Slavko Midzor/PIXSELL

HASANBEGOVIĆ O KOMENTARU KOJI JE NALJUTIO TOMIĆA: ‘Neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga’

Autor: T. P.

"Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić, op. nov.) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskoga i medijskoga govora, ali zanimljivo, Hrvatsko novinarsko društvo niti jedna ustanova nije na to reagirala", rekao je Hasanbegović za Večernji.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom odgovorio je na upit prisutnog novinara o svojoj izjavi o napadu na književnika i novinara Antu Tomića u Splitu. Hasanbegović smatra da to što je isprva iskomentirao nije bilo nikakvo priopćenje, “nego jedna ad hoc intervencija vezana uz upit jedne konkretne medijske kuće”.

“Ali uistinu, stizali su upiti vezani i uz provale kod gospodina Frljića. Ministarstvo kulture nije prava adresa za komentare, ne daj Bože da se dese, fizičkih napada. Prava adresa je Ministarstvo unutarnjih poslova koje mora štititi sigurnost građana. Dakle neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga. Ja sam bezuvjetno osudio nasilje. Nasilje je osuđeno bezuvjetno, ali upozoravam, da u pogledu još uvijek marginalne pojave tjelesnoga nasilja u hrvatskom društvu, da kod nas postoji porast potpuno iracionalnoga govora mržnje i različitih uvreda kojima sam, među ostalima i ja bio obasut posljednjih mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić, op. nov.) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskoga i medijskoga govora, ali zanimljivo, Hrvatsko novinarsko društvo niti jedna ustanova nije na to reagirala. Mislim da se to treba znati. Nikada nisam harangirao niti osobno vrijeđao i mislim da se to treba znati. Ja sam uistinu osoba dijaloga, ali i načelnih beskompromisnih političkih i nacionalnih stavova, ali ne tražim da to svi slijede”, rekao je Hasanbegović, piše Večernji list.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.