Anto Magzan/PIXSELL
Anto Magzan/PIXSELL

HDZ O PRESUDI STEPINCU: Ispravljena je velika nepravda učinjena hrvatskom blaženiku

Autor: Dnevno.hr

''Sedamdeset godina kasnije, ispravljena je velika nepravda učinjena hrvatskom blaženiku koji je i sam tijekom služenja kazne odbio pomilovanje i tražio poništenje presude odnosno obnovu postupka'', navodi se u priopćenju.

Hrvatska demokratska zajednica oglasila se priopćenjem povodom današnje odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Hrvatska demokratska zajednica pozdravlja današnju odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom su ga komunističke vlasti u montiranom postupku 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Presuda koja je donijeta u tom procesu 1946., predstavlja zloporabu političke moći i grubo kršenje svih načela prava.

Sedamdeset godina kasnije, ispravljena je velika nepravda učinjena hrvatskom blaženiku koji je i sam tijekom služenja kazne odbio pomilovanje i tražio poništenje presude odnosno obnovu postupka.

Blaženi Alojzije Stepinac je, unatoč presudi komunističkih vlasti, u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda bio i ostao moralna vertikala, upamćen kao zagrebački nadbiskup koji je izlažući svoj život pomagao politički progonjenima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili vjeru. U svom pastoralnom djelovanju bio je nepokolebljiv u čuvanju dostojanstva čovjeka i promicanju istine.

HDZ se zalaže za zaštitu temeljnih ljudskih prava koja svoje ishodište nalaze u europskim civilizacijskim vrijednostima te za osudu svih totalitarnih režima, a koje kao moderna europska stranka promičemo”, stoji u priopćenju HDZ-a.

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI