Patrik Macek/PIXSELL

HASANBEGOVIĆ: ‘Novi zakon je nepopravljiv s mogućim FATALNIM posljedicama!’

Autor: Hina

Ministrica kulture Nina Oboljen Koržinek odlučno je u srijedu u saborskoj raspravi o novom zakonu u arhivskom gradivu i arhivima odbacila oporbene, prije svih Mostove tvrdnje, da se tim zakonskim prijedlogom zatvaraju arhivi.

“Stalno se govori o zatvaranju arhiva, a da nitko nije iznio ni jedan argument”, odgovorila je ministrica i naglasila da se predloženim zakonom predviđa ukidanje roka od 30 godina nedostupnosti arhivskog gradiva.

Dakle, svo arhivsko gradivo je dostupno, ako netko iz toga može iščitati da se nešto zatvara, nemam načina kako to objasniti, poručila je.

Mostovi zastupnici cijeli su dan ustrajali da se novim zakonom arhivi zatvaraju.

“Ovim se prijedlogom zatvaraju arhivi jer daje Vladi diskrecijsko pravo da bilo što proglasi tajnim podatkom ili podatkom od nacionalnog interesa, a time se sve zatvara”, poručio je Nikola Grmoja ističući kako je izmjenama zakona koje je proljetos predložio Most sve bilo otvoreno.

Jednom otvoreni arhivi žele se ponovno selektivno zatvoriti

Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) novi zakon naziva “nepopravljivim s mogućim fatalni posljedicama”, “protulustracijskim kukavičjim jajetom”, “kojem je mjesto u sakupljalištu starog papira u Ministarstvu kulture”, a vladajuće koji su ga predložili “čuvarima jugoslavenskih, komunističkih i državnopartijskih tajni”.




Kaže da je postojećim zakonom izvršena deklasifikacija cjelokupnog arhivskog gradiva nastalog do 22. prosinca 1990. i da je ono gotovo u cijelosti stavljeno na uvid znanstvenoj i stručnoj javnosti.

“20. svibnja 2017. arhivi su otvoreni tako da neko dodatno potpuno otvaranje arhiva jednostavno nije moguće. Vlada i Ministarstvo žele bez presedana od Baltika do Jadrana jednom otvorene arhive ponovno selektivno zatvoriti”, tvrdi Hasanbegović.

Ministrica tumači da zakon o arhivima ne uređuje bilo klasifikaciju, ili deklasifikaciju dokumenata. To ne uređuje Ministarstvo kulture, kao ministrica nemam takvih ambicija, možda su je neki drugi imali, kaže.




Smatra da se u raspravi malo govorilo o prostornim kapacitetima arhiva, o razvoju službe, o novim standardima. Prva smo Vlada koja je popisala stanje u arhivima, imamo detaljnu procjenju koliko će se gradiva skupljati u godinama koje dolaze, naglasila je.

Sabina Glasovac (SDP) ponavlja kako SDP podržava da se “odmah otvore apsolutno svi arhivi” jer bez raščišćavanja prošlosti se ne može krenuti u budućnost.

Članica ste SDP-a, sljednice starog Saveza komunista Hrvatske (SKH), a do danas njegova arhiva nije predana u Državni arhiv, zauzmite se da SDP preda svu dokumentaciju prije 1990. jer sigurno nosi puno tajni, uzvratio joj je Branimir Glavaš (SBHS).

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.