Ivica Galovic/ PIXSELL

HDZ ‘nije izlobirao’ odgodu primanja Vučićevog SNS-a u EPP

Autor: M.B.

"Dobio sam tu informaciju jučer. To je odluka predsjedništva EPP-a. Predsjednik EPP-a Joseph Daul doći će podržati HDZ na završnom skupu u četvrtak i imat ćete prigode direktno ga o tome pitati", kazao je.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da nije točno kako je primanje Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u Europsku pučku stranku odgođeno zbog interesa HDZ-a, odnosno njihova uspjeha na izborima u nedjelju, javlja N1. 

Upitan je, naime, je li primanje SNS-a Aleksandra Vučića uistinu odgođeno i ima li informacija zašto se to dogodilo, budući da se spekulira da se na taj način nastoji pomoći SNS-u “bratskom” HDZ-u na izborima. Na to odgovara da se radi o odluci stranke.

“Dobio sam tu informaciju jučer. To je odluka predsjedništva EPP-a. Predsjednik EPP-a Joseph Daul doći će podržati HDZ na završnom skupu u četvrtak i imat ćete prigode direktno ga o tome pitati”, kazao je.

Na direktan upit je li HDZ izlobirao ovu odgodu, budući da je već član EPP-a i da se odluke o primitku stranaka u tu europsku obitelj donose konsenzusom, on kaže: “Ne, to je odluka predsjedništva stranke”.

Na pitanje bi li primanje SNS-a u EPP sada naštetilo uspjehu HDZ-a na izborima, kaže: “Odgovorio sam na pitanje”.

Naime, od dolaska HDZ-a i njegovih partnera s desnice na čelo vlade u Hrvatskoj, javnost u Srbiji i Hrvatskoj svjedoči neprestanim napetostima, incidentima, prosvjednim notama i prepirkama između dužnosnika vlada dviju država.

Odluka o primanju SNS-a u EPP trebala se dogoditi u kritičnom tjednu pred izbore u Hrvatskoj, no ona je u zadnji tren odgođena, kako se pretpostavlja, zbog HDZ-a, kojemu ne odgovara “bratimljenje” sa strankom s kojom je često u sukobima koji mu, kako se pretpostavlja, poboljšava šanse u desnom dijelu biračkog tijela. Prije samo tri dana brojni su mediji regije izvijestili kako će EPP o tome glasati ovog mjeseca i da bi ishod glasanja trebao biti pozitivan. No, beogradski je Danas već tada predvidio mogućnost da će “EPP odlučivati o prijemu naprednjaka kada se završe hrvatski parlamentarni izbori, koji su zakazani za 11. rujan, jer se očekuje da poslije toga budu stišane tenzije između Beograda i Zagreba”.




Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.