Davor Visnjic/PIXSELL

HAKOM najavio da će blokirati brojeve s kojih stižu promidžbeni SMS-ovi

Autor: dnevno.hr

U subotu i nedjelju je u suradnji s operatorima osigurano dežurstvo posebnih timova koji će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u petak je još jednom upozorila političke stranke i sve sudionike predstojećih izbora da je slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno samo pod točno određenim uvjetima, koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama.
Slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka mora biti obavljeno isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika. Ukoliko se SMS (i MMS) poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke.

HAKOM izvješćuje građane i birače da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na [email protected] s ostalim potrebnim informacijama za prijavu, a koje se mogu naći na www.hakom.hr.

U subotu i nedjelju je u suradnji s operatorima osigurano dežurstvo posebnih timova koji će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju. Dodatno, ukoliko HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu bit će pokrenut prekršajni postupak.

Svi primjeri promidžbenih poruka i brojeva, uključujući i podatke o vlasnicima brojeva ako su dostupni, nakon obrade biti proslijeđeni Državnom izbornom povjerenstvu na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje ili kršenja šutnje na sam dan izbora.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.