screenshot

Hasanbegović i kći Mire Barešića: ‘Milanović branitelje naziva šovinistima, ološem i smećem, no kome bi držao vladu da nije bilo branitelja i Barešića?’

Autor: Osječka TV/dnevno.hr

Udba je čak i mene pokušala ubiti još kad sam bila u utrobi svoje majke Slavice, ističe Jelena Barešić. "U Paragvaju su ju gurnuli iz autobusa u šestom mjesecu trudnoće. Josip Perković je 1997. godine zaprijetio mojoj majci da pripazi na svoju djecu kada ga je pitala tko je ubio mog oca Miru Barešića".

Miro Barešić je hrvatski revolucionar, branitelj i časnik i spomenik je najmanje što je hrvatska država mogla učiniti za njega.  Njegov život je tek jedan od tisuće života koji su nosili dio borbe za hrvatsku državnu neovisnost i borili se protiv jugoslavenskog komunizma. Za one koje je Jugoslavija bila vrhunac, bio je terorist, a za one koji su težili hrvatskoj državi, Barešić je onaj koji je bio spreman podnijeti svaku žrtvu za neovisnost, kazao je aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović večeras u telefonskom razgovoru u Bujici.

Barešić nikada nije suđen za terorizam.  Njegova žrtva nije bila uzaludna, bez obzira na sve imamo samostalnost i slobodu iako se ponekad čini da ne znamo što s njima, nastavio je Hasanbegović.

Na pitanje što misli o izjavi Zorana Milanovića u kojoj optužuje Barešić  da je terorist, Hasanbegović je kazao da je ona besmislena i da predstavlja ključni primjer zamjene teza.

“Kada imamo presudu protiv državnoga terorizma iza kojega je stajala tadašnja komunistička država, obrće se teza i onima koji su se suprotstavljali tome – nazivaju se teroristima. Podsjetio bih da su neki moji prethodnici na ministarskom mjestu odlazili na neke druge spomenike pred kojima su u njihovoj nazočnosti besramno vrijeđali branitelji i hrvatski narod“, napomenuo je Hasanbegović.

Istaknuo je Hasanbegović da je “oskvrnuće bilo kojeg spomenika, grobišta, vjerskog objekta i bogomolje čin vandalizma, primitivizma i izražavam gnušanje“.

“Neki bi ponovno željeli likvidirati i Miru Barešića i Jean-Michel Nicolliera, no prava meta je moderna neovisna i demokratska država Hrvatska. Ne nasjedajmo na provokacije, čuvajmo svoje i poštujmo tuđe“, istaknuo je Hasanbegović.

Osvrnuo se i na nedavne napade na biskupske dvore u Sisku.




“Za one najstarije, ali i za one najmlađe koji ne znaju, duhovni učitelji ovih počinitelja su uoči uhićenja i suđenja nadbiskupu Stepincu na isti način kamenicama i parolama nasrtali na njega. Na sreću, danas je to prazna puška i vrsta izraza nemoći i primitivizma“, ocijenio je Hasanbegović.

U Bujici je gostovala i kći Mire Barešića, Andrea Jelena Barešić.

“Moja obitelj u Hrvatskoj nikad nije ni bila dobrodošla. Javnost je zatrovana medijima i informacijama koje pružaju ljudi iz Vlade koja bi trebala otvoriti tajne arhive da vidimo tko je bio terorist, a tko domoljub. Institucije bi trebale početi raditi svoj posao“, istaknula je Barešić.




Nastavila je Barešić da je Udba pokušala ubiti njezinu majku kad je bila trudna šest mjeseci s njom.

“Mami su predložili i da me pobaci, ali nije htjela o tome čuti. Pati dan danas i psihički i fizički“, napomenula je Barešić.

Ispričala je Barešić i što se dogodilo u veleposlanstvu u Švedskoj 1971. godine.

“Otac nije upao naoružan u ambasadu.  Brajković i on su ušli nenaoružani, tražio je oslobođenje 20 logoraša i kad je Rolovića pozvao da se preda, ovaj je izvadio pištolj kojeg mu je otac u samoobrani uzeo te je Rolović bio ranjen. Cijelu priču je potvrdila i švedska policija.  Otac je tamo bio u samici gdje su ga pokušali ubiti. Štrajkao je 56 dana. Imao je potporu švedske vlade i naroda. Milanovića bih zamolila da prestane vrijeđati mog oca i obitelj jer je otac odlikovan svim najvišim odličjima, bio je branitelj te je dobrovoljno došao u Hrvatsku da bi branio zemlju“, istaknula je Barešić.

“Pitala bih ga samo gdje je bio za vrijeme rata i kako ga je izbjegao? On naziva branitelje šovinistima, ološima i smećem, no kome bi on držao vladu da nije bilo branitelja i mojeg oca“, pitala je kćerka pokojnog Mire Barešića.

Barešić: Moja obitelj i ja osobno razmišljamo o tužbi protiv Milanovića

Moja obitelj i ja osobno razmišljamo o tužbi protiv Milanovića zato jer je mog oca nazvao teroristom iako on za to nije nije osuđen ni od jednog suda, kazala je Barešićeva kći.

Udba je čak i mene pokušala ubiti još kad sam bila u utrobi svoje majke Slavice, nastavlja Andrea Jelena Barešić.

“U Paragvaju su ju gurnuli iz autobusa u šestom mjesecu trudnoće. Josip Perković je 1997. godine zaprijetio mojoj majci da pripazi na svoju djecu kada ga je pitala tko je ubio mog oca Miru Barešića”.

Josipa Perkovića i ‘njegove udbaše’ smatra najodgovornijim za njegovu smrt.

Na RTL-u je trebala biti angažirana u realityu Anno, kaže, no raskinuli su joj ugovor kada su saznali da je kćer Mire Barešića.

Osvrnula se i na pozdrav ‘Za dom spremni’.

“Ne postoji ništa ljepše nego biti spreman dati život za svoj dom i zato razumijem Joea Šimunića i sve one koji tako pozdravljaju. Oni nikoga ne mrze nego samo beskrajno vole svoju domovinu”, kazala je Barešić.

Izvor: Bujica

Autor:Osječka TV/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.