Patrik Macek/PIXSELL

Hasanbegović: ‘Nikola Šubić Zrinski i danas šalje poruku junaštva, požrtvovnosti i domoljublja’

Autor: T. P.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti, nakon izvedbe opere upriličilo je svečani prijam. Gostovanje Opere HNK u Osijeku u Mađarskoj državnoj operi omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Središnji kulturni događaj u Budimpešti i vrhunac svečanog obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta izvedba je opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca u Mađarskoj državnoj operi u nedjelju 18. rujna 2016. godine. Nastup Opere HNK u Osijeku ispraćen je ovacijama. Gostovanje hrvatske opere Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinskiu okviru obilježavanja obljetnice Sigetske bitke pod visokim je pokroviteljstvom mađarskog predsjednika JánosaÁadera i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Među najvišim mađarskim i hrvatskim uzvanicima bili su zamjenik mađarskog premijera ZsoltSemjén, bivši predsjednik Mađarske Pál Smidt, ministar kulture Republike Hrvatskedr. sc. Zlatko Hasanbegović, zamjenica ministra kulture dr. sc. Ana Lederer, pomoćnica ministra kulture i zamjenica predsjednika Povjerenstva za obilježavanje 450-te obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, dr. sc. Iva Hraste-Sočo,veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Gordan Grlić Radman te mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jozsef Zoltan Magyar, kao i drugi predstavnici diplomatskog zbora Republike Hrvatske u Mađarskoj, strani diplomatski predstavnici, visoki dužnosnici Republike Mađarske i predstavnici mađarskih kulturnih institucija.

Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjén istaknuo je kako ječinjenica da su mađarska Vlada i Hrvatski sabor 2016. godinu proglasili memorijalnom godinom znak dubokog suživota i prijateljstva dvaju naroda i država, rekavši kako je junačka smrt Nikole Zrinskog i njegovih suboraca jednako veliki simbol kao i krv peštanskih momaka na ulicama Budimpešte 1956. godine, ili pak, hrvatskih junaka u Domovinskomu ratu 1990-ih godine. Podsjetio je da su JózsefAntall i njegova vlada među prvima priznali neovisnost Hrvatske, a pružili su značajnu pomoć hrvatskoj borbi za samoobranu. Orbánovaje vlada također odlučno poduprla pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, naglasio je Semjén istaknuvši i kako nas zajedničko odavanje počasti Nikoli Zrinskom i njegovim borcima u Sigetu 7. rujna i prisjećanje na obitelj Zrinski obavezuje na suradnju jer Mađari i Hrvati samo zajedno mogu prosperirati.

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović istaknuo je da je „Sigetska bitka neprijeporno jedan od prijelomnih događaja u europskoj, hrvatskoj i mađarskoj povijesti, a Nikola Šubić Zrinski simbol zajedničkog povijesnog usuda hrvatskog i mađarskog naroda, koji su na povijesnoj vjetrometini kroz osam stoljeća zajedničkog života dijelili dobro i zlo, uspone i padove“. Ministar kulture naglasio je da „Nikola Šubić Zrinski i danas, u vremenu obilježenom bezidejnošću i trgovačkim mentalitetom, šalje poruku junaštva, požrtvovnosti i domoljublja, našem naraštaju hrvatskog i mađarskog naroda, ali i zajedničkom europskom domu, koji se treba graditi na idealima slobode i očuvanja kulturne i nacionalne posebnosti svakoga europskog naroda“.

Veleposlanik Gordan Grlić Radman istaknuo je kako „čelnici dviju susjednih i prijateljskih država, Mađarske i Hrvatske, jednako razmišljaju o zajedničkoj herojskoj prošlosti i znaju da poštovanje i njegovanje povijesne i kulturne baštine ima važnu ulogu izgradnje i zajedničke budućnosti u europskoj obitelji“.

Izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, kojom je ravnao maestro Mladen Tutavac, a u glavnim su ulogama nastupili Dalibora Hanzalek, Tamara Franetović-Felbinger, Valentine Fijačko, Filip Sever, Domagoj Dorotić i Berislav Puškarić, publika je nagradila ovacijama.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Budimpešti, nakon izvedbe opere upriličilo je svečani prijam. Gostovanje Opere HNK u Osijeku u Mađarskoj državnoj operi omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.