Igor Kralj/PIXSELL

HDZ – odnosi snaga i novi unutarnji sukob ili duh Tomislava Kramarka iznad HDZ-a

Autor: dnevno.hr

HDZ najbolje funkcionira kad su podjednako zastupljene desna i umjerena struja, a ovi su izbori to pokazali.

Uvijek novi lider nasljeđuje sve probleme (ali i obaveza) koje je imao njegov prethodnik s tim da je najteže izbalansirati odnose s infrastrukturom bivšeg šefa koja u pravilu predstavlja najveću opasnost. Ove zakonitosti vrijede podjednako za sve društvene skupine s kompleksnim unutarnjim ustrojem vladanja u kojima se na različit način bira vođa, bilo da je riječ o sustavima političke naravi, upravljanju korporacijama ili vođenju mafijaške organizacije.

Što čeka Andreja Plenkovića najizglednijeg kandidata za premijera, trenutnu najveću političku zvijezdu, čovjeka koji je preporodio HDZ i „umirovio“ Zorana Milanovića? Karamarkov nasljednik Plenković, je dakle, naslijedio sve probleme koje je imao njegov prethodnik ali i veliki broj političara unutar HDZ-a koji mu nisu po volji te pretpostavljamo da će ih morati zamijeniti sebi odanima, kako bi spašavao vlastitu glavu kada mu kola krenu nizbrdo a povijest je pokazala da u politici nitko nije vječan. U ovom tekstu pokušat ćemo dokazat hipotezu da Plenković još uvijek u potpunosti ne vlada stranačkom infrastrukturom i ustrojem iz vremena Tomislava Karamarka te postaviti pitanje tko stvarno upravlja moćnom desnom strujom HDZ-a koja je na vrlo suptilan način poslala poruku novom šefu.

Plenković mora biti svjestan činjenice da nije nimalo slučajno doživio težak poraz kada je u prvoj izbornoj jedinici deklasiran njegov najbliži suradnik i osobni prijatelj Davor Božinović, bivši veleposlanik u NATO-savezu i ministar obrane u vladi Jadranke Kosor, kojeg je preferencijskim glasovima potukla Bruna Esih, te da to nije nimalo slučajna „demokratska volja“ stranačke baze u kojoj je uobičajeno i politički korektno da se poštuju kandidati koje podržava novoizabrani predsjednik stranke. Nova zvijezda desnice i nova članica HDZ-a Bruna Esih je dobila 10471 preferencijskih glasova iako je bila na dnu liste dok je Božinović osvojio mizernih 475. Valja dodati da je Plenkovićev prijatelj i izgledni kandidat za ministra branitelja Zvonko Milas osvojio tek 691 glas a u Karamarkovoj eri nije bio kandidat. Čudno je da je glavni tajnik stranke Goran Jandroković, također ponajbliži suradnik šefa HDZ-a osvojio 808 preferencijskih glasova dok je na izborima 2015 dobio 8101 glas iako je bio na trećem mjestu u šestoj izbornoj jedinici. Realno je bilo za očekivati da je Jandroković barem ponovio isti rezultat i nameće se pitanje koji su stvarni razlozi zašto je podbacio!

Nositeljica u drugoj izbornoj jedinici Ivana Maletić osvojila je 11242 glasa, dok je najveća zvijezda desnice dr. Zlatko Hasanbegović dobio 11898 a na izborima 2015 tek 879. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je bez problema sa posljednjeg mjesta liste osvojio 9632 a prošle godine u četvrtoj izbornoj jedinica 9357 iako je bio nositelj liste.

Karamarkov ministar Anton Kliman je u osmoj izbornoj jedinici sa zadnjeg mjesta ušao u sabor osvojivši 4132 glasova dok je 2015 dobio tek 1938 iako je bio drugi na listi.

U sedmoj izbornoj jedinici ideolog HDZ-a i nositelj liste i Plenkovićev prijatelj Ivo Stier osvaja 12845 glasova dok Tomo Medved, ministar branitelja na petom mjestu liste dobio 11189 iako nije učestvovao na prošlim izborima, a čudno je da je Damir Jelić, gradonačelnik Karlovaca dobio 9612 glasova dok je na izborima 2015 osvojio visokih 16441. U čemu je tajna velikog uspjeha ministra Medveda koji je čin generala dobio od Stipe Mesića obnašajući dužnost načelnika kadrovske službe GSHV-a a veći dio domovinskog rata proveo na Brijunima odnosno koja je stvarna pozadina? Ili je pravi cilj „mozgovima operacije“, a izgleda da je malo falilo, bio da poraze i osramote Plenkovićeve ljude kao što su to učinili u pravoj izbornoj jedinice.

U šestoj izbornoj jedinice, vezanoj za jugoistočni dio grada Zagreba, prof. Drago Prgomet, nekadašnji protivnik Tomislava Karamarka ali i Milijana Brkića dobio je 3976 glasova a kao nositelj liste MOST-a na prošlim izborima u prvoj izbornoj jedinice visokih 21438. Ako se ima u vidu ja je Prgomet blizak Plenkoviću, te da ga je dio medija najavljivao kao budućeg ministra zdravstva i mogućeg šefa zagrebačkog HDZ-a, da se zaključiti da je zapravo bio na udaru moćne desne struje koja čvrsto kontrolira sve procese vezane za zagrebački stranački bazen.

Povratnik u HDZ prof. Milan Kujundžić za razliku od Prgometa, ulazi u sabor jer je sa zadnjeg mjesta liste u desetoj izbornoj jedinice osvojio 14008 glasova dok je na izborima 2015 kao predsjednik stranke Hrvatska zora dobio tek 1248. U čemu je razlika meteorskog uspjeha Kujundžića i slabog rezultata Drage Prgometa, osim u činjenici da je prvi imao podršku stranačke desnice a drugi, Prgomet, prijatelj aktualnog predsjednika Plenkovića.

Stevo Culej, bivši specijalac, iako je bio posljednji na listi u petoj izbornoj jedinici, zahvaljujući osvojenih 9262 glasa ulazi u sabor, a bitna je činjenica da ni on nije imao podršku novog stranačkog šefa Plenkovića.

Miro Kovač, bliski Karmarkov prijatelj i suradnik, ministar u tehničkoj vladi, iako tek na šestom mjestu liste u devetoj izbornoj jedinici osvojio je 12751 preferencijskih glasova dok je prošle godine dobio tek 4058, doduše u drugoj izbornoj. No, bili bi naivni kad bi povjerovali da je za njegov uspjeh zasluga prvenstveno u procjeni da ga se prebacilo u Dalmacije. Očito je cilj postignut jer je Kovač porazio nositeljicu liste Branku Juričev-Martinčev koja je kao miljenica novog stranačkog vrha osvojila 8552 glasa.

Kako objasniti činjenicu da je Dado Milinović na izborima 2015 osvojio 4884 glasova a na ovim 10107? Je li razlog to što se sukobio s Andrejem Plenkoviće ili što na ovim izborima nema Tomislava Karamraka koji je na prošlim osvojio 43006?

Zato je bitno za Plenkovića da hitno stavi na čelo stranačkih organizacija Zagreba i Splita svoje ljude, jer ukoliko to ne učini dočekat će ga slična sudbina kao i njegova prethodnika Karamarka. Strukture koje upravljaju paralelnim stranačkim procesima to će pokušati spriječiti. Koliko su bitni i popularni Petar Škorić i Andrija Mikulić i koliko stvarno vrijede unutar stranačkog biračkog tijela pokazuju njihovi rezultati. Škorić je 2015 osvojio 2462 glasa a ove godine 1592 a Mikulić na prošlim izborima 1745 a ove godine 1163. Jedini realni zaključak je da su obojica pijuni u rukama moćnih i snažnih stranačkih igrača, jer da nisu, nakon ovih izbora ili bi sami dali ostavku ili bi bili smijenjeni. Da li će to pak uspjeti i poći za rukom Andreju Plenkoviću, uskoro ćemo vidjeti.

HDZ najbolje funkcionira kad su podjednako zastupljene desna i umjerena struja a ovi su izbori to pokazali. Da je kojim slučajem na čelu stranke ostao Karamarko, većina političkih analitičara smatra da bi HDZ doživio težak poraz. Danas se nameće pitanje, tko su stvarni ili prirodni lideri desnog krila vladajuće stranke. Da li je to dr. Zlatko Hasanbegović ili Milijan Brkić ili pak netko treći, no jedno je sigurno, da Plenković mora dobro izbalansirati odnose i taj proces bar pokušati staviti pod svoju kontrolu dok ima stabilnost i autoritet postignut na krilima pobjede za koji veliku zaslugu ima upravo desna struja HDZ-a koja je na ovima izborima potpuno potukla i gotovo uništila sve pravaške stranke a Glavašev HDSSB svela na minimum. Da li je još i koliko jak u stranci Tomislav Karamarko, vrijeme će pokazati.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.