizaciji i funkcioniranju Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovce i Mostovce uhvatili smo u prvoj VELIKOJ LAŽI vezanoj uz zaštinu nacionalnih interesa!

Autor: I. Delić

Koji je točan stav vladajućih o pitanju sisačke rafinerije još uvijek nije do kraja jasno.

‘Najave bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića o mogućem zatvaranju Rafinerije Sisak šokirale su radnike, ali i cijeli grad Sisak. Rafinerija Sisak strateško je postrojenje i nužno je osigurati daljnji nastavak njenog rada. Modernizacija, unatoč jasnim odredbama ugovora sklopljenog s MOL-om, nikada nije provedena do kraja. Rafineriju Sisak potrebno je u što kraćem roku modernizirati kako bi se osigurala proizvodnja, sačuvala radna mjesta te zadovoljili potrebni ekološki standardi. Očekujem da Vlada RH zaštiti hrvatske nacionalne interese i da što prije učini potrebne korake u cilju zaštite Rafinerije Sisak i njenih radnika o čemu ovisi budućnost grada Siska te cjelokupne lokalne zajednice’, napisala je na svojem Facebook profilu europarlamentarka Marijana Petir, HSS-ovka koja dolazi iz toga kraja.

No, osim političara, u strahu za Rafineriju je i šestotinjak zaposlenika koji s neizvjesnošću i strepnjom gledaju prema hrvatskim političarima, ministrima i saborskim zastupnicima koji putem medija vode neodlučnu igru s njihovim radnim mjestima, koja im osiguravaju egzistenciju u ovom ionako najsiromašnijem hrvatskom kraju. Kako to obično biva, u kontekstu ove priče valja se vratiti u prošlost, a ona u ovome slučaju i nije tako daleka, već se sjetiti treba rujanskih izbora na kojima su HDZ i Most kupili jeftine poene zaklinjući se u zaštitu nacionalnih interesa, i to među ostalim i tako što će se kako su tvrdili beskompromisno boriti za obranu sisačke rafinerije.

Po dolasku na vlast pušteni su u javnost spinovi kako bi se opipalo bilo nacije o tome pitanju, a prije nešto više od dva mjeseca kada je kampanja doživljavala svoj vrhunac Mostov bombarder Miro Bulj, ali i kolega mu Nikola Gromoja, hodočastili su u Sisak gdje su posjetili Rafineriju poručivši radnicima da se ona neće gasiti jer je, eto, Most pokazao kako se brani Ina. Njihovim stopama krenula je nedavno i Kolinda Grabar Kitarović koja se po svemu sudeći tek fotografirala s radnicima i buketom cvijeća obećajući radnicima da će misliti na njih. U vrijeme kada su sisačkim krajem hodili Mostovci ondje se zaputio šef HDZ-a Andrej Plenković koji je odvagao svoje izjave napominjući kako će sisačka županija biti prioritet njegove Vlade, a u razgovoru za Nacional kazao je kako je obnova rafijerije dio dioničarskog ugovora s Molom te da neće dopustiti zatvaranje rafinerije. Prije desetak dana premijer se dotakao Stožera za obranu rafinerije Sisak s kojima je razgovarao obećavajući im zaštitu nacionalnih interesa, a da je takvo što zaista nužno svjedoči podatak kako više od tisuću Siščana živi od Rafinerije čega je izgleda ponajviše svjestan HDZ-ov ministar još uvijek bez ministarstva Goran Marić koji je nedvosmisleno poručio kako HDZ neće dopustiti gašenje Rafinerije. Inače, do ove zbrke došlo je među ostalim i zbog oprečnih poruka iz Mosta. Tako je u srijedu bivši ministar Panenić izjavio kako je zatvaranje rafinerije neminovno, ubrzo potom oglasio se Dobrović koji je demantirao gašenje rafinerije.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI