HRT
HRT

Grbin o tehničkoj Vladi: ‘Ovo nisu tehnički ministri, već ministri u ostavci’

Autor: dnevno.hr

"Ključna razlika između tehničke vlade Zorana Milanovića i ove jest ta što se na prethodnu odnosio Zakon o postupku primopredaje vlasti",kazao je Grbin.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa Ante Šprlje i Peđa Grbin (SDP) gostovali su u emisiji HRT-a Otvoreno gdje su govorili o ovlastima tehničke Vlade.

“Zakonom o Vladi rečeno je da Vlada u ostavci obavlja tehničke poslove – oni nisu konkretno definirani, ali uvriježeno je da se ne smiju donositi politička imenovanja i da se država ne smije dodatno zaduživati”objasnio je Oleg Butković.
Ovo nisu tehnički ministri, već ministri u ostavci, rekao je Peđa Grbin. Ključna razlika između tehničke vlade Zorana Milanovića i ove jest ta što se na prethodnu odnosio Zakon o postupku primopredaje vlasti. Njime je ona imala sve ovlasti osim dvije – imenovanja i sklapanje ugovora u većoj vrijednosti. Ova pak Vlada djeluje prema Zakonu o Vladi kojim ne smije činiti ništa osim obavljanja tehničkih poslova.

Prigovorio je ovoj Vladi što pokreće postupak javne rasprave za plan gospodarenja otpadom koji je težak više milijardi kuna.

Ispravio ga je Ante Šprlje koji je kazao da se na ovu Vladu ne odnosi Zakon o postupku primopredaje vlasti, već samo Zakon o Vladi koji je, prigovorio je Šprlje, pun rupa i loš. Primjerice, doveo je do smiješne situacije da je Hrvatski sabor trebao nanovo prihvatiti ostavku premijera nakon što ju je on dao. Vlada nije inzistirala na tome da se ponovno prihvaća, ali vidi se da je sadašnji zakon radio netko tko nije imao dovoljno znanja i razumijevanja za demokratske procese, smatra Šprlje.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI