Patrik Macek/PIXSELL

GRBIN PRIJETI SUDOM: U HOS-ovom grbu sad mu smeta i prvo bijelo polje!

Autor: dnevno.hr

“Budući je politika za mene prije svega djelovanje, a tek nakon toga pričanje, od Ministarstva uprave sam zatražio oglašivanje ništavima rješenja Gradskog ureda Zagreb", poručio je Grbin

“Tako iz Statuta udruge proizlazi da umjesto crvenim poljem hrvatski grb započinje srebrenim (bijelim) poljem kako je to bio slučaj za vrijeme ustaškog kvislinško-nacističkog režima, dok je ispod grba napisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“, a sam je grb obuhvaćen „stiliziranim pleterom“ koji po svom dizajnu odgovara pleteru koji jeza stilizaciju svog zločinačkog simbola”, napisao je  SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin  među ostalim u svoje m dopisu Ministarstvu uprave u namjeri da se ponište pravni akti grada Zagreba koji reguliraju ratno znakovlje HOS-a.

Ovdje možete pročitati cijeli dopis Peđe Grbina Ministarstvu uprave.

Naime, ponovno se povela rasprava o prvom početnom polju grba, iako su povjesničari mnogo puta dokazali da je korištenje grba u obje forme, s početnim bijelim ili crvenim poljem, bilo učestalo u povijesti davno prije, pa čak i na krovu crkve sv. Marka ispred Sabora i Vlade koji datira iz 19. stoljeća.

Grbin je, međutim, na svojem Facebook profilu danas objavio sljedeće:

“Budući je politika za mene prije svega djelovanje, a tek nakon toga pričanje, od Ministarstva uprave sam zatražio oglašivanje ništavima rješenja Gradskog ureda Zagreb, kojim su ovjereni statuti:

– Saveza Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, koji je Statut usvojen na Redovitom Saboru te udruge održanom dana 11. rujna 2015. godine,

– Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, koji je Statut usvojen na Redovitoj Skupštini te udruge održanoj dana 11. rujna 2015. godine,




– Športsko rekreacijskog društva „Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba“, koji je Statut usvojen na Izbornoj Skupštini te udruge održanoj dana 11. rujna 2015. godine.

Ovo sam učinio zato što smatram da je u Hrvatskoj govor mržnje zabranjen, a uporaba ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nije ništa drugo do li govor mržnje i atak na one koji su drukčiji, bilo politički, bilo etnički, bilo na ikoji drugi način. Očekujem žuran odgovor Ministarstva, a ukoliko taj odgovor bude negativan ili izostane, vidimo se na sudu!

P.S. za razgovor o unutarstranačkim odnosima bit će prilike, ovo mi je danas važnije!




P.P.S. naravno, na linku kojeg dijelim tekst je prijedloga za oglašivanjem rješenja ništavima”, napisao je Grbin u objavi na Facebooku.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.